Ajánlott szűrővizsgálatok nőknek életkoronként

szűrővizsgálatok nőknek életkoronként

Mi nők mindig, mindenkiről igyekszünk gondoskodni a családban. Amikor megszületik az első gyermekünk, akkor ez egy újabb szint a gondoskodásban, féltésben, de valahogy teljesen természetes, hogy eljárunk vele szűrővizsgálatokra és orvoshoz visszük, ha beteg. És saját magunkkal miért nem tőrödünk???

Sokat számít, hogy az ember mit lát mintaként a családban. Hányszor hallottam már a fogorvosnál dicsekedve, hogy az én gyerekemet félévente hozom fogorvoshoz ellenőrzésre. De amikor megkérdezik anyukát, hogy nézzék-e meg az ő fogait is, akkor a válasz csak annyi : nekem nincs semmi panaszom.

Diagnosztizáljuk saját magunkat, homokba dugjuk a fejünket és már csak akkor keresünk fel szakembert, ha baj van. Jó magyar szokás szerint, ha nagy baj van.

Az én családom sem túl jó abban, hogy milyen gyakran és milyen okból jár orvoshoz. Engem egy családi történet vesz rá arra minden évben, hogy fogorvos-nőgyógyász-labor vizsgálat kell. Ezt csinálom már tizen éve rendszeresen.  Kétévente pedig most már kismedencei és mellultrahang is bekerült a repertoárba. Ezeket letudom év elején és akkor egy évig nincs gondom ezekre.

 

Szűrővizsgálatok nőknek
Szűrővizsgálatok nőknek

Családbarát orvoslás

Személy szerint azt gondolom, nem az a jó példa a gyerekünknek, ha elvisszük mindenféle orvoshoz, hanem ha azt látja, hogy anya vagy apa is beül a fogorvosi székbe és az ő fogait is megnézi a doktorbácsi. És nem fél majd az egész procedúrától.

Persze az megint egy másik kérdés lesz, ha baj van, akkor azt hogyan kezeljük, hogy ne féljen legközelebb sem menni, mert jó, ha időben kiderülnek a dolgok és nem kell homokba dugni a fejünket.

Ma már sok orvosi rendelőben kimondottan gondolnak az ilyen gyerekbarát módszerekre, hogy megkedveltessék a gyerekekkel az orvoshoz járást. Segítsünk mi is nekik ebben és ne riogassuk a gyereket az orvossal! Rajtunk is múlik, hogy hogyan alakul az ő jövőjük ( egy pici csomónál a mellben már felkeres egy szakembert vagy megvárja, amíg egy komoly daganat alakul ki a szervezetében és már lehet, hogy nem tudnak segíteni).

Szűrővizsgálat, de hol?

Tudom, elég macerás és hosszadalmas  az állami egészségügyi szerveknél több vizsgálatra időpontot kérni, ráadásul az orvosok sem könnyítik meg az ember helyzetét, mert simán megkérdezik, hogy miért szeretne laborvizsgálatot, ha nincs semmi panasza. Szóval akármennyire is nagy a propaganda, hogy a megelőzésen van a hangsúly, azért az orvosok ennek eléggé keresztbe tudnak tenni. De tessék határozottnak lenni, a saját egészségünk a tét!

Magánrendeléseken, tudom, ez nagyvárosokban, főleg Budapesten könnyű, többféle csomagajánlatból válogathatunk, pénztárcánknak megfelelően ( tízezres tételektől a csillagos ég a határ). De ezek között is lehet olyat találni, ahol nem kell rögtön egy egész csomagot megvenni, hanem csak bizonyos részeit, ami nekünk fontos és csak azt elvégeztetni. Ezeknek nagy előnye, hogy időpontra megy az ember, nem kell órákat feleslegesen ott ülnie a váróban. A személyzet kedves és mosolygós, gyorsan van eredmény.

Érdemes egészségpénztári számlát nyitni és ha a munkáltatónk tud, akkor a cafeteria egy részét ide utaltatni és máris egy része a költségeknek fedezve van. Illetve bizonyos költségeket a pénztár el is számol és kaphatunk utána visszatérítést következő évben.

Szerencsés helyzetben a munkáltatóknak ma már fontos a dolgozók egészsége és  évente, kétévente  managerszűrésekre küldi a munkavállalókat és vállalja ezeknek a költségét.

Ez is érdekelhet

2 hozzászólás

  1. Nalunk egy daganatos betegség okozott nagy riadalmat par eve a csaladban, azota a 62 eves anyukamat legalabb nogyogyaszhoz el tudom vinni minden évben. Fogorvoshoz nem akar jonni, csak ha faj. Viszont nővéremnek egy ilyen rutinvizsgalat során derült ki, amit a cége fizetett, hogy csontritkulas kezdeti szakaszában van. Szerencsejere meg épp idoben kiderult.

    1. Mar az is valami, ha nogyogyaszhoz hajlando elmenni. Azt hiszem ez korosztalyos probléma is itt Magyarorszagon, de nem tudom miert. Raadasul tenyleg a legtöbben megvarjak a bajjal azt a szintet, amikor sokszor mar segiteni sem tudnak vagy egyszeruen csak evekig nyuglodnek valami aprosaggal, mert attol felnek, az orvos majd azt mondja nagy a baj.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.