Hogyan nevezzelek? -mákos guba, bobájka, lőnye

mákos guba bobájka

Kevés olyan család van, ahol ne kerülne karácsonykor mákos guba az asztalra. Ahány család, annyi féleképpen készül az édesség. Van aki porcukorral, van aki mézzel és porcukorral, van aki vaníliás öntettel kínálja. Egy biztos, a népszerűsége töretlen és mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy ma már egész évben készítjük. De ha mi magunk otthon mégsem készítenénk, akkor számtalan változatával találkozhatunk az éttermek kínálatában egész évben.

De vajon mindent tudsz erről az édességről?

 

  • Talán az egyik legjellegzetesebb magyar desszert. Ha a google-ben rákeresünk, többszáz receptre bukkanhatunk. Nincs olyan, aki ne hallott volna róla, még akkor is, ha nem is kerül a családi asztalra karácsonykor.
  • Ahogy több ünnepi ételnek, ennek is jelentése van. A máknak, mint az aprószemű lencsének szintén, gazdagságot, szerencsét tulajdonítottak korábban.
  • Eredetileg böjti étel volt, de ma már inkább december 24-én és karácsony két napján fogyasztják a legtöbb családban.
  • Európai Uniós csatlakozásunkkor az a szóbeszéd járta, hogy az Unió drogellenes politikája tiltja a máktartalmú ételek készítését, fogyasztását. Természetesen kiderül, hogy csak félreértés és igenis kerülhet mákos guba az asztalra Magyarországon.
  • Egy 1695-ben kiadott szakácskönyv már tartalmazza a mákos guba receptjét.
  • Bobájka néven főleg azokon a részeken ismert, ahol kelt tésztából készítik ezt a tipikus karácsonyi édességet.
  • Korábban nemcsak kifliből, de perecből is készítették ezt a mákos édességet.
  • Annak, hogy a kelt tészta és perec helyett a kifli terjedt el alapanyagként, annak főleg gazdasági okai voltak. A II. világháború után nem lehetett friss kenyeret, kiflit kapni. Ekkoriban kezdtek tej helyett vizet használni a kifli puhításához, hiszen az olcsóbb volt.
  • Tudtad, hogy a rendszeres mákfogyasztás jót tesz csontritkulás esetén és nagyon gazdag omega-3 zsírsavakban?
  • Amíg mi, magyarok imádjuk a mákos édességeket (guba, bejgli, kalács), a külföldiek leginkább udvariasságból megkóstolják ezeket, nem is értik a rajongásunkat. A mákos guba nyakon öntve porcukorral, mézzel vagy vanília öntettel pedig kimondottan bizarr édességnek számít nekik.
  • Mákkal gyógyítanak is. A mákból előállított ópium néhány hatóanyagát ma is használják gyógyítási célokra: morfium (fájdalomcsillapító); kodein (köhögéscsillapító), papaverin (görcsoldó ).
  • Ebenguba – tudod mit jelent? Az egyik olyan, mint a másik. Az egyik 19, a másik egy híján 20.
  • Korábban a nyugtalanul, rosszul alvó csecsemőknek mákhéj teát főztek, hogy ezzel biztosítsák a gyermek nyugodt álmát (még a II. világháború idején is elterjedt szokás volt).
  • Ma már csak a rózsaszín virágzatú kerti mák termeszthető, a többi fajta termesztése tilos magas alkaloid tartalmuk miatt.

 

Ahány ház, annyi szokás – ma már többféle elkészítés módja ismert ennek a mákos édességnek:

  • kiflivel
  • kelt tésztával
  • tortának
  • felfújtnak
  • sütőben átsütve
  • ínyencek készíthetik túróval, karamellával

 

Ti milyen néven ismeritek? Készítitek karácsonykor?

 

Facebook comments

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.