Andalúzia, a Spanyolország esszencia

Andalúzia Granada

Spanyolország nagyon népszerű a magyarok körében és ezt a rajongást csak osztani tudom én is. De nagyon sokszor hallom barátoktól, ismerősöktől, hogy az ismert és felkapott nyaralóhelyeken kívül nem sok helyen jártak az országban. Pedig érdemes kimozdulni Madridból, Barcelónából vagy akár elhagyni egy-egy napra a strandokat és felfedezni a szárazföld belsejét is.  Andalúziát is többek közt.

Andalúzia  Malagáról érhető el könnyen és de ha már ott nyaralunk, akkor is megéri rászánni az időt és kicsit körbenézni a környéken.  Ez esetben is érdemes Malagára repülőjegyet vásárolni, de onnan már autóval tudjuk csak felfedezni az országnak ezt a részét. Olyan hangulata van Spanyolország déli, kicsit eldugott részének, amilyen semmi másnak. Mintha megállt volna az idő és valahogy lassításra készteti az odautazót is: eldugott, zegzugos falvak, pompás katedrálisok,ezer éves épületek, soha véget nem érő hullámzás az óceánparton, időutazás a múltba, elegáns városok és remek ételek, amiket csak élvezni kell.

Itt még gyerekek nélkül jártunk, de igazán klassz őszi, tavaszi  szüneti kiruccanás lehet, ha sikerül jó áron egy Malaga repülőjegyet megcsípnünk. De ha gyerekek nélkül sikerül Andalúziába utaznunk, az sem lesz egy rossz élmény!

Személy szerint az egyik kedvenc utazásom volt Andalúzia. Egy hetet töltöttünk ott október vége felé. Az idő nagyon kellemes volt még, 15-20 fok, időnként eső. szépen meg lehet egy ilyen utazással nyújtani az őszi időszakot, hiszen ott még melegen süt a nap, érik a narancs, a bátrabbak még a tengerben, óceánban is megmártózhatnak. Ha valakit érdekel a spanyol kultúra, remek flamenco számokat talál az interneten. Én Castellar de la Fronteraban hallottam egy dalt egy  nagyon klassz lakásétteremben. A hölgy, aki a dalt énekli, egy ismert spanyol énekesnő (Rocio Jurado: Como yo te amo). Amilyen ez a dal –lassan kibontakozó, titokzatos, drámai, szenvedélyes, magával ragadó – olyan Andalúzia is.

 

Andalúzia – ezeket nem érdemes kiahagyni egy andalúz útból

 

 1. A Malagából Granadába vezető út (62-es út Almunecar után nyugatra) maga egy csoda és rögtön az érkezés után elvarázsolja az embert. A lassítás már itt elkezdődik, hiszen csak 40-50 km/órával járható a kanyargós hegyi szerpentin.
 2. Granada Andalúziába utazva kihagyhatatlan látnivaló és ha mást nem is nézünk meg, legalább egy rövidebb kirándulás kedvéért érdemes megszakítani a tengerparti nyaralást. Az Alhambra épület komplexumáról szinte mindenki látott már fotókat. De ahogy a mondás tartja „aki nem látta Granadát, az nem látott semmit”, az a palota esetében is igaz. A lemenő nap fényénél ráérősen csodálni az óváros kacskaringós utcáit, háttérben a mór palota gyöngyszemeivel – kell ennél több egy utazónak? Ha több időnk is van felfedezni a várost, akkor semmiképp ne hagyjuk ki az Albaicin negyedet és sétáljunk egy kicsit a történelemben illetve mivel sok a fiatal a városban,  remek tapas bárral, kocsmával találkozhatunk itt.

