20 dolog, amit 2 gyerekes anyaként tanultam meg

20-dolog-amit-ketgyerekes-nayakent-tanultammeg-magamrol

Egygyerekes anyaként azt hittem enyém a világ, kétgyerekesként már nem feltétlenül ezek az érzések jönnek elő belőlem :-). De sok dolgot az elmúlt 2 hónapban tanultam meg magamról és a világról is.

Van egy 2,5 éves lányom és egy 2 hónapos fiam és ennek a kettőnek a csodálatos kombinációja rádöbbentett néhány dologra.

 1. Van a fáradtságnak olyan szintje, amit az ember el sem tud képzelni. Amikor korábban hetekig tartó sok munkával, stersszel teli időszak utan azt mondtam fáradt vagyok. Nem tudtam még mit jelent igazán fáradtnak lenni. Most már tudom és tudok fáradtság és fáradtság között is különbséget tenni.
 2. Sokkal több dolgot meg tud tenni az ember, mint azt hiszi. Gyakran mondjuk, hogy ezt én nem tudnám csinálni, de a kényszer, hidd el nagy úr. Mert holtfáradtan is felkelsz hajnalban és átsétálsz a csemetékhez, hogy megnézd miért riasztott be a légzésfigyelő. És ezt simán megteszed úgyis, hogy hetek óta nem aludtál 1-2 óránál többet egyhuzamban és a légzésfigyelő már harmadjára riaszt fel aznap éjszaka.
 3. Azért, mert van már egy gyereked és tudod, hogyan működik még nem biztos, hogy a másodikhoz is érteni fogsz. Ami az elsőnél simán működött, az most valamiért nem akar. És nagyon nem akar. És kell néhány hét, mire rájössz, hogy egyszerűen a második gyerek is önálló lény és nem az első klónja. És ez a tapasztalat kell ahhoz is, hogy az ember ne osztogassa az észt minden szembejövő még csak gyermekét váró vagy egy gyermekkel bíró anyukának gyereknevelési ügyekben.
 4. Gyereket sírni néha hagyni kell. Mert közben a másik biztosan akkor akar éhen halni, leesni a mászókáról stb. . Amíg az elsőnél meg voltam róla győződve, hogy a gyereksírás borzasztó és gyereket sírni nem hagyunk, addig mostanra rájöttem, hogy néha muszáj és nem fog belehalni senki sem. A gyerek sem. Én sem. Ez van.
 5. Bármennyire is jó lenne, ha egyidőben aludnának az istenért sem fog sikerülni ez minden nap. És minnél jobban akarod, annál kevésbé fog menni.
 6. Azért mert Te szereted az új családtagot és neked cuki minden mozdulata, a nagyobb lurkó nem biztos hogy a nap minden percében ugyanígy fog érezni. És hagyd meg neki ezt a jogot, ne görcsölj ezen!
 7. Melyik kezembe harapjak? Sosem lesz ugyanannyi idő mind a két gyerekre és lesz amikor valamelyikkel foglalatoskodsz és a másiknak éppen szüksége lenne rád és választanod kell. Az igazi patt helyzet, de meg kell tanulni választani. És ezt is túlélni ( bár nehéz).
 8. Babahordozót az első gyereknél 8 hónaposan azért vettünk, mert nem tudtunk kirándulni, múzeumba menni stb. babakocsival. A másodiknál már nem vártunk 8 hónapig, hogy hordozóba kerüljün, már a második héten kellett egy kendő.  Nem is értem mások hogy vannak meg enélkül több gyerekkel 🙂
 9. A 2,5 évesem tündéri-cuki gyerek volt, amíg a tesó meg nem született, de aztán ez a változás belőle is előhozott néhány nem várt és igen meglepő viselkedést : olyan hisztit, amit korábban sosem produkált( Blaha Lujza elbújhat mellette hajdobálásban),  hangos beszéd stb. .
 10. Amikor reggel ébredés után a nagyágyban összebújnak, a nagy puszit ad a kicsinek, megfogja a kezét – hát ezek a nap fénypontjai, amiből egy anyukának fel kell töltődni. Igen, 15 másodpercből 🙂 De ezekért megéri.
