Hosszabb autós utazás gyerekkel – hasznos ötletek

gyerekkel-hosszabb-autós-utazás

Autós utazási tanácsok kezdőknek és haladóknak

 

Bármivel is utazunk, előfordul, hogy elfogy a gyerek türelme.  Előbb vagy utóbb a szülőé is, ha nem készül fel előre, hogyan kösse le a csemetét . Nem túl gyerekbarát a hosszú, egyhelyben ücsörgés egyik életkorban sem. De ha menni kell, akkor menni kell és valamit a szülőnek kell kitalálni, hogy a család minden tagja túlélje az 1-2 órás vagy hosszabb autós utazást.

 

Természetesen gyereke válogatja, hogy melyik meddig bírja az egyhelyben ücsörgést, de előbb-utóbb eljön a pillanat, amikor be kell avatkoznia a szülőnek. Ilyenkor persze a szülő szeretné jól érezni magát a bőrében és azt gondolni, hogy legalább a gyerek tanul is valamit. Ne adj’ isten szép divatos kifejezéssel élve fejleszti a gyereket a játék 🙂 . Ez általában az anyukák gondolata arról, milyen is idilli módon eljutni A pontból B-be a családdal.

Apukák egyszerűen a túlélésre játszanak  🙂 . Ne legyen szemetes, koszos az autó; a gyerek mosolygósan és csendben ülje végig az utat, bármivel is utazunk és ha ne adj isten megáll a család, akkor hiszti, veszekedés, sírás nélkül tudjon inni egy kávét valahol vagy megebédelni stb. . Ilyesmi vágyálmokkal indulnának neki, ha nem lennének már rossz tapasztalataik vagy családi nyaralós történeteik ismerősöktől, barátoktól.

Tapasztalatból mondom, hogy lehet idegösszeroppanás nélkül is ki lehet bírni egy hosszabb autós utazást : némi előkészülettel és sok türelemmel.

Kis gyerek kis gond?

 

Egészen pici gyerekeknél könnyebb dolgunk van, mert néhány órás utazást tudjuk a gyerek alvásidejére ütemezni. Illetve hosszabb utaknál, például egy olaszországi tengerparti nyaralásnál, érdemes az éjszakai utazást is megfontolni. Egyrészt, hogy a gyerek a lehető legtöbb időt alvással töltse és ne nyűgösködéssel. És a meleg miatt sem utolsó szempont, hiába van az autóban légkondicionáló, sokkal fárasztóbb a 40 fokos hőségben autópályázni.

Amennyiben mégis napközben utaznánk, számoljunk az utazásra néhány plusz órát, mint a GPS mutatja, mert bár mi felnőttek simán kibírunk 5-6 órát is egyhelyben, a gyerekek ezt nagyon rosszul tolerálják.

 • Legalább 2-3 óránként iktassunk be egy-egy rövidebb pihenőt!
 • Hosszabb autópályás utazásnál térjünk le valamelyik pihenőnél az autópályáról és ebédeljünk a pálya melletti kisvárosban, faluban. Már az is üdítő változatosság, ha valami mást látunk, mint a megszokott 2×2 sávos út és nem egy tucat-parkolóban szaladgálnak a gyerekek.
 • Készüljünk előre és nézzük meg, hogy mit lehet megnézni az autópálya mellett, ami kizökkenti a gyerekeket is (és minket is) az utazás monotonitásából. Jó ötlet, ha készülünk 3-4 féle látnivalóval és ők dönthetik el, hogy hol álljunk meg fél-egy órára pihenni.

Gyerekkoromból arra emlékszem tisztán, amikor anyukám megunta, hogy a kocsi hátsó ülésén hárman szétszedjük egymást egy sima Baja-Kalocsa utazásnál( 40 km) is és a bátyámat előreültetve, beült a húgom és én közém a hátsó ülésre. És hirtelen mintha minden megoldódott volna: képesek voltunk értelmesen beszélni egymással, nem veszekedve.

