Hogyan kössük le a gyereket utazásnál?

gyerekbarát családbarát utazás

Autós, buszos, vonatos utazásoknál, de akár repülésnél is előfordul, hogy elfogy a gyerek türelme és előbb utóbb a szülőé is, ha nem készül fel előre, hogyan kösse le a csemetét. Nem túl gyerekbarát a hosszú, egyhelyben ücsörgés egyik életkorban sem. De ha menni kell, akkor menni kell és valamit a szülőnek kell kitalálni, hogy a család minden tagja túlélje az 1-2 órás vagy akár tizenórás utazást.

Gyerekkoromból arra emlékszem tisztán, amikor anyukám megunta, hogy a kocsi hátsó ülésén hárman szétszedjük egymást egy sima Baja-Kalocsa utazásnál is és a bátyámat előreültetve, beült a hugom és én közém. És hirtelen mintha minden megoldódott volna : képesek voltunk értelmesen beszélni egymással, nem veszekedve.

Arra már nem emlékszem, hogy mi volt a taktika, de valamivel lefoglalt minket, az biztos. Különben apukámat ismerve, lehet hogy inkább visszafordulunk és hazamegyünk.

Természetesen gyereke válogatja, hogy meddig bírja a türelme az egyhelyben ücsörgést, de előbb-utóbb eljön a pillanat, amikor be kell avatkoznia a szülőnek. Ilyenkor persze a szülő szeretné jól érezni magát a bőrében és azt gondolni, hogy legalább a gyerek tanul is valamit, ne talán szép divatos kifejezéssel élve fejleszti  a gyereket a játék 🙂 .

 

gyerekbarat utazasi otletek
Utazni gyerekkel is lehet

Persze, eljön a pillanat, amikor a szülő előveszi a tabletet, telefont, de ha ezt szeretnénk minél tovább elodázni, akkor van néhány ötletem, hogyan lehet elütni az időt:

 1. Olyan mesekönyvek, amiket csak utazáskor veszünk elő vagy már eleve csak az autóban tartjuk például.  Ha nem tudunk hátraülni a gyerekek mellé ( mert hárman vannak, mind gyerekülésben), akkor célszerű olyan könyveket választani, amivel saját magát is le tudja/ tudják foglalni magát/magukat és anya vagy apa csak időnként vesz részt a ‘játékban’. Vagy tud a szülő improvizálni a témában( tematikus könyvek). Ehhez remek segítséget nyújthatnak  például a böngészők különböző témákban.
 2. Mágnestáblás társasok, formakirakók is hasznosak tudnak lenni utazáskor, hiszen nem kell az apró darabokat útközben az ülés alól szedegetnünk.  Ismerőseim gyerekei az autóban, mágnestáblán szertték meg a sakkot, amíg apa vitte őket reggel a suliba.
 3. Mágneses rajztábla is praktikusabb utazásnál, mint a sok színes ceruza és papír kombináció. Ráaadásul ezekből kapható kicsi, táskában is könnyen magunkkal vihető. Érdemes olyat keresni, ahol a ceruza már eredetileg is rögzítve van a táblához, hogy ne útközben kelljen keresgélni, ha leesne.
 4. Foglalkoztató füzetek, akár matricásak kisebbeknek vagy a már nagyobbaknak kitalált pontösszekötős füzetek például. Borzasztó nagy előnyük, hogy a lapok letörölhetőek, tehát sokszor felhasználhatók. Ezekből is érdemes többet tartani és variálni, melyiket kapja meg a gyerek, hogy ne unjon rájuk ( pl. Usborne firkakártya).
 5. Megfigyelős játékok – ezeket akár minden előkészület nélkül is játszhatjuk a gyerekkel ( szólj, ha mentő autót, ha templomot, ha piros autót, ha kamiont stb. látsz). Ennek szofisztikáltabb módja, ha mi magunk készítünk ikonokat, amit egy dobozból kihúzva kell a fentebb említett játákot játszani. Ha komlett játékot szeretnénk venni az utazáshoz, akkor csinos, praktikus kis bőröndben kapható az Ott vagyunk már? úti játék.
 6. Kvízjátékok – akár a klasszikus barkóba játék vagy a már dizájnosabb Agymenők kártyacsomagok is remek választás vagy a Brainbox gyors, pörgős feladatai. Ráadásul az előbbi életkornak megfelelő kérdésekkel kapható.
 7. Mágneses könyv, amelyhez egy doboz is tartozik és ennek a fedelén rakható ki az adott kép.
 8. Kicsit nagyobbaknak már kimondottak gyereksudoku is vásárolható, letölthető és ezzel a matekot is lehet gyakorolni 🙂
 9. Nálunk népszerű az útközbeni éneklés, mondókázás ( lehet a gyerek kedvenc dalaiból előre válogatást készíteni vagy Spotify-n zenét hallgatni. Spotify-n már Gryllus Vilmos is megtalálható például több lemeznyi anyaggal )
 10. De nem hiszem, hogy kiment volna a divatból  a kérdezz-felelek; alkoss szavakat az előttünk haladó autó rendszámán látható betűkkel; szólj ha xy típusú autót látsz stb.

