Almáspite egyszerűen és gyorsan

almáspite

Most, hogy a nyakunkon az almaszezon, nem lehet megúszni az életet valami almás sütemény nélkül ilyenkor nagyszülőknél, lelkesen sütögető barátoknál. Az almáspite nálunk is nagymama reszortja volt, de hogy őszinte legyek, amennyire imádom az almát, az ő almáspitéje mindig valahogy nagyon száraz, morzsálódos volt. Pedig isten lássa lelkem, mindig szeretni akartam az almáspitét. Aztán 1-2 hónappal ezelőtt  a Húgomnál szembejött velem AZ almáspite. Finom, gyorsan készül és nem száraz, nem morzsálódik.

Kb. fél óra az elkészítés és fél óra a sütés. Szóval egy óra alatt, az olyan kétbalkezes sütésben járatlan házitündérek is mint én, igazi békebeli finomsággal tudják meglepni a családot.

Almáspite hozzávalók

  • 30 dkg liszt ( felesben zabpehelyliszt és fehérliszt)
  • 80 dkg-1 kg reszelt alma
  • 15 dkg margarin olvasztva ( vaj , de valószínűleg működik kókuszolajjal is)
  • 5 dkg cukor ( eritrit)
  • fahéj esetleg mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • pici só
  • kb. 2 kanál tejföl
  • zabpehely ( opcionális)

Elkészítés

  1. Almát lereszeljük és állni hagyjuk egy negyedórát, majd kinyomkodjuk, hogy a felesleges almalé ne áztassa majd szét a tésztát. Ha lecsepegtettük , fahéjjal vagy mézeskalács fűszerkeverékkel megszórjuk. Mivel én szeretem fahéjasan, ezért 2-3 teáskanál belekerül. Aki nem szereti, az el is hagyhatja, de így talán pont a lényeg fpg hiányozni.
  2. Amíg pihen az alma, addig minden mást összekeverünk egymással és egy jól formázható tésztát kapunk. Ha nagyon sűrű, tömör, akkor egy kis tejfölt adhatunk még hozzá vagy ha túl ragacsos, akkor lisztet.
  3. Tepsibe sütőpapírt teszünk vagy kivajazzuk.
  4. A tészta 1/3-át beigazgatjuk ( kézzel vagy ha akarja valaki kinyújtja és úgy ) egy közepes tepsibe.
  5. Ha sietünk és nem sikerül az almát jól  kinyomkodni, akkor egy kb. 2 evőkanál zabpelyhet a tésztára szórunk és így simítjuk rá a reszelt almát. Ez majd magába szívja a felesleges nedvességet.
  6. Majd kinyújtjuk a tészta maradékét és a tetejére tesszük. Bőven elég, ha ez szépen ki van nyújtva és jól mutat majd. Ha marad a széleken tészta, amit levághatunk és újranyújtva rácsot stb. készíthetünk a tetejére.
  7. A második tojásból csak a sárgáját használtuk fel, a fehérjével megkenhetjük a tészta tetejét.
  8. 160-180 fokos sütőben addig sütjük, amíg szép világos barna lesz a teteje.( Nálam kb. 30-35 perc)
  9. Melegen is nagyon jó, de ha áll pár órát, akkor igazán szépen szeletelhető is lesz.

 

Jó étvágyat!

Facebook comments

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.