5 ok, amiért jó kisgyerekkel utazni

kisgyerekkel utazni

Az egyik olyan téma, ami két táborra osztja a szülőket, családokat, hogy lehet-e és egyáltalán érdemes-e kisgyerekkel utazni. Sokan, sokféleképpen vélekednek, személy szerint IGEN párti vagyok és igyekszem is meggyőzni mindenkit, hogy legalább ne zárja ki a családi utazások élményét és tegyen egy próbát. A lenti lista 5 okot szed össze szülői szempontból, hogy miért érdemes felfedezni szűkebb környezetünket és a nagyvilágot is gyerekkel.

 

Rendszeres utazóként sosem volt kérdés, ha majd egyszer gyerekem lesz, vele is utazni fogunk. Már egészen kisgyerekkel is. „Gyerekkel nem ugyanaz” és „mi majd várunk a családi vakációkkal, amíg nagyobbak lesznek a gyerekek” sokszor a reakció, amikor kiderül, hogy egészen kicsikkel is utazunk. Én pedig erre azt válaszolom, hogy minden más területét az életünknek tudtuk gyerekbaráttá tenni, miért ez ne menne. Illetve mire ők nagyobbak lesznek és tudunk nélkülük utazni, én már jócskán bennek leszek a korban és az apjuk is 🙂 Szóval mire várjunk?

Igen, néha valóban vannak stresszes pillanatok, ha gyerekkel utazik az ember. Nekünk is vannak. De ezek egy idő után már csak vicces történetekként térnek vissza. Vajon emlékezni fog az alig 2 éves, amikor bejárjuk vele Portugáliát? Biztosan nem. De mindezek ellenére mégis azt mondom, hogy minden egyes közös út, megérte az időt, a pénzt és a türelmet.

Miért jó kisgyerekkel utazni?

  1. Olcsó. Magyarországon szerencsére a 6 év alatti gyermekek után szállásdíjat többnyire nem kell fizetni. Többedik kisgyerek után is csak x %-ot, ami szülőknek nagyon kedvező tényező, ha családi utazást terveznek. Illetve ma már nagycsaládosoknak nagyon jó csomagokat kínálnak a szállodák, érdemes őket felkutatni.Kimondottan gyerekekre specializálódott szállodákban viszont már az egészen pici babák esetében is fizetni kell az ott tartózkodás után. Ebben az esetben viszont érdemes figyelembe venni, hogy igazán család és gyermekbarát szolgáltatásokat kapunk a pénzünkért. Sőt, néha szabadidőt is szülőként. 6 év alatt belépődíjat sem kell többnyire fizetni (csak kimondottan gyerekes látnivalók esetében). Akár tízezreket spórolhatunk egy családi nyaraláson.
  2. Akkor utazik a család, amikor szeretne. Kisgyerekes, és pláne babás családok esetében nem kell figyelni, hogy mikor van hosszabb szünet, vakáció az oktatási intézményekben. Sokkal könnyebb kisgyerekkel utazni, mivel ki tudunk használni akár egy  egy last-minute ajánlatot, a szállodák hétköznapra szóló ajánlatait , mint iskoláskorú gyerekekkel. Így máris jóval kedvezőbb áron is utazhat a család illetve elkerülhetőek a tipikusan csúcs-idős időszakok és sokkal kényelmesebben pihenhet a család.
  3. Ahogy nőnek, egyre nehezebb. Ahogy kezdenek cseperedni, egyre inkább megjelennek a saját igényei is a gyerekeknek, amelyeket már illik figyelembe venni egy családi utazásnál (külön szoba, őket érdeklő programok,látnivalók stb.). Amíg egy egyéves totyogós bárhol eljátszik, egy tinédzser figyelmét nehéz lekötni akár félórára is, ha nem neki megfelelő programot találunk.
  4. Mert a szülőknek is jár az élmény lehetősége. Természetesen néha remek dolog a gyerekeket a nagyszülőknél hagyva felnőttként utazgatni, de nem mindenkinek adatik meg ez a lehetőség illetve anyaként tudom, hogy nagyon hiányoznának a gyerekek, ha rendszeresen más vigyázna rájuk. Ezért mi megtanultunk, hogyan utazzunk gyerekbarát módon , úgy hogy ez kikapcsolódás legyen mindenkinek. Nehéz, de nem lehetetlen!
  5. Kisgyereknek az egész világ egy nagy játszótér. Hajlamosak vagyunk mi szülők túlaggódni, hogy mit fog csinálni egy egyéves-kétéves gyerek egy múzeumban, amíg anya és apa körbenéz. Tapasztalatból tudom, hogy sokkal jobban feltalálja magát, mint egy unatkozó tizenéves. Illetve, ha mi felnőttek megtanuljuk, hogy gyerekszemmel nézzük újra a világot, akkor sokkal könnyebben látjuk a játék lehetőségét mindenben és mindenhol. És máris könnyebben találunk elfoglaltságot egy kisgyereknek is egy múzeumban is akár.

Te mit gondolsz a témáról? Lehet kisgyerekkel utazni? Hol jártatok már?

 

A bejegyzés megjelent a KidsOasis oldalán is.

 

Ez is érdekelhet

2 hozzászólás

  1. Teljesen egyetértek a fent leírtakkal. Mi is nagy utazók vagyunk a férjemmel, sosem tudunk megmaradni egy helyben. Még haza sem értünk de már tervezzük a következő utazásunkat. 3 hónapos sem volt a babánk amikor már utaztunk, igaz csak belföldön. És 4 hónaposan külföldre. Volt persze, hogy itthon hagytuk a nagyszülőknél, de nélküle nem volt teljes az élmény. Igaz, kompromisszumokkal jár ha vele utazunk, mivel nem azt figyeljük elsődlegesen, hogy nekünk mi a jó, hanem hogy neki, viszont azért csak belefér, hogy mi is lássunk ezt-azt és ne szürküljünk bele a hétköznapokba!

    1. Nalunk még a nagyszülő opció sincs nagyon és nem akartunk a gyerekek 20 éves koráig itthon ülni. Az biztos, hogykell kompromisszumokat kötni, de valóban legalább mi szülők is kicsit kimozdulunk a mókuskerékből 🙂 Hétvégén egyik rokonunk kérdezte, hogy megyünk-e nyaralni. Aztán módosított a kérdésen, jah nem is nyaralni, csak máshol ugyanazt csinálni a gyerekkel, mint otthon 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.