Ajándékötletek babalátogatásra

ujszulott ajandek babalatogato

Egy olvasói levelet kaptam pár hete, amiben segítséget kért egy hölgy. Babalátogatóba megy, de az ő gyerekei már nagyok, unokái még nincsenek és tanácstalan volt, hogy egy mai kismama minek is örülne, ami még hasznos is. Őszinte leszek, kaptam én is olyan dolgokat amiket ki sem bontottunk, nem is tudtunk mit kezdeni vele. Szóval a következő lista elég szubjektív, de hátha jó támpontot ad legalább, hogy mostanság mik vannak a piacon.

Bár a legkisebb gyerekünk 16 hónapos, az utolsó, kimondottan babalátogatás miatt érkező ismerős fél éve járt nálunk, szóval frissek még az élmények. De ahogy írtam, ez szubjektív lista. Érdemes első körben kérdezősködni, hogy minek örülnének a friss szülők. Ha pedig semmi ötletünk sincs, még mindig ott van az ajándékutalvány.

 

  • Ruha. Ha mindenképp ruhát vinnénk a babának, érdemes szerintem pár hónappal nagyobb méretben gondolkodni, mint éppen alktuális. Aktuális méretben , tapasztalatom szerint, mindenkinek bőven vannak ruhái, ezért felesleges egy huszonnyolcadik kombidressz stb. .
  • Pelenka. Ez is jól tud jönni, de érdemes nagyob méretet venni. Tudom, hogy még olyan picinek tűnhet egy 3 hónapos baba, de már ő is 4-5 kg körül van , vagy néha még nagyobb is. Szóval semmiképp ne újszülött pelust vegyünk. Egy pár hónapos baba esetében 3-as mérettel nem lőhetünk mellé. Illetve ma már sokan mosható pelenkát használnak, szóval ha azt sejtjük, hogy ilyen beállítottságú anyuka, akkor mindenképp érdeklődjünk, hogy van-e értelme eldobható pelenkát venni.
  • Cumisüveg, cumi és egyéb babaeszközök. Ez is kényes terület, mert manapság a legalább féléves korig szoptatás hívei sokan, szóval nem feltétlenül tud mit kezdeni a család cumisüveggel. Illetve sokan kimondottan nem szeretik, ha cumizik a gyerekük.
  • Habszivacs puzzle szőnyeg. Ez elsőre furcsának tűnhet, de ha a baba ősszel-télen lesz fél év körül, akkor hasznos ajándék  lehet. Amíg nem kezd el helyváltoztató mozgást, de naponta többször kell hasra fektetni kemény felületen, akkor ez hasznos lehet. Amire figyeljünk, hogy ne csábuljunk el a festett kirakóknak, mert azokat a gyerekek lerághatják, lenyalogathatják. Inkább olyat vegyünk, ami önmagában színes.
  • Kulacs. Feljebb írtam, hogy sokaknál a cumisüveg kimarad  a szoptatás miatt és rögtön pohárra térnek át a gyerekekkel : csőrős pohár, hagyományos pohár és kulacs, ha kint tartózkodnak. Szóval egy jó minőségű, évekig használható kulacs jó befektetés.
  • Evőeszköz készlet. Ez is viccesnek tűnhet egy újszülött gyereknél, de a 8-9 hónapos gyerekem már kanalat kapott a kezébe, most 16 hónaposan pedig egész ügyesen eszik  kanállal, villával. Lehet kapni műanyagból is, de a fémeket még évekig tudja a gyerek használni.
  • Pelenkázó alátét. Vízhatlan fajta, amit össze lehet kicsire hajtogatni és jól jön utazásnál, kirándulásnál vagy bárhol, ahol nincs kéznél pelenkázó.
  • Fürdőjáték. Onnatól kezdve, hogy ülni tud a gyerek a fürdetések mér kötelező napi programok lesznek. És onnantól kezdve jön az igazi élvezet. Nem hallottam még olyan gyerekről, aki utálna fürdeni, pláne ha klassz játékok is vannak ehhez. Műnyag kacsából és hasonló figurákból viszont mindenképp olyat vegyünk, aminek nincs az alján nyílás ( képtelenség a vizet kiszedni bellőlük és penészedhetnek stb. ).

Amiknek nem örültem:

Plüss állatkák – a gyerek nem tud játszani velük, csak porfogók, de megválni nem lehet tőlük.

Használati tárgyak ( takaró, textil pelenka stb.) – ezeket még  a gyerek születése előtt megvettük, szülés után 3-4 hónappal már nem igazán van újabbakra szükség.

Divatcuccok ( babacipő, nyaktámasz stb.) – jól néznek ki, de igazából teljesen feleslegesek. A cipőt lerugdossa magáról a gyerek, helyette jobban bejött a plusz egy réteg vastag zokni. Nyaktámaszt egyik barátnőm kapott, próbálták is használni, de a gyerek állandóan kirángatta a feje mögül. A harmadik-negyedik alkalom után apuka betette a csomagtartóba és sosem került elő többé :-).

Csörgők – érdekes módon, akik ismerettségi körömben gyerekek vannak, egyik sem rajong a csörgőkért. Sokkal érdekesebb egy csörgő-zörgő papír vagy egy műanyag palackba betett legokockák, pénz stb. .

Amiknek örültem ( és Apa is):

Kézkrém – non-stop kezet mosok, mióta gyerekem van, nincs oylan mennyiségű kézkrém, ami ne fogyna el.

Ajándékutalvány – tudom, hülyén hangzik, de első körben a Brendonos ajándékutalványoktól rosszul voltam. Szerintem drága és hozzánk közel csak kisebb üzletük van. De az ajándékkártyájuk 1 évig érvényes. Szóval az első gyerekülésünket ( ami már több tízezres tétel) ezekkel az ajándékkártyákkal vettük, mert náluk jó nagy a kínálat.

Sör – valaki a nyári babalátogatás során hozott Apának egy karton sört. Nagy volt a sikere 🙂

 

 

Nektek volt olyan ajándék, ami nagyon hasznos volt vagy nagyon felesleges?

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.