Arra már nem emlékszem viszont, hogy mi volt a taktika, de valamivel lefoglalt minket, az biztos. Különben apukámat ismerve, lehet hogy inkább visszafordulunk és hazamegyünk.

 

kisgyerekkel-utazni
Hosszabb autós utazás gyerekkel?

Mivel foglaljuk le a gyereket hosszabb autós utazásnál?

Persze, eljön a pillanat a mai modern világban, amikor a szülő egy hosszabb autós utazásnál ( sokan már egy rövidebbnél is és teljesen megértem őket) előveszi a tabletet, telefont, de ha ezt szeretnénk minél tovább elodázni, akkor van néhány ötletem, hogyan lehet elütni az időt:

 1. Olyan mesekönyvek, amiket csak utazáskor veszünk elő vagy már eleve csak az autóban tartjuk például. Ha nem tudunk hátraülni a gyerekek mellé ( mert hárman vannak, mind gyerekülésben), akkor célszerű olyan könyveket választani, amivel saját magát is le tudja/ tudják foglalni magát/magukat és anya vagy apa csak időnként vesz részt a ‘játékban’. Vagy tud a szülő improvizálni a témában( tematikus könyvek). Ehhez remek segítséget nyújthatnak például a böngészők különböző témákban.
 2. Mágnestáblás társasok, formakirakók is hasznosak tudnak lenni utazáskor, hiszen nem kell az apró darabokat útközben az ülés alól szedegetnünk. Ismerőseim gyerekei az autóban, mágnestáblán szertték meg a sakkot, amíg apa vitte őket reggel a suliba.
 3. Mágneses rajztábla is praktikusabb utazásnál, mint a sok színes ceruza és papír kombináció. Ráaadásul ezekből kapható kicsi, táskában is könnyen magunkkal vihető. Érdemes olyat keresni, ahol a ceruza már eredetileg is rögzítve van a táblához, hogy ne útközben kelljen keresgélni, ha leesne.
 4. Foglalkoztató füzetek, akár matricásak kisebbeknek vagy a már nagyobbaknak kitalált pontösszekötős füzetek például. Borzasztó nagy előnyük, hogy a lapok letörölhetőek, tehát sokszor felhasználhatók. Ezekből is érdemes többet tartani és variálni, melyiket kapja meg a gyerek, hogy ne unjon rájuk ( pl. Usborne firkakártya).
 5. Megfigyelős játékok – ezeket akár minden előkészület nélkül is játszhatjuk a gyerekkel ( szólj, ha mentő autót, ha templomot, ha piros autót, ha kamiont stb. látsz). Ennek szofisztikáltabb módja, ha mi magunk készítünk ikonokat, amit egy dobozból kihúzva kell a fentebb említett játákot játszani. Ha komlett játékot szeretnénk venni az utazáshoz, akkor csinos, praktikus kis bőröndben kapható az Ott vagyunk már? úti játék.
 6. Kvízjátékok – akár a klasszikus barkóba játék vagy a már dizájnosabb Agymenők kártyacsomagok is remek választás vagy a Brainbox gyors, pörgős feladatai. Ráadásul az előbbi életkornak megfelelő kérdésekkel kapható.
 7. Mágneses könyv, amelyhez egy doboz is tartozik és ennek a fedelén rakható ki az adott kép.
 8. Kicsit nagyobbaknak már kimondottak gyereksudoku is vásárolható, letölthető és ezzel a matekot is lehet gyakorolni 🙂
 9. Nálunk népszerű az útközbeni éneklés, mondókázás ( lehet a gyerek kedvenc dalaiból előre válogatást készíteni vagy Spotify-n zenét hallgatni. Spotify-n már Gryllus Vilmos is megtalálható például több lemeznyi anyaggal )
 10. De nem hiszem, hogy kiment volna a divatból a kérdezz-felelek; alkoss szavakat az előttünk haladó autó rendszámán látható betűkkel; szólj ha xy típusú autót látsz stb.

