10 ok, amiért Ausztria kihagyhatatlan a bakancslistánkról

bakancslista-ausztria

Szerencsés vagyok, mert 12 éves korom óta rendszeresen megfordulok Ausztriában. Hol egy egynapos karácsonyi vásározás, hol egy hosszúhétvége vagy nyaralás miatt illetve gyerekkoromban többször 4-6 hetes “száműzetések” miatt rokonoknál, hogy megtanuljak németül. Egy biztos, szerelem volt első látásra. És az még mindig, sokadik látásra is.

 1. Közel van– Ennél jobb indok talán nem is kellhet annak, aki vágyik egy kicsit külföldre, de messzire nem menne. Repülőre már nem ülne, de autóval 2-3 óra utazást még bevállal. Ha csak annyira van időnk, hogy az ország nyugati végéből átruccanjunk pár órára, már akkor is érdemes átmenni Ausztriába és egy kicsit kiszakadni a magyar mókuskerékből. A határ mellett is remek látnivalókat kínál Ausztria gyerekkel és gyerek nélkül is.
  • Eisenstadt, magyar nevén Kismarton, ahol az Eszterházy kastély kínál remek kulturális programot
  • Liszt szülőháza Doborján ( Raiding)
  • Fertő-tó körül kerékpározva érdemes Ruszt városkát megnézni
  • Fraknó vára, alig egy kőhajításnyira Soprontól
  • Graz
  • Riegersburg vára, a határtól mindössze 35 kilométerre
  • Zott csokoládégyár és a mellette található állatfarm ( igazán interaktív csokoládémúzeum rengeteg kóstolási lehetőséggel)
  • Güssing vára
 2. Bécs – Bécs az egyik legélhetőbb és legszerethetőbb város Európában. És ezt nemcsak én, hanem több szavazás bizonyítja. Tiszta, rendezett és nem utolsó sorban elegáns, de nem hivalkodó módon. Egy magyarnak( pláne pestinek) ismerős érzéseket hoz elő, hiszen nagyon hasonlít Budapestre. Vagy Budapest hasonlít nagyon Bécsre :-). De ez nem véletlen még annak sem, aki nem jártas a történelemben. Közös történelmünk kapcsán is rengeteg magyar vonatkozású látnivaló van Bécsben. De ha nem a történelem miatt, akkor is rengeteg remek program vár minket a városban.
 3. Gasztronómia – almás rétes, wiener snitzel, Sacher torta, császármorzsa, linzertorta…. és a Hüttékből ismert klasszikusok : húsleves gombóccal vagy palacsintatésztával, gőzgombóc, krumlisaláta stb.. Éhen biztosan nem maradunk Ausztriában. Nagy borrajongó lévén ( és főleg fehérboros) szeretem az itt termett rizlingből készült borokat; de a Fertő-tó környékén készült kékfrankosok is kíválóak, pedig nem vagyok vörösboros nagyon . Weninger pincészet borai pl. ) . De találhatunk édes desszertborokat és jégborokat is a kínálatban, szóval édesszájúak hajrá! Nehéz lenne nem megemlíteni a kávézás hagyományát, amivel lépten-nyomon szembesülünk és igazán jól tud esni egy gyönyörű porcelán csészéből a gőzölgő finomság habbal a tetején bármelyik jó nevű kávézóban pl. Bécsben egy szelet süteménnyel. A bécsi Frauenhuber kávézóban Mozart is felléppett anno.

