Balaton rossz időben – északi part

balaton rossz időben

Nem sok bosszantóbb dolog van, amikor az időjárás közbeszól és a régóta vágyott családi nyaralás nem úgy alakul, ahogy terveztük. Márpedig az utóbbi évek nyarain végignézve, szinte minden nyáron volt 2-3 olyan vihar, ami lehűtötte annyira a levegőt, hogy nem igazán lehetett strandolni a Balaton partján. Gyerekkel ez pedig nem igazán egyszerű, hiszen elég gyorsan és látványosan tudnak unatkozni. 20 programjavaslat, ha elromlana az idő vagy csak megunnánk a strandolást.

Gyerekkoromban mi egyszer a családi nyaralás közepén hazamentünk a Balatonról, mert rossz időben úgy érezték a szüleim, hogy nem tudnának mit kezdeni 3 gyerekkel. Akkor persze egy világ omlott össze bennünk, de most felnőtt fejjel, 2 gyerekkel igazán megértem a döntésüket. Mára már sokat javult a helyzet, mind az északi, mind a déli parton, hogy mit csinálhatunk, akár családdal is rossz időben.

Természetesen rossz idő esetén bizonyos programok és látnivalók nemcsak nekünk, de másoknak is eszébe fognak jutni, ezért jó, ha mindig vannak alternatív ötletek a tarsolyunkban.

 

 1. Festetics kastély – Keszthely. Jó és rossz időben igazi klasszikus látnivaló a Balatonnál. Ha nem esik, akkor a park és a város is kellemes sétát ígér. Korhűen rekonstruált szobákkal várják az idelátogatókat, illetve vadászati kiállítással, hintókiállítással, a Pálmaházban pedig egzotikus növényekkel.
 2. Cadillac Múzeum – Keszthely. Érdekes program autóbolond gyerekeknek és apukáknak.
 3. Szigliget. Némi emelkedős sétával (babakocsival nem járható) gyönyörű panoráma várja az idelátogatókat a szigligeti várban. De ha már ott járunk, nézzünk körül a faluban is, mert semmihez sem fogható hangulat és nyugalom várja az ide érkezőket.
 4. Koloska-völgy – Balatonfüred. A város piacáról induló kb. 13 kilométeres túra (4 óra) a Tamás-hegyre, Jókai-kilátóhoz át a Koloska-völgyön. Rövidebb séta is tehető, csak a hegyen illetve vezetett túra keretében a Lóczy-barlang is látogatható (rövidebb túra kb. 1 óra). Babakocsival nem járható út.
 5. Afrika Múzeum – Balatonederics. A híres Afrika-vadász, dr. Nagy Endre hozott létre Edericsen egy helyet, ahol nemcsak gyűjteményét, házát lehet megnézni, de mellette a szafariparkban afrikai állatokat: tevét, zebrát, bivalyt. A park felső részén kilátó, ahonnan a balatoni panorámában gyönyörködhetünk. A kilátó felé vezető úton pedig afrikai dzsungel is várja a kis felfedezőket.
 6. Badacsonytomaj. Hosszabb, rövidebb túrákat tehetünk, a hegy tetején kilátó vár minket. Útközben megnézhetjük Szegedy Róza házát vagy a kicsit feljebb található Kisfaludy-házat.
 7. Folly Arborétum – Badacsonyörs. Az 1900-s évek elején Folly Gyula, pécsi orvos telepített a környékre cédrusokat és ciprusokat és ebből a magántelekből lett mára egy kisebb arborétum. Ami egyébként még ma is családi kézben van és folytatják emellett a borászkodást is. Szóval, amíg a gyerekek szaladgálnak, anya és apa élvezheti a kertet egy pohár borral a kezében.
 8. Örvényesi vízimalom. Érdemes megállni itt akár kerékpárral, akár autóval vagyunk és megcsodálni a malmot, amiről már az 1200-s években tettek említést.
 9. Kalandpálya – Tihany. Ha felfedeztük az apátságot és bebarangoltuk a félszigetet, akkor vágyunk egy kis aktív kikapcsolódásra, akkor igazán jó hely a tihanyi kalandpark. Gyermek és felnőtt pályákkal várják az idelátogatókat.
 10. Mozi. Balatonakaliban és Fövenyesen kertmozi, Balatonfüreden és Révfülöpön hagyományos mozi várja a vendégeket.
 11. Bodorka Balatoni Vizivilág Látogatóközpont – Balatonfüred. Élőben ismerkedhetünk a Balatonban élő halakkal. Igazi kisgyerekes program!
 12. Pele apó tanösvénye – Balatonederics. Igazán kisgyerekeseknek való tanösvény. A teljes túra kb. 9 km, de szakaszosan is bejárható. A korábban említett Afrika-múzeumtól is megközelíthető ösvény a legkisebbeket is leköti. 
balaton esik az eső szigliget
Kilátás a szigligeti várból

És ha kicsit messzebb mennénk a parttól:

  1. Nagyvázsony. Szép állapotban megmaradt vár, ahol a törökverő vitézre, Kinizsi Pálra emlékeznek. Gyakran szerveznek programokat is a vár köré.
  2. Salföldi major – Salföld. A Káli-medencében található major igazán gyerekes program: egy működő gazdaságban lehet őshonos magyar állatokkal ismerkedni. Láthatunk itt mangalicát, rackajuhot és pulit. Van kisállat-simogató, gyógynövénykert lovaglás és kocsikázás, játszótér.
  3. Tapolca. Szigligettől 15 percnyire található a hangulatos kisváros, Tapolca, ahol nemcsak a Tavasbarlangot és kiállítást érdemes megnézni, hanem sétálni egyet a Malom-tó környékén. A csónakázás körülbelül 15 perces program, előtte a kiállítás körülbelül 30 perc. Jó és rossz időben sokan látogatják, interneten is lehet jegyet vásárolni.
  4. Rezi. Kellemes túrát tehetünk gyerekekkel a várhoz, de a dínópark is népszerű ötlet lehet. Kisvasúttal, kötélpályával is várja már a családokat a dínópark.
  5. Veszprém. Maga a város is megér egy sétát, de gyerekekkel az állatkert is nagyon csábító lehet hűvösebb időben.
  6. Kehidakustány. Élményfürdő az egész családnak külső és belső medencékkel.
  7. Nádasdladány. A Balatontól nyugatra Székesfehérvár irányába található a szépen felújított nádasdladányi kastély.
  8. Cseszneki vár. Veszprémtől északra található várrom igazán megér egy sétát, főleg a várból élvezhető panoráma miatt.

A bejegyzés olvasható a KidsOasis oldalán is.

 

Van ötletetetek, mit érdemes még megnézni az északi parton rossz időben?

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.