 

+1 néha hagyjuk a gyereket/gyerekeket unatkozni és ők is próbáljanak maguknak elfoglaltságot találni . Néha ezekből születnek a legjobb ötletek.

 

Praktikus szempontok, ha szeretnénk valamit beszerezni hosszabb autós utazáshoz :

 • ne foglaljon nagy helyet és legyen lehetőleg könnyű a játék, akár egy kisebb táskába is beférjen
 • akár többféle életkorú gyerek is tudjon játszani vele
 • kösse le a gyereket és ne csak anya gondolja úgy, hogy ez majd hasznos lesz a csemetének és mennyit tanulhat belőle
 • ha kell, akár egyedül is tudjon játszani vele hosszabb-rövidebb ideig, ha van ilyenre igényünk

 

Ha várhatóan előkerül a tablet és a telefon

 • nézzünk utána, hogy milyen előfizetésünk van internetre
 • készüljünk autóstöltővel
 • töltsünk le előre néhány applikációt (appot), amivel kisebbek is tudnak játszani
 • töltsünk le előre néhány mesét, hogy legyen miből választani

 

Legyünk türelmesek, és ha úgy érezzük, már minden kötél szakad és a gyerek már megérett rá, hogy kitegyük a kocsiból, akkor álljunk meg és pihenjünk! Talán a legnagyobb előnye az autós utazásnak, hogy ott állunk meg, ahol szeretnénk. Használjuk ki ezt a lehetőséget!

Bármilyen gyakran is meg tudunk majd állni, sose felejtsünk el innivalót, ennivalót bekészíteni a kocsiba, mert akár egy 1 órás kiruccanásnál is lehet olyan baleset, ami miatt órákig kell az autópályán ücsörögnünk. Mi is nehezen fogjuk bírni, de a gyerek nem is fogja érteni, hogy miért nem kap enni és inni és sokszor a szénhidráthiány okozza a hisztit, nyűgösséget. Akkor aztán szülő legyen a talpán, aki bármi okos játékot ki tud találni.

 

Rend a lelke mindennek?

 

Hogy ne uralkodjon el a káosz az autóban és viszonylag minden kéznél is legyen ( gyereknek és nekünk is), érdemes egy műanyag dobozba összekészíteni a játékokat, könyveket stb.

Rutinos utazóknak ajánlott az első ülések háttámlájára rögzíthető több rekeszből álló rendszerezőt beszerezni, ami már egy néhány órás utazásnál is nagy segítségünkre lehet.

Készítsünk előre dobozt sebtapasszal, zsebkendővel, ollóval, ragasztóval, bicskával, papírtörlővel, nedves törlőkendővel, szemeteszsákkal, hogy ne probléma esetén kelljen átforgatni az összes csomagunkat.

Kisebb takaró és törölköző is jó szolgálatot tehet hosszabb utaknál, ha kézközelben van.

 

 

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az utasteret feltétlenül csomagtérré kell változtatnunk. Sok dolog esetében annyi is elég, hogy jól hozzáférhető helyen van a csomagtartóban és tudjuk, hogy mit hol keressünk, ha szükség van rá. De pici gyerekekkel sokat utazó szülőként ismerem a dilemmát, hogyha megáll az autó, hogy elkezdjek a csomagtartóban rámolni, akkor felébred a gyerek. Ha nem állunk meg, akkor nem ébred fel a kicsi. De a nagy biztosan éhen hal a következő megállóhelyig 🙂  .Gondoljuk előre végig, hogy mire lehet szükségünk az úton és pakoljunk ésszerűen!

 

Bárhogyan is utazunk, ne felejtsük el soha: ahogyan nekünk is fárasztó az utazás úgy a gyerekeknek is. Legyünk türelmesek velük és magunkkal is!

Jó utat!

 

 

A bejegyzés megjelent a KidsOasis oldalán is.

 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.