  bakancslista-ausztria
  Ausztria:több, mint gondolnád
 4. Túrázás – tavasztól őszig az osztrákok imádnak túrázni. Legyen szó akárcsak egy egyórás sétáról a falu mögötti dombon munka után vagy egy egésznapos hegymászásról , az osztrákoknál ez tömegsport. Egészen fitalakortól egészen időskorig látni túrázokat a hegyekben. És mindezek mellé remekül kitáblázott útvonalakat, menedékházakat, jól karbantartott útvonalakat találunk. Edzettségi szintünknek megfelelő útvonalat mindenhol találunk az országban és mindeközben, ha elég nyitottak vagyunk és egy ici-picit beszélünk németül , akkor még remek társakat is találunk útközben – néha csak egy üdvözlés erejéig, néha egy komolyabb beszélgetés erejéig is. Szóval minden adott egy remek sétához.
 5. Síelés – ősztől tavaszig a másik tömegsport, ami jellemző az országra az a síelés. Szintén a legfiatalabb korosztálytól kezdve a legidősebbekig szívesen síelnek az osztrákok.Bár az tény, hogy a túrázásnak talán többen hódolnak ( kevésbé veszélyes mivolta miatt). Kezdőknek ajánlott kék pályák minden síterepen találhatók , illetve akik komolyabb kihívásokra vágynak , egészen extrém pályákat is találnak az országban. Semmering a legközelebbi sípálya Magyarországról érkezve, de érdemes messzebre is utaznunk, ha hosszabb időt szánunk síelésre, mert akkor már gleccserpályákon is síelhetünk. Gyerekeknek minden síterepen találunk síoktatást, de ha valaki felnőttként kezd síelni ( ahogy például én is), az is talál oktatót, túravezetőt. Egyébként érdekes, hogy sok oktató, túravezető a nem téli időszakban valami egészen más szakmát űz, amit télen nem tud ( ács, tetőfedő, raftingoktató stb. ).
 6. Történelem – lépten nyomon történelmi emlékekbe, több száz éves épületekbe botlunk bármerre járunk az országban. Szerencsések, mert nem pusztultak el a régi kastélyok, várak és lakóházak sem, hanem jó állapotban megmaradtak és igazán bájos mézeskalács városok képében tündökölnek szerte az országban. Már a határ mellett is olyan csodákba botlunk, hogy a történelemrajongók örömükben lelkesen tapsikolhatnak. Bécs pedig ontja magából a történelmet és sok magyar turista ezek a látnivalók miatt keresi fel az osztrák fővárost elsősorban ( Hofburg, Schönbrunn, Stephansdom, Belvedere) és a kihagyhatatlan karácsonyi vásár miatt.
 7. Mézeskalács városok – ilyen mézeskalács városok, amelyek az Ausztriából kapott képeslapokról tekintenek vissza ránk Salzburg, Hallstatt, Ruszt, Innsbruck, St. Gilgen, Gmunden, Krems an der Donau, Melk, Radstadt, Braunau…
 8. Alpok – alföldi lányként a magas hegyek varázsoltak el először Ausztriában tizenkét-három évesen. Gyerekkoromban a szekszárdi dombok voltak a legmagasabb “hegyek”, amit láttam. Szédítő magasságok, amilyeneket itthon nem lehet látni és érteni sem, ha az ember csak könyvekben, képeslapokon látja ezeket. Szédítőek lentről nézve, de ha sikerül túrázás során egy 2-3000 méteres hegy csúcsára feljutnunk, akkor szédítő panorámában is lehet részünk. Hallani lehet a csendet  odafönt, úgy ahogy sehol máshol nem hallani és harapni a levegőt. Nyár közepén hógolyozni a gleccseren, lepillantani több ezer méteres magasságból és lego méretű játékszernek látni a lenti világot. Szerencsére, ha nem vagyunk nagy túrázás rajongók, akkor sem kell lemondanunk ezekről az élményekről, mert sok helyen felvonókkal fel lehet jutni a hegycsúcsokra és élvezni a panorámát . És ehhez messzire sem kell mennünk a határtól, mert már Schneebergen, ami alig egy órányira található Soprontól, ilyen élményekben lehet részünk.

  ausztria-bakancslista
  Ausztria: bármi lehetséges
 9. Duna – kerékpárbolondok bakancslistáján mindenképp szerepelnie kell a Passau- Bécs útvonal végigkerékpározásának. Kezdő kerékpárosok és gyerekesek  is nyugodtan bevállalhatják az útvonalat, de ha nem kerékpárral , akkor is remek látnivalókat kínál a folyó( Passau, Melk, osztrák Duna-kanyar )
 10. Hagyományok – nem sok olyan ország van Európában, ahol a hagyományok ennyire a mindennapok része maradt. A mai napig találkozunk ( és nem is kevés) olyan emberrel – fiatallal, idősebbel, aki szívesen hordja a tartományra jellemző népviseletet( Tracht). Amíg itthon ez a hétköznapokból teljesen kikopott, addig Auztriában, főleg vidéken sokszor látni a hagyományos ruházatban nőket és férfiakat is.

 

Anno gyerekként kezdtem én is felfedezni az országot és 20 év alatt sem értem a végére. Erős hiányosságaim vannak az ország nyugati feléből ( Innsbruck a legnyugatibb pontja, ahol voltam), de most már gyerekekkel folytatom én is. Az első külföldi kiruccanását a gyerekem is Ausztriában tette meg és annyira tetszett, hogy gyerekkel is tudunk utazni, hogy pár hónappal később már egy egész hétre látogattunk gyerekkorom kedvenc helyszíneire ( Felső-Ausztria, Salzburg). Legközelebb ezekkel folytatom az osztrák élménybeszámolókat.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.