Interjú : Aromaterápia, természetes bőrápolás

biokozmetika
Egy olyan kétrészes sorozatot tervezek a blogon, ami segítséget nyújt azoknak, akik valamilyen bőrproblémára a boltok polcain nem találnak megoldást maguknak vagy a gyereküknek. Ismerősi körömben elég sokan vannak ilyenek és jártomban-keltemben azt látom, hogy elég nagy az igény a természetes bőrápolásra és az azzal kapcsolatos információkra.
Több, mint 10 éve jött velem szembe külföldön a lehetőség, hogy magamnak készítsek el egy-két dolgot, amit korábban üzletben vásároltam meg és nagyon nem használt. Aztán az elmúlt 10 évben én lelkes laikaus maradtam, de a gyerekkori barátnőm – Hunyady Edit – komolyabban beleásta magát a témába a lánya bőrbetegsége miatt és ma aromakozmetikával, természetes bőrápolással foglalkozik. Vele következik egy beszélgetés.

Egészen más területről keveredtél a kozmetikához. Gyerekként mi szerettél volna lenni?

Egészen gyerekként nem igazán emlékszem rá, hogy konkrét elképzelésem lett volna a jövőbeli szakmámat illetően. Imádtam az életet. Szerettem táncolni, nevetni, bicajozni, beszélgetni, „csakúgy”együtt lenni. Imádtam az illatokat, a szép ruhákat, a zenét. 17-18 évesen kozmetikus szerettem volna lenni, viszont az eszem azt diktálta, hogy egy piacképes diploma kell először, utána lehetek kozmetikus is. Mérnök informatikusként végeztem, a grafikus építész szakiránynak köszönhetően teret kaphatott az esztétika, a harmónia, a szépség iránti igényem. Kb. 10 évig a műszaki pályán maradtam, többnyire férfiakkal dolgoztam.

Hogyan is jutottál a kozmetikáig?

Megszületett a nagyobbik lányom és rengeteget betegeskedett. Többek között tetőtől talpig ekcémás volt a bőre. Sajnos tipikus hiperérzékeny, allergiás alkat. Orvostól orvosig jártam vele. Rengeteg energiát belefektettünk, de nem volt lényegi javulás. Iszonyatosan szenvedtem a tehetetlenségtől. Rengeteg gyógyszert, gyógyszeres krémet kapott. Úgy éreztem ez nincs így rendjén. Majd elkezdtem kutatni a témában. Ekkor találkoztam azzal, hogy nem feltétlen válik javunkra az a sok szintetikus, vegyi anyag amit nap nap után magunkra kenünk, belélegzünk, megesszük…

Egy felnőttnek sem, hát mèg egy gyereknek, akinek sokkal vékonyabb, áteresztőbb a bőre, illetve az egész szervezete sokkal érzékenyebb. Nagyon izgalmas és érdekes világ tárult fel előttem. Elmerültem benne. Azt éreztem, hogy ez itt valami fontos dolog. Egyik napról a másikra mindent kidobtam a fürdő polcairól, a konyhából, a mosókonyhából. Ott álltam egy teljesen természetes szappannal, egy tégely finomítatlan sheavajjal és mosódióval felszerelkezve, hogy én most megváltom a lányomat és a világot. Aztán leesett a tantusz, hogy oké, azért – ha nem is sokkal, -de egy picivel többre lesz szükségem a megváltáshoz.

Valahol el kellett kezdenem. Teljes életmód váltás és jelentkeztem munka mellett a kozmetikus suliba.

Persze tudtam, hogy ez csak az első lépés. Párhuzamosan Budapestre jártam a PanArom Aromaterapeuta Intézetbe, ahol megismerkedhettem az illóolajok, növényi olajok, virágvizek…a természetes szépségápolás , és a természetes egészségmegőrzés csodálatos világával, illetve fantasztikus mesteremmel, Feller Adriennevel. Rengeteget tanultam tőle, nemcsak a szakmát, hanem az életet is. Úgy éreztem hazataláltam, hogy ez az a  VILÁG, amire mindig is vágytam.

Hogy a nagylányom sztorija se legyen befejezetlen, gyorsan elmondom, hogy miután áttértünk a teljesen natúr testápolásra és a táplálkozását is megreformáltuk, a bőre teljesen rendbejött és az allergiái tekintetében is tünetmentes.

 

Amikor elvégezted a képzést, akkor mi volt a terv? Hogyan jöttek képbe a természetes anyagok?

