Babakocsival Budapest környékén

Babakocsis kirándulóhelyek Budapest környékén / forrás: www.alcsuti-arboretum.hu

Tömegközlekedve és babakocsival sem egyszerű, de néha az autó plusz babakocsi sem igazán gyerekbarát. Sok kirándulóhelyen kavicsos az út vagy ami még rosszabb, olyan hepe-hupás, hogy szegény gyereket szétrázzuk teljesen egy pár órás babakocsizással.

Nem mindenkinek van hordozója, kendője, de ettől függetlneül szeretne egy kicsit kimozdulni a jól megszokott budapesti kirándulóhelyekről. Hiszen szülőként is fontos, hogy néha kimozduljunk a komfortzónánkból és felfedezzünk új helyeket. Az első időkben, amikor anyukák hajlamosak teletömött autóval elindulni egy 1-2 órás programra is, akkor meg különösen fontos, hogy ne kelljen sokat autózni, tömegközlekedni.

Az én budapest környéki gyerekbarát kirándulóhelyeim:

Tata

Mivel a szomszédba jártam anno főiskolára, ezért sokat csavarogtunk anno Tatán. Márcsak azért is, mert Tatabányától mindössze 10-15 perc buszozással/ vonatozással elérhető és a nem túl romantikus tatabányai panelrengeteg után, Tata igazi felüdülés volt bájos polgárházaival, a két tóval, a várral, az angolkerttel stb. .

Autóval alig egy órányira fekszik Budapesttől és tömegközlekedéssel sem sokkal több, mivel autópályán is közlekednek autóbuszok. Az autóbuszos közlekedés talán azért is egyszerűbb, mert  vagy a város központban vagy attól kb. 15 percnyire az autóbuszpályaudvaron tesz le a busz. De az autóbusz pályaudvar is mindössze 5 perc sétára található a vártól, Öreg-tótól.Vonattal kicsit bonyolultabb a közlekedés, mert az állomás nem a központban van Tatán.

Ha autóval vagy autóbusszal érkezünk, akkor a Kristály szálló környékén leparkolva, illetve leszálva a buszról néhány perc alatt a szemközti oldalon összenyitott-udvarokból kialakított átjárokon lejutunk az Öreg-tóhoz. Innen kb. 20 perc séta a kiépített tóparton a vár. De bármelyik irányba indulunk, körbe lehet sétálni a tavat. A vár felé indulva több helyen padok vannak kihelyezve és nem lehet kihagyni sem a régi vizmalmokat sem, illetve a vár után kívülről megtekinthető a volt Eszterházy-kastély. A várban múzeumot és kávézót találunk, illetve nagyobb gyerekeknek remek program a vár körüli kertben a romok között sétálgatni ( ez nem babakocsis program, itt anya pihenhet 🙂 ). Illetve tovább haladva a tóparton balra a lovarda és a gimnázium található a domb tetőn. Ha egyenesen haladunk tovább és elhagyjuk a tópartot, akkor egy rövidebb sétával feljutunk a polgármesteri hivatalhoz. Márcsak a régi polgárházak miatt is megér ez a rész egy sétát és a Kossuth téren található későbarokk, kéttornyú Szent Kereszt Plébánia templom miatt. És tovább sétálva jutunk el a Kálvária-dombig. A domb oldalában található, a 40m magas egykori sörétöntő torony, Fellner Jakab kilátó, amelynek tetejére 200 lépcső vezet fel.A domb oldalában található még egy geológiai múzeum is, mivel a terület igen gazdag föltörténeti emlékekben.

Ha a Kristály szállónál nem megyünk át a másik oldalra, hanem a szálló sarkán lévő utcán sétálunk pár percet, akkor egy gyalogos hídon keresztül 10 perc sétával az Angolkertnél találjuk magunkat( Hattyúliget – Sport utca sarka), amelynek bejáratánál van a Barta Kávéház és cukrászda, ahol igen finom fagylaltot ehetün, rosszabb időben pedig remek süteményeket ehetünk a kandallós belső térben. Abban nem vagyok biztos, hogy a kandalló működik-e vagy csak dísz 🙂

Az Angolkertet és és a benne található Pálmaházat nemrég újították fel. Amikor legutóbb, 2016 tavaszán ott jártunk, még volt egy két rész, ahol babakocsival picit nehezebb volt haladni, de ha elkészül azt gondolom nagyon jó kis családbarát park lesz. A park bejáratától kb. 10-15 perc kényelmes sétával eljutunk a Cseke-tóhoz, ami már jóval kisebb, mint az Öreg-tó, de nagyon hangulatos a műromokkal, pecásokkal, futókkal. Egyébként a tó mellett található a tatai edzőtábor, ahol jobb napokon ismert arcokkal is lehet találkozni( már aki jártas sporttémában).

Tata központjában, az Országgyűlés téren található a Harangláb, amit a kapucinus templomhoz emeltek. Egyik érdekessége, azonkívül, hogy több mint 200 éves az épület, hogy a faszerkezetét vasszögek nélkül készítették.

