10+2 dolog, amire valóban szükség van a játszótéren

Gyerekbarát játszótéri lista

Sokszor látok anyukákat hihetetlen módon megpakolt babakocsikkal a játszótereken és sosem értettem, hogy hová készülhettek, amikor elindultak otthonról ennyi holmival: reggeli-ebéd-vacsora a gyereknek, háromféle kismotor, nagy zacskó pelenka, több tucat játék, három váltóruha stb.

Személy szerint annak vagyok a híve játszóterezéskor, hogy a normál táskámban férjen el minden, főleg amióta sokszor a saját lábán jön a gyerek vagy kismotorral. Ehhez kell némi kompromisszum és önismeret, de nálunk bevált és így nem málhás szamárként közlekedem a városban. Ha babakocsi van nálunk, egy picit engedékenyebb vagyok, de azért ott is az ésszerűségre törekszem. Tapasztalatom szerint a játszótérre cipelt holmik 90%-a elő sem kerül a táskából, babakocsiból és egyébként is más gyerekk játéka mindig érdekesebb. Íme az én játszóteres listám:

 

 1. Játék

  Valamennyi játék biztosan kell, de ha enélkül indul el az ember ( főleg nagyforgalmú jatszótereken), akkor is talál majd a gyerek majd játékot. És ahogy korábban írtam, általában más kisvödre, lapátja érdekesebb is, mint a sajátja. Mi maximum egy kisvödör, lapát valamilyen forma társaságában érkezünk a játszótérre, ha kimondottan oda indulunk.  Már csak azért sem érdemes sok játékkal menni, mert azokat a végén össze kell majd anyukának szednie és elég nehéz eldönteni néha, hogy a sok hasonló zöld kislapát közül melyik is a miénk. Néhány anyuka ennek kivédésére rajzol egy jelet, felírja alkoholos filccel a játékra a gyerek nevét és így könnyíti meg a hazaindulást.

 2. Nassolnivaló

  Mi  nassolnivaló nélkül nem tudunk elindulni, valaminek mindig kell a táskában lapulnia. Illetve, ha a lányom meglátja, hogy más eszik, neki is kell. Ez általában valami gyümölcs, már megmosva és úgy felvágva, hogy ne neki kelljen a homokos kezével ennie, hanem én tudjam adagolni a szájába. Nincs mindenhol csap illetve ideje sincs a kisasszonynak kéztörlésre általában.

 3. Váltóruha

  Váltóruha véleményem szerint akkor jön jól, ha a gyerek még nem kialakult időben használja a pelust és előfordulhat baleset illetve van csap a játszótéren, mert akkor ha egy gyerek elkezd pacsálni, szinte kivédhetetlen, hogy a mi gyerekünk ne tegye. De csap nélküli játszótérre mi például sosem viszünk váltóruhát.

  Játszótéri lista
  Játszótéri lista – nem kell mindig, mindent magunkkal vinni
 4. Pelenka

  Pelenka a fent leírt okok miatt, de nálunk ez szintén nem gond már nagyon rég óta. De ha kellene, akkor is elég lenne egy darab és nem egy fél csomag.

 5. Sapka

  Sapka, főleg tavasztól őszig. Sokszor a délelőtti séta, játszóterezés délig, ebédidőig is eltart és ha a játszótér árnyas is, hazafelé szinte kivédhetetlen a tűző nap.

 6. Sebtapasz

  Néhány sebtapasz is jól jöhet, de egy egész doboz felesleges.

 7. Törlőkendő

  Törlőkendőt én főleg kézmosás helyett használom a játszótéren. Jól jöhet még, ha a gyerek pacsált, levette a cipőjét és hazafelé csak szeretnénk visszaadni rá vagy esetleg kisebb horzsolás stb. esetén körbetöörlgetni a felületet sebtapaszozás előtt. Általában kis kiszerelésű, 10 darabos van a táskában.

 8. Zsebkendő

  Zsebkendővel is csodákat lehet művelni, ha nincs nálunk nedves törlőkendő.

 9. Innivaló

  Valamilyen ital. Én vízpárti vagyok, főleg melegben, de kinek mit iszik a csemetéje. De azt gondolom, hogy felesleges háromféle ital, mindegyik 1-1,5 literes kiszerelésben, főleg hogy ezeket anyának kell cipelni vagy jobb esetben a babakocsinak.

 10. Fényvédő

  Fényvédő nyáron, bár ezt inkább még otthon használjuk nyáron és ne a homokozóba lépés előtt kenjük be a gyereket.

 11. Anyának néhány dolog

  És végül ne feledkezzünk meg magunkról sem : sapka, ital, nassolnivaló ( én sosem bírom ki, hogy ne csipegessek bele a gyerek szőlőjébe, almájába), picit nagyobb gyerekkel olvasnivalót is érdemes már vinni. Vannak szülők, akik dolgoznak a játszótéren, amíg a 8-10 éves csemetéjük szaladgál. Én néha, ha egyedül megyünk vagy nem futunk össze ismerőssel, akkor az Indexen egy-egy cikket már át tudtam futni. Olvasni még nem 🙂

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.