 11. A másodikról már közel sem készül annyi fotó, videó mint az elsőről. De ettől még ugyanúgy szereted őt is.
 12. Gyorsabban telnek a napok, hetek. Ezért is kell minden nap figyelmeztetnem magam, hogy tessék igenis a jó oldalát is megélni ennek a piszok nehéz időszaknak.
 13. Magamra is kell időt szakítani a reggeli 3 perces zuhanyzás-fogmosás szeánszon túl. És jelenleg ez a nehéz feladat, hogy ok, de mikor mozogjak napi legalább 20 percet stb. . Olvasni már tudok úgy is, hogy a kicsi rajtam kendőben, közben pedig kóstolgatom amit a nagy a babakonyhában készít. Igazi multi-tasking van 🙂
 14. Mind a két gyereket nem lehet úgyanúgy szeretni ? De lehet, csak mindegyiket akkor, amikor neki szüksége van rá és úgy, ahogy neki szüksége van rá. A második gyerek mire megérkezik, jó rájönni hogy a nagynak mi a saját szeretetnyelve. Hasznos dolog, ha az ember tudja.
 15. Nincs annyi magnézium tabletta, ami megakadályozza, hogy időnként felemeld a hangod, kiabálj. Mindig azt hittem, fát is lehet hasogatni a hátamon, bírom a hülyeséget és a stresszt is viszonylag jól viselem. Ebből akkor ábrándultam ki, amikor a nagy elkezdett villanykonnektorba nyúkálni, járdáról lehajtani kismotorral körbenézés nélkül, stb. .Kettővel ez feszült idegállapot kialvatlanság miatt már néha reggel 8-kor beáll.  Igenis néha fel kell emelni a hangod és emiatt ne érezze magát senki rosszul!Tetszik, nem teszik a csaját csemetéinknél jobban senki nem tud minket kimozdítani a komfortzónánkból. És valószínűleg azért, mert iszoynatosan hasonlítanak ránk 🙂
 16. Ha eddig nem is tette az ember, akkor most már biztosan el kell kezdened az ösztöneidre hallgatnod, hogy mi jó nektek és mi nem. Ne az FB csoportokban keresd a megoldást állandóan a problémáitokra!
 17. Tényleg napról napra könyebb. És tényleg, napról napra újabb megoldandó problémák kerülnek elő. De egyre rutinosabb és immunisabb az ember. Az egyik kedvenc mondásom, hogy az életben egy dolog állandó: maga a változás. Gyerekkel csak változás van. Kettővel meg pláne.
 18. Van az a pillanat, amikor olyan fáradt, kimerült, ideges az ember, hogy kell 5 perc, amikor kiszakadsz a mókuskerékből. Tessék önzőnek lenni és apának is feladatot delegálni és élni a lehetőséggel, ha valaki segíteni akar. Nem szégyen, ha nem vagy mindig szuperanyuka :-). Sőt, jobb mindenkinek, ha nem vagy az!
 19. A másodiknál jön rá aze mber, hogy egy fiú is hordhat rózsaszín harisnyát stb. , attól még nem dől össze a világ. Két-három hét használat idejére felesleges teljesen új ruhákba invesztálni, amikor van otthon jó méretű, igaz lányos kivitelben. Mi most az újszülött harisnyákkal jártunk így és a 2 hónapos remekül alszik a rózsaszín harisnyákban is 🙂
 20. Kreatív vagy. Még egyszer azt olvasom, hallom valahol hogy egy nő nem kreatív, sírógörcsöt kapok. Amikor gyerek mellett jut időd tanulni; vállalkozást működtetni;főzni-mosni-vasalni; nagy gyerekkel leckét csinálni, miközben a kicsit altatod; sportolni……szóval mi nők igenis kreatívak vagyunk, be tudjuk oszatni az időnket.

 

Te mi újat tanultál meg a világról és magadról gyerek mellett?

Ez is érdekelhet

1 hozzászólás

 1. En a harmadik gyerekemnel léptem ki az idióta gyerekes Facebook csoportokból, eleg volt 🙂 . Jah es a faradtsagnak meg vannak további dimenziói is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.