4 gyerekbarát európai város

gyerekkel london

2018-ban összesen 9 hosszúhétvége van, ami mind jó arra, hogy a családok kicsit több időt töltsenek együtt. Ha szívesen mennétek külföldre, de nem tudjátok gyerekkel merre érdemes elindulni, akkor a lenti lista jó kiindulópont lehet.

Az, hogy gyerekbarát módon utazunk, nem azt jelenti, hogy a gyerek jól érzi magát és a szülő unatkozik. Szerencsére ma már a gyerekkel utazóknak is rengeteg programlehetőség közül lehet választani. Ebben több európai város is élen jár, mivel nemcsak szívesen látják a családokat, hanem remek múzeumokkal, családi látnivalókkal is várják őket.

salzburg gyerekkel

Salzburg

Autóval Budapestről alig 6 óra alatt elérhető. Ha Bécset már megnéztük és valami újdonságra vágyunk, akkor gyerekkel is ideális hosszúhétvége vagy vakáció helyszín lehet Salzburg. A város maga könnyen bejárható gyalog is és mivel a várnegyedet tekintve sík, könnyen lehet babakocsival is közlekedni. A vár felvonóval is megközelíthető vagy fel is sétálhatunk. Mivel elég meredek a sétaút, kisgyerekkel nem feltétlenül célszerű ezt a megoldást választani. A várban babakocsival nem lehet közlekedni. És nem azért, mert nem szabad, hanem sok a lépcső, meredek a várudvar. De érdemes felmenni és megcsodálni a várost.  A Mozart Múzeum a már kicsit nagyobbaknak lehet érdekes, főleg a zeneszerető nebulóknak. Mivel elég szűk az épület, babakocsival nehezen járható. A Haus der Natur is népszerű gyerekek körében: nemcsak akvárium és hüllőkiállítás, hanem interaktív technikai részleg, dinókiállítás, univerzum bemutató is várja a családokat.  A Spielzeug (Játékmúzeum) kiállításon szerencsére nemcsak nézelődni lehet, hanem ki is lehet próbálni a kiállított tárgyakat. A Salzburgi Állatkert meglehetősen nagy kiterjedésű, több mint 1200 állatnak ad otthont, több egzotikus példánynak is. De vadasparkok is vannak a környéken, érdemes ezeket is felkeresni. Ami kisebb és nagyobb gyerekek körében is népszerű lehet még :  a környék nyári bobpályái és élményparkjai az izgalmakat kedvelő családoknak.

Ausztriában, közel a magyar határhoz több gyerekes program és látnivaló is várja a családokat. Ha arra játok, nézzétek meg ezeket is!

 

Stockholm

A középkori óváros kisgyerekekkel is könnyen bejárható, mivel sík terepre épült. Szűk sikátorok, gyönyörűen felújított épületekkel, tele hangulatos kis kávézókkal, éttermekkel. A Vasa Múzeum igazi érdekessége a majdnem 70 méter hosszú, XVII. században épült hajó, ami eredeti pompájában megtekinthető.  A múzeum érdekessége, hogy igazából a hajó köré építették, mivel olyan óriási nagy.  A sétán kívül itt is rengetegen kerékpároznak, mint Amszterdamban. Bérelni csak tavasztól lehet kerékpárt, de a bátor helyiek télen a befagyott csatornákon is néha kerékpárral közlekednek. Az Állatkert és Skanzen is igazi kuriózum, főleg ha télen látogatunk a városba. Én janárban jártam ott, nem állítom, hogy rajtunk kívül óriási tömeg volt, de nagyon élvezhető akkor is 🙂 .  Olyan állatfajok jönnek-mennek teljes természetességgel tőlünk pár méterre, amelyeket itthon nem vagy csak néha sikerül az itthoni állatkertben megnézni. A Skanzenben 150 korabeli épület csodálható meg, körülöttük háztáji állatok illetve az egykori népi mesterségeket bemutató, korabeli ruhákba öltözött alkalmazottak.  A Vizi Múzeum kicsi, de nagyon érdekes múzeuma Stockholmnak. Érdemes itt kezdeni a napot, mert délutánra már nagyon sokan vannak.

 

London

London elsőre ijesztőnek tűnhet gyerekkel, családdal, de nem kell megijedni a multikulturális kavalkádtól!  Őszinte leszek, elsőre nekem is az volt felnőttként is. Gyerek nélkül is 🙂 . Számos izgalmas kaland várja a kis felfedezőket és természetesen a szülőket is. Nagyobb gyerekekkel pedig a történelem sűrűjébe csöppenünk és nem is kell ennél látványosabb módja, hogy a gyerek tanuljon is valamit. Madame Tussaud panoptikuma az egész családnak óriási élmény lehet, mindenki találkozhat a kedvencével.  Londonban sok múzeum nemcsak gyerekeknek, de felnőtteknek is ingyenes. És nem kell attól tartanunk, hogy unalmas tárlókban, unalmas megsárgult szövegeket olvasgassunk. Igazán interaktív élmények várnak minket a British Múzeumban (egészen közelről ismerkedhetünk az ókori Egyiptom világával), a Természettudományi Múzeumban (dinókiállítás), a Londoni Közlekedési Múzeumban (több tucat közlekedési eszköz kipróbálható). Ha szabadba vinnénk a gyerekeket, akkor térről és jó levegőről gondoskodik a több tucat park. De Greenwichbe is érdemes kilátogatni, ahol a tengerészet történetével ismerkedhetnek a gyerekek vagy a 0. hosszúsági fokon is áthaladhatnak.

amszterdam gyerekkel

Amszterdam

Sétálni, hajókázni és természetesen biciklizni kötelező a városban.  És ezek mindegyike igazi gyerekprogram, mivel rengeteg felfedezni való akad egy egyszerű séta közben is.  Egyébként is nagyon gyerekbarát a város : könnyű használni a tömegközlekedést babakocsival, a legtöb bmúzeumban pedig kimondottan gyerekrésszel is várják a lurkókat.De vannak igazi nagy attrakciók, amelyek az egész családnak remek programot kínálnak. Az egyik ilyen a NEMO Technikai Múzeum, ahol nemcsak nézelődni szabad, de ki is kell mindent próbálni. Érdemes legalább egy félnapot rászánni, hogy körbenézzünk. A Van Gogh Múzeum a már kicsit nagyobbaknak kínál mindenféle művészeti programot.  Amszterdamból vonattal (4 év alatt ingyenes a közlekedés, utána is kedvezményes áron lehet jegyet venni) könnyen kijuthatunk a tengerpartra is kagylót, kavicsot gyűjteni vagy strandolni.  Kisebb-nagyobb állatsimogatók  vannak szinte minden nagyobb parkban.  Az Anna Frank Múzeum komoly témája miatt főleg nagyobbaknak való, de tinédzser korú gyereknek érdekes látnivaló lehet. Ide főszezonban érdemes előre, interneten jegyet váltani, mert népszerű múzeum. Kisgyerekkel picit nehéz a terep a sok csatorna miatt.

 

Nektek mi a kedvenc családos élményetek Európában?

 

 

 

 

Kiemelt kép forrása: mybaba.com

Ez is érdekelhet