+1  néha hagyjuk a gyereket/gyerekeket  unatkozni és ők is próbáljanak maguknak elfoglaltságot találni ( néha ezekből születnek a legjobb ötletek, hogy mit csináljunk)

 

A lényeg, hogy

 • ne foglaljon nagy helyet és legyen lehetőleg könnnyű a játék, akár egy kisebb táskába is beférjen
 • akár többféle életkorú gyerek is tudjon játszani vele
 • kösse le a gyereket és ne csak anya gondolja úgy, hogy ez majd hasznos lesz a csemetének és mennyit tanulhat belőle
 • ha kell, akár egyedül is tudjon játszani vele hosszabb-rövidebb ideig, ha van ilyenre igényünk

 

És ne felejtsünk el soha innivalót, harapnivalót bekészíteni a kocsiba, mert akár egy 1 órás kiruccanásnál is lehet olyan baleset, ami miatt órákig kell az autópályán ücsörögnünk. Mi is nehezen fogjuk bírni, de a gyerek nem is fogja érteni, hogy miért nem kap enni és inni és sokszor a szénhidráthiány okozza a hisztit, nyűgösséget. Akkor aztán szülő legyen a talpán, aki bármi okos játékot ki tud találni.

 

Repülés egy picit nehezebb helyzet, hiszen esélyünk sincs megállni és pihenni, amikor szeretnénk. Hasznos olvasnivaló a témához itt.

Úticélok, amik érdekelhetnek :

Vártúra a Zemplénben

Diósgyőri vár

Budapest környéki rövidebb kiruccanások

Ez is érdekelhet

2 hozzászólás

 1. Mi most Los Angelesbe megyunk parunk szuleihez karacsonykor, mar elore rettegek, hogyan fogja a 8 honaposom kibirni az utat hiszti nelkul. Mentem linket es probalok ra felkeszulni. Raadasul egyedul utazom vele, mert parom csak kesobb jon utanunk. Szoval dupla csavar van a sztoriban. De majd lesz valahogy, koszi as otleteket!

  1. Mi tavasszal Portugáliában voltunk, átszállással, 5 óra nettó repülési idő. Azért nem volt egyszerű lekötni a gyereket, de nem lehetetlen. Amikor meg hüppöghetnékje volt, akkor hagyatam egy kicsit. Nem kell mindig úgy csinálni, mintha néma gyerekünk lenne. Neki is meg van a joga ahhoz, hogy rosszul érezze magát, neked meg ahhoz, hogy hagyd ezt egy kicsit. Meg kell vigasztalni és szerintem hamarabb túl lesztek a dolgon. Los Angeles hosszú idő lesz, ott biztosan lesznek érdekes dolgok, főleg ha több órát kell várnotok átszállásra. Ha van kedved, gyere vissza később, írd meg a tapasztalatokat, ötleteket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.