Gyors recept: piskótatekercs

Piskótatekercs - gyors recept

Gyerekkorom egyik nagy kedvence volt a klasszikus piskótatekercs, ahogy apai nagymamám csinálta. Valahogy olyan mesésnek tűnt az egész folyamat, ahogy készült. Valószínűleg ki is volt kicsit színezve, hogy még fantasztikusabbnak tűnjön ez az egyébként  nagyon finom, egyszerű édesség, ami gyors recept kategóriában verhetetlen. És hogy úgy tűnjön a nagyi valami nagy varázslatra képes. Persze képes volt 🙂 Pláne akkor hasznos tudni, hogyan is készül, ha váratlanul  vendégek toppanak be. Kb. 45 perc alatt vendégváró édesség készülhet és még komoly konyhatechnikai tudomány sem kell hozzá. Kezdők is bártran próbálkozzanak!

Hozzávalók:

  • 5 egész tojás
  • 100 gr cukor ( vagy cukor helyett nyírfacukor, eritrit )
  • 100 gr liszt
  • lekvár

1.Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Amíg ez megtörténik, el is készül a piskóta.A tojásokat szétválasztjuk és a tojásfehérjéből és egy fél evőkanál cukorból kemény habot verünk.  A maradék cukrot az 5 tojássárgájával fehéredésig keverjük. Ha elkészültünk, akkor kanalanként mehet a tojássárgájás masszába az átszitált  liszt. Alaposan elekeverjük és ha elkészültünk, hozzá adunk a kemény habból 2-3 evőkanálnyit.

Azért nem a teljes mennyiséget, mert először csak fellazítjuk a tojássárgájás masszát és ha ez megtörtént, akkor nagyon óvatosan, nagy mozdulatokkal forgatjuk bele a megmaradt fehérjét. Óvatosan, hogy nehogy összetörjük a habot.

Sütőport, szódabikarbónát nem teszünk bele, mert a habtól fog szépen megemelkedni, de nem nagyon.

2.Majd sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, sütőlapot. Nekem egy 45×35 cm tepsim van erre a célre. Ebből egyébként, ha 5 tojásos piskótát készítek, akkor vastagabb piskóta fog készülni. 4 tojásból is lehet, az egy vékonyabb piskóta lesz majd.

Sütőpapírból én a DM-ben kapható, méretre vágott fajtát használom. De telejsen jó, az is, amit mi magunk vágunk méretre. Nekem ez azért praktikus, mert pont ebbe a tepsi méretbe illeszkedik.

Hogy ne jöjjön fel a sütőpapír a tepsiről, a tepsi négy szélét picit bevajazom és úgy már hozzátapad a papír a tepsihez. Majd ezután az összekevert habot és tojjássárgáját beleöntöm a tepsibe és szép egyenletesen eloszlatom.

Fontos, hogy minden hová egyformán jusson, mert akkor lesz szép egyforma vasatgságú a kész piskóta mindenhol.

Az előkészítés kb. 15 percet vesz igénybe.

3. Körülbelül 10-15 perc alatt sül a piskóta majd aranybarnára. Érdemes gyakran ránézni, nehogy megégjen. A sütési idő egyébként függ attól, hogy 5 vagy 4 tojásos piskótát készítünk.

4. Ha elkészült, kivesszük a sütőből és azonnal leszedjük a papírt róla. Talán el a legproblémásabb része az egész receptnek, mert ide kell egy kis türelem, de na adjuk fel, szépen lassan haladjuk egyik végétől a másikig. Majd tegyük át a piskótát egy másik sütőpapírra vagy tiszta konyharuhára és tekerjük fel óvatosan.

 

Erre azért van szükség, hogy még melegen megtörténjen, mert így nem fog a piskóta megtörni és megkapja azt a szép ívet, amivel egy piskótatekercs renndelkezik.

5. Megvárjuk amíg kihül( ez kb. fél óra) és mehet bele a lekvár. Majd ha végeztünk, akkor ismét fel lehet tekerni. Akkár azonnal is lehet szeletelni, de egy 10-15 perc pihenő jót tesz neki.

 

Lekvár : a klasszikus recept szerint baracklekvár, de ez már egyéni ízlés dolga, ki milyet tesz bele. Ha sűrű a baracklekvár, akkor egy pici barackpálinkával el lehet keverni és máris egy nagyon pikáns, de már csak felnőtteknek kínálható változatot kapunk.

Ha nem lekvár, akkor egy sűrűbbre főzött csokoládé vagy puncspuding is remekül illik bele és máris igazaán gyerekbarát süteményt kaptunk.

Ha kakaóport keverünk a piskótába( 10 gr liszt helyett, 10 gr kakaópor), akkor kakaóspiskótát kapunk, ami remekül mutat egy vaníliás krémmel.

 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.