A természetes anyagoktól indultam. Előbb volt a tojás, mint a tyúk?! A kozmetikus képzés az első lépés volt, ahol el kellett kezdenem. Egyértelműen az volt a terv, hogy egy saját üzletet nyithassak, ahol a saját tapasztalataim szerint és a természetben megtalálható kincsekkel dolgozhassak, segíthessek azoknak a hölgy társaimnak, akik bármilyen oknál fogva, de a szépségápolás egy picit más útját keresik, járják. Persze azóta is folyamatosan tanulok, fejlődők, mindig tanulok szakmailag, mind az életről, a női létről, az anyaságról…olyan ez mint egy feneketlen kút, óriási mélységet rejt.

illoolaj

Ha már természetes anyagok, akkor mi a különbség a bio, natúr es természetes kozmetikumok között?

Minden bio egyben natúr is, de nem minden natúr bio.

A bio mondjuk úgy, hogy magasabb minősítés. Ugyanakkor bion belül is van különbség : ezek értelmében beszélhetünk biodinamikus és demeter minősítésről. Ezt sokkal részletesebben is ki lehetne fejteni, de az egy egész bejegyzest lefedne. Biokontroll Hungária hivatalos honlapján rá tud keresni bárki.

 

Van valaki, aki ezeket vizsgálja, vagy mindenki azt ír a termékcsomagolásra, amit nem szégyell?

Erre ma még nincs egyértelmű válasz. Igen is meg nem is. Van is szabvany és nincs is.

Országonkent eltérő szabalyozás van.Egységes EU szabályozás nincs.

A legtöbb orszagban nincs is előírás. Ahol van, ott is eltérnek egymástól a biotanúsítás feltételei.

Ami közös szabályozási alap (talán az összes ismert szabályozás alapja):

  • A kozmetikumok azon alapanyagai amelyek mezőgazdaságból származó alapanyagok, ott az EU „bio”rendelet előírásai szerint előállított termékek számítanak bionak.
  • Az előállítási eljárások, adalék-és segédanyaglista összeállítása tekintetében a BDIH naturkozmetikumokra vonatkozó előírását veszik alapul(veszik figyelembe)

Magyarorszagon a Biokontroll Hungaria által kiadott tanusítvannyal rendelkező kozmetikumok megbízhatóak es a biokozmetikumokkal szemben támasztott legmagasabb követelményeknek megfelelnek. Ennek a temának is részletesen utána lehet olvasni, akit bővebben érdekel.

Milyen márkákat ajánlasz kereskedelmi forgalomból azoknak, akik nem szeretnék otthon saját maguknak keszíteni a kozmetikumokat?

Sokat kerestem, kutattam ebben a kérdésben anno. Sajnos azt kell mondjam, hogy a gyártók sokszor változtatnak a receptúrán és ami tegnapelőtt teljesen rendben volt, holnap már nem biztos. Mindig meg kell nézni az INCI listát a termeken és ott látni azt az összetevőt amit esetleg el szeretnénk kerülni. De ha már márka kell, akkor akiben még nem csalódtam és bátran merem javasolni, mind hatékonysàg mind tisztasàg szempontjából: ADRIENNE FELLER, dr Hauschka, Martina Gebhardt, Biola….és természetesen ajánlom magamat személyre szabottan, az adott bőrállapotnak megfelelően elkészítem én is a vendégeimnek az otthoni bőrápoláshoz szükséges termékeket Panarom es Adrienne Feller alapanyagaiból.

Milyen tanácsot adnál azoknak, akik szeretnék  otthon saját maguknak keszíteni a kozmetikumokat?

Járjanak alaposan utána a receptúrákban szereplő összetevőknek. Csak minőségi alapanyagokat használjanak fel megbízható forrásból. Olyan ez picit mint az ételek elkészítése. Jót, csak jó alapanyagból lehet készíteni. Hogy példát is mondjak: csakis finomítatlan növenyi olajokat, zsírokat használjanak, illóolajat csak 100%természetes, bevizsgált kemotipusút! (én a PanArom olajait javaslom).

Mit a legegyszerűbb kiváltani a mindennapi kozmetikumok közül? Mivel érdemes kezdeni?

Véleményem szerint ma már mindegyiket egyszerű. Én egyszerre cseréltem le mindent anno. Meglepő, hogy mennyi felesleges kozmetikum van a háztartásokban. Kezdeni? Szappan, fogkrém,sampon es legyen otthon sheavaj vagy sargabackmagolaj. Ez lehet egy kiindulási alap. A napi higieniához tökéletesen elegendő.

Milyen eszközöket érdemes beszerezni otthonra?

Ez attól is függ hogy mit szeretnénk elkészíteni, mik az igényeink. De nem kell bonyolult dologra gondolni. Egyszerű háztartási boltokban is kapható edényekben gondolkodhatunk.

termeszetes bőrápolás

Hol lehet jó minőségű alapanyagot beszerezni? 

