Hogyan válasszunk szálláshelyet a családi nyaraláshoz?

családi nyaralás szálláshely

Sokan egyszerűen megoldják ezt a kérdést azzal, hogy ami a családi költségvetésbe belefér, oda utaznak. Ahogy az élet más területén is, itt is igaz, hogy a megfelelő szálláshely kiválasztásánál sokat segít, ha tisztában vagyunk a család igényeivel illetve alaposan tájékozódunk a kínálatról utazás előtt. Ma már, az internet segítségével ez igazán könnyűnek tűnhet. Hasznos ötletek, hogyan válasszunk szálláshelyet családi nyaralás tervezésénél?

 

Természetesen a megfelelő szálláshely kiválasztása manapság is okozhat gondot. Amíg 10-20 éve néhány prospektusból lehetett választani és panaszkodtunk, hogy nincs kínálat, addig mostanság a kínálat bőségére lehet panasz és a rengeteg információra. Főleg gyerekkel érhet minket csalódás, ha csak az interneten látott színes, csillogó képekre hagyatkozunk, és nem folytatunk komolyabb nyomozást a világhálón.

Ha gyerekkel utazunk, a legkézenfekvőbb döntés, hogy családbarát vagy gyermekbarát szállodát választunk. Manapság már a legkisebb szálláshelyen is igyekeznek apróságokkal kedvezni a szülőknek, hogy kényelmesebbé tegyék a családi vakációt. Viszont nem mindig és mindenhol elérhetőek ezek a szállástípusok. Akkor mégis mire érdemes odafigyelni vakáció szervezésénél?

Családi nyaralás – mire érdemes figyelni szálláshely keresésnél

  1. Nyáron is jól jöhet, ha olyan helyre foglalunk szállást a családnak, ahol van benti medence esetleg baba wellness. Vízparti nyaralásoknál, akár a Balatonnál, de még tengerparti nyaralásoknál is előfordulhat, hogy hirtelen romlik el az idő és néhány napig kénytelenek vagyunk mellőzni a strandolást.
  2. Amennyiben nem szeretünk még kisgyerekkel sem 2 hetet végig a strandon tölteni, hasznos, ha olyan helyre tervezzük a vakációt, ahol fél vagy egy napra tudunk szervezni rövidebb-hosszabb kiruccanásokat. Legyenek tehát a közelben alternatív lehetőségek is a szabadidő eltöltésére mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek (állatkert, érdekes kiállítás, kisvasút, városnézési lehetőség stb.).
  3. Nagyobb gyerekek esetében jól jöhet, ha a szálláshely gyerekfelügyeletet, gyerekprogramokat is kínál és így a szülők is tudnak lazítani egy kicsit. Érdemes előre tájékozódni ezeknek az áráról, mert néhol ezeket ingyenesen kínálják, némelyik szálláshely igen borsos árat is felszámíthat egy gyerek vízi tornáért. Illetve ezekre sokszor már a bejelentkezésnél fel kell iratkozni, ha nem szeretnénk lemaradni róluk.
  4. Könnyen megközelíthető szállások. Persze ma már azt gondoljuk, hogy bárhová könnyen eljuthatunk GPS-szel . De ne felejtsük el, hogy például a belvárosban, sétáló utcás övezetben lévő szálláshelyek megközelítése nem olyan egyszerű, miközben a gyerekünk az egyik kezünkben, a másikban pedig 3 bőröndünk. De ugyanez igaz a téli vakációk esetében is, hogy senki nem szeretne kilométereket gyalogolni óriási hóesésben, mert a szállás egy erdő közepén fekszik, ahová nem lehet egyébként behajtani. Illetve érdemes tájékozódni, hogy milyenek a parkolási lehetőségek a környéken, mert egy hét tengerparti nyaralás alatt egy kisebb vagyont is kifizethetünk, ha az utcán tudunk csak parkolni parkoló-övezetben.
  5. Csomagajánlatoknál érdemes utánajárni, hogy pontosan mit is tartalmaz az ajánlat. Lehet, hogy feleslegesen fizetünk ki olyan szolgáltatásokat, amelyeket igénybe sem tudunk venni gyerekekkel(esti borkóstolót, éjszakai fürdőzést például nehéz egy néhány hónapos gyerekkel igénybe venni).
  6. Legyen lehetőség lemondani az utazást, főleg ha hónapokkal korábban foglalunk. Valamennyivel drágábbak az ilyen ajánlatok, de gyerekkel utazva jó, ha a szülő ezt is figyelembe veszi, hogy bármikor bármi történhet. Manapság már több szálloda éppen az ilyen lehetőségek miatt kalkulál 2-3 árat (lemondható, módosítható, nem lemondható) és mindenki dönthet a saját pénztárcájának megfelelően).
  7. Böngésszük át a vendégvéleményeket is, akár 2-3 szállásfoglaló oldalon. Valószínű, hogy a szálláshely nem említi meg, hogy a svédasztalos reggeli valójában pirítósból, vajból és sajtból áll vagy hogy a strand légvonalban van csak 100 méterre, mert a valóságban kerülővel lehet eljutni oda 25 perc sétával.

 

Érdemes és hasznos előre tájékozódni barátoknál, ismerősöknél, hogy ki és mit ajánl. Személyes, baráti tapasztalatok hiányában pedig jó, ha beleolvasgatunk a szállásfoglaló oldalak vendégvéleményeibe. Persze készpénznek ezeket sem kell mindig venni!

 

A bejegyzés megjelent a KidsOasis oldalán is.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.