  Andalúzia Granada
  Andalúzia – csodálatos mór épületek lépten-nyomon
 3. Sevilla elegáns, lüktető nagyváros, klasszikus épületekkel, bikaviadal-arénával, királyi palotával,katedrálissal, ami egykor minaret volt. A királyi palota nagyon érdekes, hiszen nem arabok építették, hanem egy keresztény uralkodó. Viszont az építőmesterek mórok voltak. Varázslatos épület , a kertjei pedig egyszerűen gyönyörűek.
 4. Cordobában érdemes korán kelni, hiszen kora reggel a Mezquita még ingyenesen látogatható. És nemcsak emiatt érdemes korán kelni, hanem hogy nyugodtan élvezzük az arab és keresztény templom csodálatos hangulatát a tömeg előtt. A csend, a nyugalom ebben a több százéves épületben igazán különleges hatással bír az emberre.

  Andalúzia Cordoba
  Cordoba – mór, keresztény paloták, templomok, kertek.
 5. Benadalidban sírkamrákkal teli arab erőd vár minket. Talán a világ legkisebb erődítménye és hogy őszinte legyek igazán pazar temetője.
 6. Cesares hófehér domboldalra felhúzódó szűk sikátoros utcáit kár kihagyni a programból. Ez a vidéki Andalúzia, teljesen más mint a nagyvárosok. Kell hozzá némi állóképesség, ha meg szeretnénk mászni a falu minden egyes utcácskáját, de vétek lenne kihagyni az utazásból. Főterén bolt, kocsma és kedves idős nénik, bácsik beszélgetés közben érdeklődve figyelik az arra tévedt utazót.
 7. Castellar de la Frontera egy elbűvölő aprócska vár a hegyekben Algecirastól északra. Véletlenül szúrtam ki az útikönyvben és nem is vártunk túl sokat a helytől, pláne hogy későn este érkeztünk oda. A kisvárost, ami egy váron belül helyezkedik el, a ’70-s években elhagyták az ittlakók és csak most kezdik újra felfedezni. Gyönyörű állapotban megmaradt csodás kis vár, szűk utcácskákkal, néhány szálláshellyel. Az egyik ház földszintjén hallottunk némi beszélgetést, azt hittük kocsma. Kiderült lakásétterem és nincs étlap, szólnak a szomszédba nemrég költözött olasz fiúnak, aki majd főz nekünk, amit szeretnénk. És nekiállt főzni, este 10 órakor.
 8. Cadiz fekvése miatt kihagyhatatlan egy andalúz túrából. Egy hosszú földnyúlványon fekszik közvetlenül az óceánparton. Szűk kis óvárosi utcái, sómarta falai között egy délutánra teljesen megfeledkezhet az ember  saját életéről és gondtalanul andaloghat, bámulva az itt lakókat. Hófehér katedrálisa messze világít az andalúz napsütésben.

  andalúzia
  Cadiz – és az óceánpart kép forrása: aviptrip.com
 9. Tarifa – ahol az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger találkozik egymással. Elemi erővel hat az emberre, ahogy kisétál a hosszú mólón a víz felé – jobbra az óceán, balra a tenger. Néhol hatalmas hullámok spriccelik a vizet az arcunkba, máshol kellemes szél fúj a tenger felől. Bent a vízen pedig szörfösök szelik a hullámokat szakadatlanul.
 10. Gibraltár egy cseppnyi Anglia a kontinensen és Andalúzia szívében. Szinte hihetetlen, ahogy behajtunk Gibraltár felé az autónkkal, hogy egy repülőtéren keresztül vezet a főút, a főutcán angol kocsmák, angol pincérekkel és csak fonttal tudunk fizetni mindenhol. Jó idő esetében a hegyre felvonóval érdemes felmenni (és megnézni a majmokat is!) vagy rossz idő esetén, amikor nem jár a felvonó, helyi tömegközlekedéssel a sziget végére elmenni a világítótoronyhoz. Szinte karnyújtásnyira tőlünk Afrika. Pazar élményben lesz része bárkinek, azt garantálom.

 

 

Te mit néznél meg szívesen Andalúziában?

 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.