Enni hol és mit?

Legutóbb a Kalóz Fregattban ettünk, a Haranglábtól pár percnyire. Nagyon kedves volt a személyzet, gyerek miatt extra figyelmet kaptunk és az ételek is jók voltak. A lurkónak pedig nagyon bejött az étterem hajós belseje, rengeteg felfedezni való volt.

Két éve a tóparton a Pikantban ettünk. Ott jó időben nehéz azstalt kapni. Alapvetően kedvesek voltak, de viszonylag többet kellett várni az ételekre, valószínűleg a tömeg miatt. Parkolni nehéz volt, mivel sokan itt teszik le az autót ás innen indulnak a vár felé sétálni.

A Várkanyar éttermet javasolták többen, de mivel a benti része pici és a kerthelyiség még nem volt nyitva március elején, teltház volt, ezért erről lemaradtunk. Majd legközelebb, de akkor már asztalfoglalással.

 

Vác

Tizennéhány éve lakom Budapesten, de alig két éve jártam először ebben az igazán bájos Duna-parti kisvárosban. két éve, amikor vártuk, hogy elfogadja-e az eladó a vételi ajánlatunkat a megvásárolni kívánt lakásra. És itt tudtuk meg, hogy igen, elfogadta, pár napon belül mehetünk szerződést aláírni.

De a szép élmény nemcsak ehhez köthető. Igazán barátságos, élettel teli, hangulatos kisváros. Nagyot sétáltunk, megnéztük a látnivalókat illetve volt, ahová sikerült is bejutnunk. Illetve a főtéren még ebédeltünk is egyet.

Vácról, ha valaki már látott fotót, azon általában a Diadalív található, de ennél sokkal több van ebben a barokk városkában. Érdemes valahol a főtér közelében letenni az autót és sétálva felfedezni a belvárost. Nincsenek óriási távolságok, nem kell aggódni.

Mi a Konstantin téren, a Székesegyháznál tettük le az autót egész délutánra és onnan csavarogtunk egy nagyot. Innen a főtér kb. 10-15 perc kényelmes séta. Februári vasárnap délután lévén, nem voltak sokan a városban. De valószínűleg nyáron, jó időben a főtér tele van emberekkel.

Amit én személy szerint ajánlok, az a Memento Mori kiállítás, ami miatt mi igazából Vácra kerültünk. Kicsit morbidnak tűnhet gyerekkel meglátogatni, de igazán érdekes a kiállítás a nagyon jó állapotban mumifikálódott testeket. A ritka klimatikus viszonyok miatt szinte teljesen épen maradtak meg a testek, koporsók, ruhák stb. . Nem rémísztő egyáltalán a kiállítás, sőt akit érdekel a történelem, kész időutazásban lehet része.

A főtér igazán mutatós, már már mediterrán hangulatú volt még télen is. Nagyon szép a Fehérek Temploma, ami a kiállítás épületétől pár méternyire található. Illetve ahogy sétálunk a Diadalív felé, szinten minden házon tábla vagy az interneten mindegyikhez találunk információt : Irgalmasrendi kórház, Szent Mihály templom, Nagypréposti palota, Városháza…és szépen lassan eljutunk a Köztársaság úthoz a furcsa alakú főtér végén, ahonnan már jól látható a Diadalív. Illetve Vác másik érdekessége, a börtön, amely éppen a Diadalív mellett áll. Nem egy klasszikus börtön, hiszen az épület sokat megért és látott és hajdan oktatási intézményként szolgált.

A Diadalívet Mária Terézia látogatásának tiszteletére építették. Sokáig úgy tudtam, hogy mivel nem készültek el időben, ezért csak papír makettből készült el a Diadalív. De a turizmusvac.hu oldalon az az információ szerepel, hogy valójában elkészültek az építkezéssel időben, de amikor Mária Terézia megtudta, hogy milyen rövid idő alatt épült fel a kapu, inkább kiszállt a hintóból és gyalog ment át alatta. Ezt a verziót is hallottam korábban, de olyan sztori befejezéssel, hogy inkább kikerülte a kaput és mellette hajtott el a hintó. Járjon utána mindenki magának, mi az igazság 🙂

Egy rövid ebéd után a főtéren, még kisétáltunk a Duna partra, ami igazán szépen rendbentartott sétányával nagyon is gyerekbarát hely. Rengeteg kismotoros pötömmel és bicajozó nagyobbacskával találkoztunk a februári idő ellenére.

Majd hazafelé még megnéztük a Gombás-patak felett átívelő hidat. Ez így most valami grandiózus dolognak tűnik, de egy parokolóból lehet megközelíteni. Szép kis barokk kőhíd szobrokkal.

Vácrátóti arborétum

Vácrátóton az arborétumban először szeptemberben jártam náhány éve egy céges csapatépítés miatt. És akkor annyira megtetszett, hogy megfogadtam ide még visszajövök. Vissza is mentem, de már gyerekkel, babakocsival, igaz kora tavasszal.