Interneten èrdemes utánaolvasni. Ma már rengetegen foglalkoznak ezzel. Hiszem, hogy akit érdekel ez a téma, az meg is találja a számára leghitelesebb, legmegbízhatóbb forrást.

Van-e olyan tanfolyam, képzés, amit egy kezdőnek is ajánlanál?

Azt gondolom, amit az előző kérdésre is válaszoltam. Sok lehetőség van. Mindenkinek a saját maga számára legmegfelelőbbet kell megtalálni. Tudom, rengeteg az „önjelölt próféta” ebben a témában is. De hiszem, hogy mindenki megtalálja a számára leghitelesebb tanítót, tanfolyamot, képzést.

Szerinted mi a legnagyobb félreértés, butaság ezzel a témával kapcsolatban ? ( Nekem a kedvencem, hogy “Én csak olyat kenek a gyerekre , ami termeszétes. Tudod, azt amiben egy csepp mandulaolaj van a reklám szerint”)

Az üzletemben határozottan tudatos vendégkör alakult ki, náluk talán ilyennel nem is találkoztam.Nem jut most konkrét dolog az eszembe. Talan amit te is említesz…az sajnos tényleg létező, sűrűn előforduló jelenség. Ha a flakonra ráírtàk nagy betűkkel hogy Bio körömvirággal vagy bio kutyafülével, akkor szent meggyőződése egyeseknek, hogy az akkor már csakis természetes kozmetikum, biztosan nem lehet benne káros összetevő.

aromakozmetika

Milyen egy természetes, natúr kozmetika? Hogyan zajlik egy kezelés?

Magam részéről nagy százalékban követem a mesteremtől tanult, speciális érintés technikára épülő
masszázst és a kezelési eljárást, megfűszerezve a saját személyiségemmel és Baksaizmusaimmal ( Edit lánykori neve ). Bőrtípus mellett bőrállapotokban gondolkodok, hiszen mindenki tapasztalta már, hogy a bőre ugyanaz, de mégis más évszakonként, napszakonként,várandósan, gyász idején, stressz hatására…sorolhatnánk.
Az általam alkalmazott kezelésekben, az egyes szépség rituálék alkalmával az alábbi lépéssort követem – az egyéni igényeknekmegfelelően személyre szabva – a lentebb leírtak szerint:
  • Mikor megérkezik a vendégem minden esetben megkínálom egy finom herba teával. Miközben elkortyolja megbeszéljük az adott időszakra vonatkozóan a bőrállapotát, kéréseit,kérdéseit. Így a kezelés minden esetben személyre szabottan az aktuális bőrállapotnak megfelelően történhet.
  • Kényelmesen elhelyezkedik a kezelőágyon, majd ellazítom egy rövid, teljes testre kiterjedő ráhangoló masszázzsal, hogy tényleg meg tudjon érkezni, a külvilágot az ajtón kívül tudja hagyni. Egyúttal pihenni és szépülni is tudjon.
  • Ezután következik az arc és dekoltázs előkészítése, arctejes letisztítással, peelingezéssel, virágvizes borogatással
  • Majd igény szerint az arc esetleges tisztátalanságainak kezelése, aromavizes , illóolajos gőzöléssel, az aromás, illatos gőz alatti puhító masszázzsal, pórusainak tisztításával. A gőzben az a csodálatos, hogy akadály nélkül átjut a bőr úgynevezett barrier rétegén és ígyáltala a hatóanyagok is eljuthatnak a mélyebb rétegekhez, fokozva a kezelés hatékonyságát.
  • Jöhet az agyagpakolás. Imádom az agyagokat! A bőrben található méreganyagok eltávolításában segít, ugyanakkor remineralizálja, feltölti a bőrt ásványi anyagokkal.
  • Már a pakolásba teszek az agyag mellé olyan fantasztikus hatóanyag bombákat, mint amilyenek a rügykivonatok és a virág elixírek.
  • A pakolás eltávolítását követően további hatóanyagokat juttatok a bőrbe olajkeverékek, szérumok formájában, melyeket a tökéletes felszívódás érdekében egy speciális – a mesteremtől tanult – az arc akupresszúrás pontjainak stimulálásával kiegészített arc és dekoltázsmasszázsra épül.
  • Úgy gondolom és tapasztalom, hogy a sikeres kezelést az illatok és az érintés által elért lazító, szépítő, relaxált masszázs teszi teljessé. Miközben a test töltődik, a lélek megpihen,képessé válva befogadni az újat.

 

 

Nektek beváltak a hagyományos kozmetikumok? Készítettetek már  bármit is otthon a boltban kapható helyett?

 

 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.