Hogyan tervezzük meg a családi nyaralást?

családi nyaralás

Sokan abba a hibába esnek, hogy a családi nyaralás tervezésénél rögtön a közepébe ugranak, nem mérik fel az igényeket és lehetőségeket és a végén csalódottan jönnek majd haza a vakációról, mert mást vártak, mást szerettek volna. Nem beszélve arról, hogy költségterv nélkül csúnyán elszámítják magukat, hogy mennyi is fér bele a családi költségvetésbe. Hogy ez ne így legyen, tervezzünk meg a családi nyaralást!

 

Családi nyaralás megtervezése – hogyan is?

 • Beszélgessünk a családdal! Szánjuk rá az időt és akár külön-külön vagy egyszerre üljünk le a családtagokkal és beszélgessünk róla, ki-mit szeretne. Természetesen egy 2 évessel ezt nehéz megtenni, de ez esetben is jó számításba venni, hogy neki is vannak igényei.
 • Válasszunk 2-3 lehetőséget, ahová szívesen utaznánk.
 • Válasszunk 2-3 időpont lehetőséget. Minél nagyobb a család (főleg, ha már táborozó gyerekek is vannak a családban), annál nehezebben megy az egyeztetés. De sok kellemetlenségtől (felesleges foglalások, útlemondás stb. ) kímélhetjük magunkat, ha előre tájékozódunk a gyerekek nyári programjairól, mikor tud a nagyszülő vigyázni rájuk és mikor tudnak a szülők szabadságot kivenni. Jó, ha figyelembe vesszük a várható időjárást (kerékpártúrát ne tervezzünk még márciusra; de Athénba például kimondottan jó áron tudunk a nyári főszezonon kívül utazni) illetve az iskolai szüneteket is. Főleg, ha külföldre utazunk hasznos, ha kiderítjük, az adott országban mikor van iskolai szünet. Külföldön máskor vannak a tanítási szünetek és ezekben az időszakokban a szállásköltség 30-50%-kal is drágább lehet.
 • Érdemes nagyvonalakban a 2-3 utazási ötlethez egy-egy költségtervet készíteni. Ma már szinte mindennek utána tudunk nézni az interneten (szállodai szobaárak, belépődíjak, utazási költség stb.), szóval egy egyszerű Excel táblában vagy akár papírlapon is készíthetünk tervet, hogy lássuk, melyik variáció milyen költségekkel járna. Ezeket a költségeket érdemes figyelembe venni családi nyaralás tervezésekor :

 

 • Konkrétan utánajárható költségek
 1. szállásköltség
 2. utazásköltség, biztosítási költség
 3. belépődíjak
 • Becsült költségek
 1. étkezésre szánt költségek
 2. költőpénz

 

 • Étkezési költségeknél állapítsunk meg mi magunk egy napi költséget fejenként (hány hideg-meleg étkezést szeretnénk, főétkezések között mit eszünk, esznek a gyerekek) ; erre számoljunk rá 10-20%-ot. Az első közös utazásunkkor hasamra ütöttem, mondtam egy napi összeget, ami természetesen irreálisan kicsi volt és nem hagytam rá még 10-20%-ot és ezzel borult is a költségvetés. Amit persze az autópályadíjakkal, parkolással behoztunk, de nagyon elszámoltuk magunkat.
 • Belépődíjak esetében már nagyon régóta tendencia, hogy gondolnak a családosokra akár múzeumok, nevezetességek, fürdők esetében is és kedvezményeket kapnak a több gyermekkel utazók. Járjunk utána, hogy városlátogatás esetében melyek azok a látnivalók, ahova egyszerre tudunk belépőt váltani sokkal kedvezőbb áron, mintha külön-külön vennénk meg őket. És néha azt is érdemes végiggondolni, hogy valóban akarunk-e annyi mindent látni, amit a több napra szóló városkártyák kínálnak. Néha nem érdemes ezeket megvenni, mert feleslegesen sokat költünk.
 • Az utazási költségnél nemcsak az oda és visszaút költségét lehet hozzávetőlegesen kiszámítani, de utána lehet járni az autópályadíjaknak, parkolási díjaknak, helyi tömegközlekedésen szükséges jegyek és bérletek árainak. Sokszor ezek az aprónak tűnő költségek jelentik az egész költségvetés 20%-át. És egy jól megválasztott bérlet konstrukcióval akár tízezreket tudunk faragni a költségeken, hiszen akár múzeumba, hajókázásra,étkezési kedvezményekre is használhatjuk a bérletünket.
 • Szállásdíjak esetében, főleg nagycsaládosok, jó ha megnézik a szállodák és más szálláshelyek direkt ajánlatait illetve a szállásközvetítők csomagajánlatait is, mivel sokkal kedvezőbb konstrukciókat tudnak kínálni, mint egy-egy éjszakás foglalás esetén. Kimondottak családbarát szállodákat is érdemes keresni, külföldön is, még akkor is, ha nem veszünk majd igénybe minden szolgáltatást. Ha babával utazunk, és nem tudunk magunkkal vinni utazóágyat stb., mindenképpen időben jelezzük a szállásadó felé az igényünket.

Családi nyaralás  – ha megvan, hogy hová is utazunk

Ha megvan, hogy hol és mennyi időt szeretnénk tölteni a családdal, már tudunk keresni szállást is, vagyis el kezdhetjük tölteni a költségterv „aktuális” oszlopát. Én ebbe a táblázatba szoktam rögtön vezetni a lefoglalt szállások nevét, címét, elérhetőségét, van-e étkezés az árban stb. .

Ha sikerült meghozni a döntést, akkor kezdődhet a valós tervezgetés. Nagyobb gyerekek esetében jó ötlet, ha őket is bevonjuk a tervezésbe és így sokkal jobban magukénak érzik ők is a családi nyaralást. Érdemes napi tervet készíteni még akkor is, ha 2 hetet töltünk egy adott helyen. Bármikor előfordulhat rossz időjárás, amikor nem lehet strandolni, nyűgösek a gyerekek stb. . Abban az esetben, ha minden nap máshol szállunk meg a családdal, akkor kimondottan hasznos, ha van napi terv ( jó időjárás és rossz időjárásos ötletekkel is), hogy ne az adott városban kelljen kitalálni, hogy mit is lehet csinálni. Nem kell mindig, minden ponthoz ragaszkodni, de sok időt megspórolhatunk magunknak, ha készülünk mindenféle helyzetre.

 

Komoly meglepetéseket okozhat egy költségterv készítése, hiszen egy addig drágának hitt úti célról is kiderülhet, hogy nem is kerül annyiba, mint várnánk.

 

családi nyaralás tervezés
Családi nyaralást érdemes tervezni?

Ha elkészült a költségterv „terv” és „aktuális” oszlopa is, akkor látjuk, hogy hol térünk el nagyon a tervtől. Ezeken a pontokon érdemes esetleg finomítani, keresgélni jó ajánlatokat az interneten.

Ha sok idő van a családi nyaralásig, akkor hasznos utána olvasni, hogy mások mit ajánlanak, hova menjünk és hova ne, hol érdemes enni, hová vigyük esős időben a gyerekeket ,melyek a feltétlenül-látni-kell látványosságok stb.. Facebok csoportokban, blogokban illetve külföld esetében, az adott célországban élő magyarok blogjait stb. érdemes átolvasni ( én anno az egyik isztambuli kiruccanásnál kaptam így nagyon hasznos információkat).

 

Jó szervezgetést és utazást!

Ez is érdekelhet

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.