Szeptemberben igazi csoda volt az arborétum az ősz ezer színében pompázó levelekkel, meleg őszi fényekkel és enyhe avar illattal. Kora tavasszal egy egészen más arcát mutatta a kert : éppen csak kibújtak itt ott az első színes tavaszi virágok a földből, még nem is zöldültek a fák, de valami olyan varázslatos hangulata volt így is a parknak, hogy én arborétum rajongó lettem.

 

Családbarát hétvégi program a Vácrátóti arboretumban
Családbarát hétvégi program minden évszakban / forrás: www.botkert.hu

Alig 40 percnyire található Budapesttől, a parkolás nem olyan triviális, mint az ember várná egy nemzeti botanikus kerttől, de azért nem vészes. Viszonylag jól járható az egész babakocsival is, maximum sárosabb időben kell majd a látogatás végén egy keréktakrítást is közbeiktatni, mielőtt hazaindulnátok. A gyerek először nem akart kiszállni a kocsiból, de aztán rájött, hogy itt klassz dolog szaladgálni, az utak mellett a növényeket megnézni, botokat keresgélni az óriás fák mellett és rácsodálkozni a novényritkaságokra az üvegházban. A hidakon átszaladgálás pedig külön élmény volt neki.

A Túl nagy lábon élünk kiállítás nemcsak gyerekeknek , hanem felnőtteknek is okoz meglepetést és szerintem nagyon klassz módon próbál hasznos tudást átadni minden korosztálynak.

Az arborátumban egyébként van kimondottan gyerekeknek, ovisoknak-iskolásoknak összeállított program lehetőség is. Bár ezeket gondolom szervezett iskolai program keretében lehet igénybevenni. Ha a gyerek egyszer ovis-iskolás lesz, biztosan javasolni fogom, mint kirándulási helyszínt.

 

Alcsúti arborétum

És akkor még egy arborétum szerelem, ahova a hóvirágok és tulipánok miatt jutottunk el, szintén kora tavasszal. Évek óta láttunk fotókat a tavaszi első virágokról, amik igazából egy óriási szőnyeget képeznek az arborétumban virágzáskor, de aki ezt élőben nem látta még, nem tudja elképzelni milyen gyönyörű az egész. Viszont éppen emiatt tömegek tódulnak ide és érdemes korán, már nyitásra odaérni. Illetve akkor könyebb parkolót is találni, mert egyébként delután 1-2 órára a parkolóban kaotikus állapotok alakulnak ki. Természetesen mindneki a bejárat előtt akar parkolni és ennek kedvéért mindent meg is tesznek a magyar állampolgárok 🙂

Az arborétum egyébként egykor egy kastélypark volt:  a kastély homlokzata még ma is áll a kertben és igen hangulatos eleme a kertnek. Az egykori kastélyépület körül még egyébként találunk bőven épített látnivalót és a dombtetőről remek kilátás nyílik a park egy részére, ami kb. 40 hektár. Szóval jó néhány órát el lehet sétálgatni a kertben, anélkül hogy feltűnne, hogyan repül az idő.

Tavasszal, virágzáskor a kiemelt területeket kisebb kerítésszerűséggel védik, mert különben letaposná a tömeg. De így is élvezhető a látvány. Illetve ezen a részen volt nehezebb egyedül közlekedni babakocsival, mert gondolom a növények és a talaj védelme miatt hánccsal felszórták. Tolni nem, de húzni tudtam a babakocsit, szóval megoldható minden 🙂

Egy jó 3 órát érdemes egyébként rászánni a parkra, főleg ha már totyogóval megy az ember, mert van mit nézni bőven.

 

Gyerekbarat kirándulohely
Alcsuti arborétum – gyerekkel kimondottan ajánlott kirándulóhely

Mi Etyeken keresztül mentünk le Budapestről oda és visszafelé is, így majd egy órás volt az út.  Autópályán talán valamivel rövidebb, de ráértünk, nem siettünk, így inkább a lassabb, kirándulós utat választottuk.

Hazafelé egyébként Biatorbágyon álltunk meg ebédelni a Barnabás testvér bajor kisvendéglőben. Hosszasabb  malőr után sikerült megkapni, amit rendeltünk.  Ennek ellenére, ha erre járunk legközelebb, biztosan itt eszünk, mert az ételek remekek voltak. A pincér szegény annyira szégyellte magát, hogy a végén már más hozta ki az ebédet és másnál kellett a számlát intéznünk, de megoldották a pelenkázós problémámat, pedig nincs pelenkázójuk. Melegítették a bébiételt, ahogy kértem és a gyerekszékkel sem volt gond, pedig tele volt az étterem.

 

Persze akad még hely bőven Pest környékén, amit érdemes és meg is lehet babakocsival is látogatni( pl . Veresegyházán a Medvepark, ahol néhány hete jártunk) , de elsőre azt hiszem elég ennyi. Illetve még nekünk is marad felfedezni való 🙂

 

Mi kerülne fel a Ti listátokra?

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.