Ti mennyit tévéztek otthon?

gyerek tévé

Ma már nemcsak tévén, de a tableten, sőt a telefonon a buszon is tévézhetünk. A kérdés, hogy mikor adjunk először olyan kütyüt a gyerek kezébe, amin  vizuális élmények érik. Nehéz ügy, mert a mai gyerekek már ebbe nőnek bele. Nem is feltétlenül a tévé a nagy szám. Nem feltétlenül abba, hogy anya-apa egész nap a telefonon lóg, de azt látja, hogy ezen ( is) kommunikálunk. És ha a felnőtt csinálja, ő miért nem. Szóval nekem az a tapasztalat, ha nálunk nincs annyit kütyü a kézben, mi nem kapcsoljuk be a tévét, akkor talán ők sem teszik.

4 éve, amikor a lányom született, az első pár hónapban, amikor non-stop szoptattam, akkor sorozatokat néztem jobb híjján. Aztán ez abba maradt és a tévét sem kapcsolom már be napközben. És igazából este sem, mert nem érdekel. Valószínűleg ezért is nem érdekelte a nagyot a tévé, egészen 2-2,5 éves koráig, amíg a húgom nem mutatott neki egy mesét. Most ott tartunk, hogy hétvégén lehet nézni 2-3 mesét ( 20-25 perc), amíg az öccse alszik. Hétközben nincs tévé. Hétvégén pedig, mivel nyáron sokat nem vagyunk itthon, ez gyakran el is marad. De ha a nagyszülőknél van, unokatestvéreknél, szomszédban, akkor rábízom, azt csinál, amit szeretne. De egy idő után inkább ő jön, hogy menjenek ki a papával az udvarra, játszanak valamit az unokatestvérekkel stb..

Néhányan, még  atavasszal megírták, hogy náluk hogyan működik a tévézés:

Állandóan – Kata, 38 éves, 2 gyerek

Nálunk valahogy úgy alakult ki, hogy állandóan megy a tévé, háttérzajként. Igazából nézni nem is nézem. Áron, a nagyobbik 5 éves, őt már nem is érdekli. A húgát, Lizát még időnként leköti. De azt hiszem, hogy megszokták, hogy bármikor lehet és emiatt már nem érdekes. Én időnként tudatosan leülök valamelyik műsort megnézni, főlege este, amikor a gyerekek alszanak, de napközben nincs igazán időm. Néha a gyerekeket odaültetem, hogy nézzenek mesét, amíg én takarítok.

Tematikus csatornák – Noémi, 28 éves, 1 gyerek

National Geographic rajongó vagyok. És azt gondolom, hogy ha tudatosan megválogatjuk, hogy mit nézünk és nem minden hülyeséget, ami megy a tévében, akkor nincs vele gond. Van egy 6 éves fiúnk, ő is szereti már  a Natgeo-t, de a Davinci csatornát is sokkal szívesebben nézi, mint egy meseadót. Persze neki még van korlátozás, hogy mennyit nézhet tévét, időnként ez a zsarolás tárgya is, hogy ha nem viselkedsz jól, akkor nincs tévé stb. . De nem tudok úgy tenni, mintha nem lenne a világon tévé egyáltalán.

Soha – Anna, 44 éves, 3 gyerek

10 éve egy költözésnél a költöztető cég leeejtette a tévénket. Egy ezeréves vacak volt, az árat ki is fizzeték, de akkor azon a pénzen nem tudtunk újat venni. Egy fél év után rájöttünk, hogy nem is hiányzik. Hozzáteszem, hogy akkor született a második gyerekünk, szóval időnk sem volt nagyon tévézni. Én is, férjem is a laptopon elolvassuk a híreket, ami érdekel, időnként láttunk már egy-két filmet a laptopon online. A 9 éves fiúnk ő szokott egy-két műsort megnézni interneten, de valahogy a tévé nem hiányzik. Bár nálunk ez véletlenül alakult ki, de örülük, hogy így történt.

Napi 20 perc – Gabriella, 32 éves, 2 gyerek

Egy 8 és egy 6 éves kisfiúnk van. Volt egy időszak, amikor annyit nézhettek tévét, amennyit akartak.  Abban bíztunk, hogy előbb-utóbb megunják. Egy év után arra jutottunk a férjemmel, hogy nem fogják megunni, úgyhogy napi 20 perc van engedélyezve nekik. Ráadásul úgy, hogy egyidőben, együtt kell nézniük, ha akarják, szóval meg kell egyezniük, hogy mi legyen az, amit nézni szeretnének. De a telefonján a nagy már igazából mindent meg tud nézni, ha hazajön a suliból és bekapcsolhatja. Szóval egyelőre nem tudjuk mi lenne a jó megoldás, mert a tabletet, telefont is valahogy kezelnük kellene.

Nem nézünk tévét – Noni, 26 éves, 1 gyerek

A 2 éves lányommal voltam terhes, amikor ez is felmerült családon belül egyszer egy beszélgetésnél, hogy sokszor a szülők kényelemből odaültetik a gyereket a tévé elé. Na, én akkor fogadtam meg, hogy sosem leszek ilyen anya. Nem mintha a többi anyuka rossz lenne rajtam kívül, de én nem szeretném, ha az én gyerekem tévén nőne fel. Talán, ha nagyobb lesz, de most még sosem látott mesét tévében és ezzel nagyon jól elvagyunk így. Persze majd a z oviban biztosan hallja a többiektől, hogy ki milyen mesét szokot tnézni, gondolom lesz majd gond ilyenekből, de most ez még jó így.

Ha unatkozunk – Nelli, 34 éves, 2 gyerek

Két, majdnem tíz év körüli gyerekünk van, akiknek sok az edzése hétközben, meg különórája, hétvégén pedig mi szervezünk sok programot. Szóval idejük sincs mikor tévét nézni a gyerekeknek. Persze vannak esős napok stb., olyankor néha mi is bekapcsoltjuk a tévét, mert nagyon unatkoznak már. Olyankor meg szerencsére szeretnek sorozatot nézni, abból meg van bőven olyan, amiből tanulhatnak , pl. történelmi sorozatok.  Én korábban sokat néztem, amíg kollégiumban voltam, de szerintem csak azért, mert nem volt más szórakozásunk vidéki kollégistaként. Engem sosem korlátoztak a szüleim, és mégis itt vagyok 2 diplomával. Szóval nem tudom, mi a jó megoldás.

 

Ti mennyi tévét néztek naponta?

 

Ez is érdekelhet