Hogyan őrizzük meg a családi nyaralás emlékeit?

családi nyaralás

Kisebb-nagyobb családi nyaralásokról mindenkinek vannak szívesen őrzött emlékei. De sokszor gond, hogy hogyan is tároljuk őket. Jobb esetben egy dobozban várják, hogy néha elővegye őket a család és rácsodálkozzanak, hogy de jó volt ott és akkor, és hogy milyen szép emlékek is ezek. Rosszabb esetben csak kallódnak a lakás különböző pontjain. Pedig néhány emlék a családi nyaralásokról igazán megérdemli, hogy méltó helyre kerüljenek az otthonunkban.

Persze most sokan legyintenek, hogy mit is kezdjek én a belépőjegyekkel, a kis üvegcsében hazahozott homokkal, a gyerekek által gondosan gyűjtögetett kavicsokkal és kagylókkal. Nem kell hozzá feltétlenül kreatív szakembernek lenni, hogy ezeket az apróságokat megőrizzük és a szép családi nyaralás emlékeit elhelyezzük a lakásban.

travel journal útinapló
Útinapló – mindenki tud készíteni saját magának

Családi nyaralás emlékeinek megőrzése kreatív módon:

 • Útinapló, scrapbook – gyerekkoromban albumokat készítettünk belépőjegyekből, fotókból stb. szinte minden nyaralásról. Manapság a digitális világban akár elektronikusan is készíthetünk ilyet, de már írni tudó gyerekkel kézzel írott, készített napló is szép emlék lehet. A legegyszerűbb fajtája, ha beszerzünk egy olyan füzetet, aminek kellőképpen vastagak a lapjai és borítékokat ragasztunk az egyes oldalakra. Majd a borítékokban tárolhatjuk az egyes utazások emlékeit.
 • Utazási emlékek bekeretezve a falra – kagylók, csigák, fotók, belépőjegyek és igazából bármi, amit ragasztani tudunk egy képkeretbe. Lakberendezési boltokban kaphatóak olyan keretek, amelyeknek van akkora mélysége, hogy kagylók, kavicsok és egyéb apróságok is bele férnek.
képkeret családi emlékek
Szép emlékek keretben    kép forrása:pinterest.com

 

 

 • Kagylókból, kavicsokból, tengeri homokból és üveg vázából lámpa talpat készíthetnek kreatívabb anyukák, apukák.
 • Csináld magad emléktábla – nem kell hozzá más, csak egy keret, spárga vagy fonal és néhány csipesz, hogy rögzítsük kedvenc emlékeinket. A keret széléhez rögzítjük keresztben és hosszában a fonalat, amelyre egy csipesszel rögzíthetjük a családi nyaralás fotóit
 • Aki még ennyit sem szeret fúrni, ragasztani, annak egy nagyobb méretű parafatábla vagy mágneses tábla is remek alapot adhat, hogy a családi nyaralásokon begyűjtött apróságokat megőrizze.
 • Aki nem szeret kreatívkodni, egy hagyományos befőttesüvegben is megőrizheti a kedves családi vakáció emlékeit. Az üveg egyik oldalára egy kedves fotó, a kép elé pedig, homok, kagyló, amit a gyerek gyűjtött.
 • Gyerekek a vízparton gyűjtött kagylókból, lapos kavicsokból festéssel egyedi dekorációt készíthetnek. Kisebb ágak, fadarabokból remek hajókat lehet készíteni egy színes vászonnal.
 • Néhány érdekes kagyló és ruhafesték segítségével díszíthetünk asztalterítőt, konyharuhát vagy hagyományos vízfestékkel papírra „nyomdázhatunk” és az így készült papírt bekeretezve remek dísze lehet az otthonunknak.
 • Szélcsengő készíthető kisebb-nagyobb kagylókból.
gyertyatartó kagyló homok
Kagylók, kavicsok, homok és egy klasszikus geyertyatyartó kép forrása:pinterest.com

 

 • Meglévő üveg gyertyatartónkat tölthetjük fel homokkal, kavicsokkal, amelyeket a családi nyaraláson gyűjtöttek a gyerekek.
 • Világutazók a hűtőmágneseiket egy térképen is megőrizhetik – mágneses lapot kreatív és dekorboltokban tudunk beszerezni, erre kell a térképet erősíteni.
 • Különböző helyekről hozott pénzérmék és papírpénzek is jól mutatnak képkeretben a falon.
 • Képeslapokból, térkép darabokból mi magunk is készíthetünk hűtőmágnest, poháralátétet vagy transzfer technikával akár a gyerekek pólóira is kerülhetnek kedvenc képeslapjaink.
 • Akinek sok a papír alapú térképe (városnézéskor még sokan kedvelik az adott helyen beszerezhető tömegközlekedés és várostérképeket), ne dobja ki őket, hanem használja könyv, füzetborítónak például.

A bejegyzés megjelent a KidsOasis oldalon is.

 

Neked van öteleted, mit kezdj a kacsicsokkal, kagylókkal és egyebekkel?

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.