Budapest környéke gyerekkel

Budapest környékén gyerekkel

Ha kimozdulnánk egy kicsit a városból a családdal, de túlságosan messzire sem mennénk, akkor is rengeteg lehetőséget kínál Budapest környéke: kisebb –nagyob túrák, múzeumok, kisvasutazás, arborétumok, színházi előadások. És ezek mindegyike érdekes lehet gyerekeknek is, sőt az egész családnak is.

 

 • Mikrocsodák Múzeuma – Szentendre. Mikrószkóp alatt készült világot tekinthetünk meg ebben a mini múzeumban, amelyet egy kijevi művész készítet és már bejárta a világot.
 • Skanzen – Szentendre. Nem hiszem, hogy van valaki az országban, aki nem hallott volna még a szentendrei Skanzenről. Az én gyerekkoromban ez budapesti osztálykirándulások része volt, hogy meg kellett látogatni. És éppen ezért, aki nem járt ott gyerekkora óta, mindenképp érdemes ellátogatni, hiszen sok újdonsággal ismerkedhetnek a családok. és igazán tartalmas napot tölthetünk el, akár kicsi, akár nagy gyermekünk van.
 • Hajózástörténeti Múzeum – Zebegény. Még a ’80-s évek elején nyitotta meg saját házában a múzeumot egy hajóskapitány, ahol hajózással kapcsolatos tárgyak, eszközök, makettek tekinthetőek meg.
 • Királyréti Erdei Vasút – Börzsöny. Kismarosról Királyrétre vonatozhatunk a Börzsönyben. Hiúzház, játszótér, tanösvény várja az idelátogató kirándulókat.
 • Szentendrei Gyerekteátrum – Szentendre. Nyaranta, a Szentendrei Nyár keretében gyerekelőadásokat is tartanak (koncert, bábelőadás stb.).
 • Szurdok-tanösvény – Pilisszentkereszt. Dobogókő környékén több kisebb-nagyobb túraútvonal várja az ide látogatókat. A kb. 13 km hosszú túraútvonal, amely a Dera-patak által vájt szurdokvölgyben halad, nyári melegben is érdemes kipróbálni kellemes klímája miatt. Hossza és a szintkülönbség miatt nagyobb gyerekekkel, vagy pici babával hordozóban érdemes neki vágni.
 • Duna Múzeum – Esztergom. Esztergom maga is megér egy kirándulást, de ha már ott járunk családdal, mindenképp érdemes a Duna Múzeumba ellátogatni. A kiállítás egyik legérdekesebb része a vizes terepasztal, ahol kedvükre pacsálhatnak a gyerekek, de más érdekességek is várják az apróságokat.
 • Memento Mori kiállítás – Vác. Múmia téma iránt érdeklődő gyerekeknek nem kell feltétlenül Egyiptomba utazni a családdal, Budapesttől fél óra autózásra is találunk mumifikálódott testeket egy igényes kiállítás keretében.
 • Vácrátóti Botanikus Kert – Vácrátót. A kert bármely évszakban igazán remek program, pláne ha kisgyereke van az embernek és egy sétának is örülünk már a nem megszokott útvonalon. A szépen karbantartott 27 hektáros kertben babakocsival is lehet közlekedni.
 • Korda-filmpark – Etyek. Ez a kiállítás nemcsak gyerekeknek, de szülőknek is remek élmény lehet, pláne ha figyelembe vesszük, hogy itt forgattak az elmúlt években néhány ismert sorozatot, filmet. Sétálhatunk díszletek között, megismerkedhetünk a Korda testvérek életével és néhány filmes trükkel is.
 • Zsámbéki romtemplom – Zsámbék. A középkorban emelt premontrei kolostor romjait nézhetjük meg . A templom igazán jó állapotban megmaradt.
 • Érdi minaret – Érd. Magyarországon a török hódoltság idejéből 5 minaret maradt fenn. Ezek közül az egyik nem túlságosan ismert érdi minaret. A minaret látogatható, valamivel több, mint 50 lépcső vezet a tetejére. Klausztrófóbiás gyerekeknek és szülőknek nem ajánlott!
 • Katalinpusztai kirándulóközpont – Szendehely-Katalinpuszta. Túraútvonalakkal, tansövényekkel, játszótérrel, vendégházakkal várják az idelátogató vendégeket. Akár több napot is eltölthetünk itt a vendégházakban.
 • Törökugrató – Budaörs. A Budai hegység legdélebbi pontjának fehér mészkősziklái eltéveszthetetlenek az idelátogatóknak. Több rövidebb-hosszabb tanösvény, érdekes legenda a törökökről, remek kilátás és növényritkaságok várják a családokat. Babakocsival nem járható. 3-4 éves gyereknek 1-2 helyen kell fogni a kezét, egyébként önállóan tud közlekedni a tanösvényeken : és egyedül fedezheti fel a bogarakat, növényeket.
 • Budakeszi Arborétum – Budakeszi. Budakesziről minden családnak általában a vadaspark jut eszébe, pedig érdemes felkeresni az arborétumot is, amely babakocsival is jól járható és kismotort is szívesen látnak. Kisebb játszótér is várja a gyerekeket. Illetve szinte minden hónapban kitalálnak valamilyen programot az arborétum dolgozói: húsvétkor nyuszi-simogatás és tojáskeresés; alkonytúra; gomba bemutató stb. .

 

Nektek van kedvenc helyetek Budapest környékén, amit szívesen ajánlanátok másnak is?

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.