Gyerünk anyukám!

gyerunk-anyukam

Sportolni szülés után? Szülés utáni regeneráló torna. Hasfal regeneráló torna. Fogyni szülés után hogyan ?Mit és mikor lehet kezdeni? Kell egyáltalán bármit is mozogni, hiszen úgyis annyit fogok sétálni a kicsivel. Hogyan lesz időm gyerek mellett sportolni? Van olyan hely, ahová a gyereket is vihetem magammal? Áááá, a szoptatással majd leolvadnak a kilók úgy is.

Ha vártál gyereket valaha és ha már meg is született, akkor  a fenti témák közül legalább az egyik már foglalkoztatott hosszabb-rövidebb ideig. Ha hosszabb ideig, akkor már talán próbáltál is tenni valamit az ügy érdekében.

 

Aki babát tervez vagy már vár is, az olyasmi fogadalmakat tesz, hogy én aztán biztosan nem szedek fel egy dekával sem többet a kelleténél. Én aztán nagyon fitt leszek a terhesség alatt végig és ha eddig nem is, akkor majd a születendő csöppség miatt most már odafigyelek az étkezésemre, sportolni fogok stb. . Aztán megérkezik a várva várt csemete és nem mindig úgy alakul az első néhány hét, hónap ahogyan terveztük. Az igény szerinti szoptatástól merev a nyakunk, vállunk. A sok éjszakázástól fáradtak vagyunk, a babaringatástól fáj a hátunk, karunk. És akkor még nem is beszéltünk a megmaradt néhány( vagy akár sok) felesleges kilótól, szinte köddé vált izomzatunkról stb. .

Eljön az idő – kinél mikor – amikor úgy érezzük tündéri babánkkal a karunkon,  mint akin átment az úthenger oda vissza, akár többször is. És most már tenni kellene valamit azért, hogy megint nőnek érezzük magunkat, jobban bírjuk szuflával a lassan 8-9-10 kilós csemete cipelését, ne fájjon a derekunk, hátunk az állandó kiságyba hajolgatástól.

Fáj a derekam, hátam…

Az első terhességem alatt végig sportoltam ( bár már a babavárás előtt is hetente 2-3x sportoltam valamit), szülés előtt 3 héttel hagytam abba. Hetente pilates, jóga és valamilyen kardió edzés ( lépcsőzés, bicajozás ). Pár hétig még kismama jógára  is jártam, de miután olyan gyakorlatokkal nyúzott minket az oktató, mint lábujjhegyen körbesétálás a teremben és hasonlók, hagytam az egészet a fenébe. Ennél és az oktatónál is jobb kondiban voltam.

Aztán megszületett a lányom. Non-stop szoptatás és pár hét alatt olyan szépen bemerevedett a vállam, nyakam, karom, hogy szinte mozdulni is alig bírtam néha. Fájt a hátam, a sosem volt hasizmom maradéka is felszívódott. 7 hetes anyuka voltam, amikor eljutottam masszíroztatni és ott erősen javasolta a hölgy, hogy kezdjek el mozogni, mert teljesen merev a nyakam és ez hosszútávon nem jó, ha így marad. Ezek után körbenéztem a környéken, szerencsére van két edzőterem is 15 perc sétára tőlünk és szombat délutánonként elkezdtem újra pilatesezni. Az első néhány órán majd meghaltam, de éreztem, hogy ez kell nekem 🙂

Gyerünk anyukám!

Maradt a szombat délutáni edzés, majd néha vasárnap reggelente Sunday morning yoga, aztán kocogás edzőteremben. De ezekkel mindig az volt a gondom, hogy ezt az időt lehetne hétvégente a családdal is tölteni. Így is keveset vagyunk együtt. Így kezdtem keresgélni online tornákat, hogy amíg szerda esténként férjem fut, addig heti egy tornát kiváltsak egy online tornával. Így ismerkedtem meg 2015-ben a Gyerünk, Anyukám oldallal.

Miért a Gyerünk anyukám?

Miben más ez az oldal, mint a youtube videók, torna dvd-k és társaik. Olyan mint egy edzőterem, csak online. Naponta háromszor vannak órák valós időben, bízva abban, hogy valamelyik idősáv csak jó lesz a csatlakozó anyukának.

Ha mégsem lenne jó egyik idősáv sem, akkor még mindig vannak a hetente frissülő és egész héten elérhető órák.

