Ajándékötletek óvónéninek, dadusnéninek

ajándék ovónéni dadusnéni

Ilyenkor karácsony környékén és tanév végén merül fel, hogy jó lenne valami aprósággal megajánékozni az óvőnénit, dadusnénit. De mégis mi legyen az, amibe nem szakad bele egyik család sem, de a pedagógus is örül? Persze sok szülőben felmerül, hogy minek egyáltalán, hiszen ez a munkája, hogy a gyerekünkkel foglalkozzon és még fizetést kap is érte.  És ott a másik oldal, aki arra hivatkozik, hogy keveset keresnek, egész nap a gyerekeinkkel vannak és egyébként is jó adni. Nem tudom kinek van igaza, én a szeretek adni csoportba tartozom.

Alapvetően két eset van: vagy egyedül vesz a szülő ajándékot vagy összefog a szülői közösség és szétosztják a költségeket. Az utóbbi a gyakoribb, de saját gyerekkoromból emlékszem, hogy voltak mindig olyan szülők, akik szerettek egyedül ajándékot venni. Hátha Pistike majd ettől jobb jegyet kap 🙂

Mennyit illik adni? Nem tudom, de szerintem ebben az esetben nem is ez a fontos, hanem az ajándékozás ténye és hogy jó adni. Van ahol gyerekenként pár száz Forintot gyűjtenek össze és van ahol 1-2 ezer Forint is összejön gyerekenként. Nincs illik és nem illik illetve azt gondolom tiszteletben kell tartani azt is, aki nem akar adni és azt is aki akar, de az adott összeg sok neki.

Mit adjunk? Ez már nehezebb kérdés, mert én személy szerint olyat adok szívesen, aminek a megajándékozott örül és ne legyen egy újabb szemétforrás ( 38. felesleges bögre, toll, gyerek kézlenyomata). Persze, ha valóban ennek örül a pedagógus, akkor nosza, adjuk! De ne felejtsük el, hogy ha minden évben ilyen ajándékokat kapnak, akkor valószínűleg már tele a padlás ezekkel. Én preferálom a családban is az élmény ajándékokat, szóval ha nyomozunk egy kicsit, akár ezekből is sikerülhet jót választani.

Hogyan zajlik a folyamat? Először persze érdemes a keretet megállapítani, hogy ki mennyit fizessen be vagy kitalálni az ajándékot magát és abból visszaszámolni, hogy kire ,mennyi költség jut majd.  Majd pedig jöhet az ötletelés. Először majd nem lesz ötlete senkinek, aztán majd amikor már végre van 2-3 ötlet, akkor majd mindenki azokat szidja. Lesznek a csoportban, akik majd előrébbviszik a folyamatot és lesznek, akik csak hátráltatják : normális ötletük nem lesz, csak a hangulatot fokozzák a csoportban (pláne, ha a diskurzus online megy ). És persze lesznek olyanok, akik majd győzködik a többieket, hogy de igenis személyes ajándék a gyerekek ujlenyomata, tenyérlenyomata és válasz arra a kérdésre, hogy miért szeret például oviba járni, miért szereti az óvónénit.

Ha már van pár ötlet ,akkor lehet doodle.com oldalon  szavazást indítani, hogy kinek melyik ötlet jön be és akkor elkerülhetjük a levélcunamit a postaládánkban, az OK, benne vagyok! OK, de kinek kell utalni? tartalmú levelekkel.

Egy talpraesett szülő szedje össze a pénzt, várja meg az utalásokat és  vegye meg azt, amire a legtöbben szavaztak.

Azt pedig felejtse el mindenki, hogy húsz-harminc gyerek szüleinek, mindnek meg fog felelni az ajándék. Olyan eset sosincs 🙂

Ajándékötletek

  • Ajándékutalvány – most sokan majd megköveznek, de szerintem igenis van létjogosultsága. A megajándékozott arra költi, amire szeretné az adott összeget. És ha nincs valóban jó, személyes ajándékötletünk, akkor még mindig ez a legjobb választás.
  • Édesség, kávé, tea – ha valóban ismerjük a megajándékozottat, akkor ezekből lehet igazán különlegeset venni. De ha mégsem jön be neki, akkor elajándékozza vagy a családban megkapja valaki és mégsem a kukában landol pár év múlva.
  • Fűszercsomag – ez főleg karácsony környékén lehet érdekes, ha forralt boros stb. fűszercsomagot állítunk össze a megajándékozottnak.
  • Színház, koncertjegy – ha tudjuk, hogy szeret koncertre, színházba járna az ovónéni, dadusnéni és tudunk egy kicsit nyomozni a családnál ( Facebook segítségével ma már ez nem lehetetlen), akkor egy drágább koncert vagy színházjegy biztosan jó helyre kerül majd.
  • Vacsorautalvány – ha tudjuk, hog szeret kimozdulni az illető és finomakat enni.
  • Wellness szolgáltatásra belépő, utalvány – masszázs, fürdőbelépő.
  • Tanfolyamra utalvány – ha tudjuk, hogy szeret főzni, akkor főzőtanfolyamra stb.
  • Kézműves utalvány –  ha nemcsak gyerek szinten szeret kézműveskedni, festeni, akkor jó ötlet lehet egy fesd meg magad programra utalvány.
  • Kész ajándékcsomag – élelmiszerboltokban többféle árban, méretben kaphatóak ajándékcsomagok. Akár olyan is , amit mi magunk állítunk össze.
  • Sportutalvány – olyan, amire ő maga nem adna pénzt, de szívesen kipróbálná Ez főleg fiatalabb pedagógusoknak lehet érdekes  – bunjijumping, sétarepülés

 

Jó vásárlást!

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.