Mivel élőben mennek az órák, ezért nincs két egyforma óra. Szóval amiért én sosem szerettem  a tornás dvd-ket, youtube videókat, az az volt, hogy nem lehetett fejlődni. Találsz egy torna-típust, ami tetszik és könnyű leragadni annál és innentől kezdve egy idő után unalmassá tud válni és nem is fejlődik az ember, ha mindig ugyanazt csinálja.

Budapesten élek és szerencsés vagyok, mivel egy hagyományos edzőterem és egy női edzőterem( ahol ráadásul kismamáknak és gyerekeseknek is vannak órák) is sétatávolságra van tőlünk, de sokszor nem tudok kimozdulni itthonról 2 kisgyerekkel ( valamelyik mindig alszik, vagy ha valamelyik beteg-nyűgös stb.). Sokszor nem is akarok kimozdulni, mert iszonyatosan macerás 2 kisgyereket télen öltöztetni, majd a teremben vetkőztetni, nekem váltóruhát cipelni, nekik játékot, ennivalót stb. .  Itt ha sikerül a gyerekeket letenni egy időben, akkor 3 perccel később már mozoghatok is. De ha ébren is vannak, akkor sem gond, mert eljátszanak a saját játékaikkal mellettem, körülöttem.

A havi bérlet ára nagyon baráti, ha összehasonlítjuk egy hagyományos edzőtermi bérlet árával. Jelenleg 4000 Ft és ezért cserébe annyit mozoghat az anyuka, amennyit szeretne 🙂

Az edzők között több anyuka is van, sőt az egészet aki kitalálta, egy háromgyermekes anyuka maga is. Tehát tudják milyen gyerek mellett sportolni. Tisztában vannak vele, hogy nem mindenkinek egyforma az edzettségi szintje és nem mindenkinek ugyanaz a fókusz. Van aki fogyni szeretne; van aki épp hogy csak 6-8 hete szült, van aki már évekkel ezelőtt; van aki még szoptat – mindig van megoldás mindenre.

2016-ban ráadasul Életút program néven elindult egy lehetőség, ami szülés után 6 héttel már kezdhető is.

  • A kezdő szinten, aminek a mottója a megfontolt alapozás, kimondottan olyan erősítés történik, ami szükséges szülés után ( gátizom erősítés, mélyizom-torna és a hasizom rendbetétele, erősítése).
  • Középszinten, amikor már regenerálódott az ember a szülésből,  törzsizom erősítés és állóképesség-javítás történik.
  • Haladó szinten, amikor már van egy jó alap kondija anyának, akkor emelik a tétet és lehet formálni a különböző izmokat, növelni az állóképességet.

Középszinthez( Formaszervíz) csatlakoztam január közepén az utolsó pillanatban egy vasárnap este. Hétfőn már jött is a levél a hasznos tudnivalókkal : zárt Fb csoport linkjével, hogy ne egyedül kelljen megküzdeni a nehézségekkel; étkezési tanácsokkal-ötletekkel, amelyekből hetente érkezik új és a haladási napló elérhetősőgével.

Mert hát nem csak úgy übele-bumm-bele módon csináljuk az egészet, hanem rögzítjük a haladási naplóban, honnan indulunk (centik, kilók, edzettségi szint) és hova szeretnénk eljutni. Majd a naplót hetente lehet frissíteni az elvégzett edzések pipálgatásával, kommentekkel.

8 hétre az órarend előre elérhető a honlapon, így nem érhet senkit meglepetés, hogy mi fog történni. Minden héten három edzés van ( 30-40 percesek) illetve egy rövidebb és egy hosszabb stretching is elérhető a program oldalán.

Részemről a cél két gyerek mellett az volt, hogy lássam, hogy be tudom valahogy szuszakolni a mindennapjaimba a sportot és hogy a sosem volt izmaimat újra építgessem. 6 hét után  az egyik cél kipipálva és az izmokkal is egészen jól állok már. Kilók szerencsére lementek, azt már a 6 hetesen kontrollon unalmamban lemértem. De van még hova fejlődnöm, ha állóképességgel akarom bírni a 2 gyerekem 🙂

 

Sokan azt gondolják, a sporttal töltött idővel a gyerektől vesszük el az időt. Én azt gondolom, éppen neki adok ezzel időt. Hogy sokáig tudjak jó egészségben, jó kondiban szaladgálni utána és bírjam még 10-20 év múlva a családi túrázásokat,bicajozásokat. Illetve remélem jó példa ragadós lesz és neki is a mozgás már az élete része lesz és nem valami úri huncutság.

 

Te hogyan tartod magad formában?

 

 

Ez is érdekelhet

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.