Zsonglőrködj Te is az idővel!

Időgazdálkodás

Gyerek mellett nagy időzsonglőrnek kell lenni, hogy ne fulladjunk bele a hétköznapokba. Sokszor csak egy kis ötlet, apró változtatás szükséges; néha teljes átgondolása a napunknak, hogy lássuk, hol is csúzsunk el a tervekhez képest. Apropó, tervek nélkül ezt sem lehet csinálni!

Amíg otthon vagyunk gyerekkel, addig is nagy segítség tud lenni némi tervezés és szervezés, hogy ne délután 5-kor kapjunk a fejünkhöz, hogy mennyi mindent is kellett volna ma elintézni. Nálunk már az is nagy lendületet ad a napnak, hogy a gyerekek és a saját ruhámat másnapra kikészítem és így ha apa öltöztet hétvégén, akkor is viszonylag gyorsan elkészül a család reggel és lehet menni játszótérre stb. . Ha munkába is kellene menni még a két gyerek mellett, akkor a lenti ötletek szószerint életmentőek lennének, különben délben is még pizsamában szaladgálnánk itthon.

Ezek az én ötleteim és bevált praktikáim, de biztos vagyok benne hogy mindenkinek előbb utóbb lesznek sajátok is.

 1. Találj egy jó szervezőt/tervezőt!

  • a klasszikus megoldás a papír-toll kombináció. Egy jó határidőnaplóval, akár színes tollakkal, nagyon klasszul és kreatívan lehet megszervezni az egész család életét. Egyszer kell végiggondolnunk, hogy mit is szeretnénk látni a naptárban és azt hogyan tudjuk úgy megjeleníteni, hogy könnyen átlátható legyen az egész ( színes post-itek, készen vásárolható jelek, saját készítésű jelek)
  • Google naptár. Ha már van okostelefonunk, akkor érdemes kihasználni a benne rejlő lehetőségeket és talán az a legjobb benne, hogy online eszközökel rendszerezve az életünket, laptopról-telefonról-tabletről rátekintve az adott alkalmazásra, mindig naprakészek leszünk. A Google ‘csomagnak’ a másik nagy előnye, hogy többféle szolgáltatás elérhető benne ( naptár, e-mail fiók, fényképeket tudunk itt tárolni, a meghajtón mindenféle más dokumentumot is stb.) és ingyenes.
  • Evernote – az alap szolgáltatás része, hogy két eszközön ( pl. mobil és tablet) tudjuk használni ezt a lista, dokumentum gyártó kisokost. De ezen felül emlékeztetőket is be tudunk állítani valamint bármilyen szöveges, audio dokomentumot létrehozni. Amennyiben dolgozunk, remek kis alkalmazás, hogy kollégainkkal megosszuk az elkészült dokumentumokat és ezeket ne küldözgessük egymásnak e-mailben. A dokumentumokhoz címkéket tudunk rendelni, ezzel korábban létrehozott anyagok könnyebben visszakereshetőek. Borzasztó nagy előnye, hogy offline is elérhető, szóval nem kell hozzá internet, hogy létrehozzunk egy karácsonyi ajándéklistát, egy másnapi feladatlistát stb. .
  • családi szervező letöltése vagy készítése saját igényeinknek megfelelően ( Excel táblák illetve angol nyelvű napi-teendő listák).
 2. Napi rutin kialakítása

  • esti teendők – érdemes megfontolni, hogy a reggeli kapkodás elkerülése érdekében, mi az amit már előző este meg tudunk tenni, hogy simán induljon a napunk. A lényeg, hogy bizonyos feladatokkal már előre tudunk készülni a reggelre. Tudom, van aki szeret mindent akkor és ott csinálni, de rengeteg stressztől, kapkodástól tudjuk magunkat megkímélni, ha egy picit is előre dolgozunk. Ehhez egy kis segítséget itt találsz.
  • reggeli teendők – jó, ha van egy jól bevált forgatókönyv a reggelek zökkenőmentes indítására is. Először is azt gondolom, sokkal jobb, ha a reggel stresszmentesen indul; másodjára rengeteg időt is meg tudunk spórolni magunknak illetve sok bosszuságtól megkímélhetjük magunkat, ha van egy listánk, hogy mi az, amit minden reggel el kell intéznünk.  Ne szégyelljünk listákat gyártani és ezeket jól látható vagy kevésbé feltünő helyen kifüggeszteni( nálunk a hűtő a központi üzenőfal), mert nagyon kevesen vannak azok, akik mindig mindent észben tudnak tartani.
 3. 15 perces takarítási rutin

  Az egyik kedvencem miota gyerekem van és apa fürdet ( ez kb. 15-30 perc most már és én ebben nem vettem részt, amíg a kicsi meg nem született; most amíg nem ül a kicsi egyedül, megint aktív részese vagyok én is), hogy van egy kis szusszanásnyi időm. Ebben a 15-30 percben szoktam elpakolni a játékokat, bepakolni a mosogatógépbe és elindítani, rendbeszedni egy kicsit a konyhát és nappalit, hogy reggel úgy jöjjek ki, mintha felnőtt lakásban élnénk. De ilyen gyors rendrakós perceket szoktam ebéd után is tartani, mielőtt a gyerek megy aludni. Amíg ő bevonul a szobába, megkeresi a megfelelő mesekönyvet stb. addig én megyek utána és ami a szemem elé kerül, gyorsan elpakolom, helyére teszem. Tényleg nem kell néha több, csak 15-20 perc a lakásnak és máris csodákat tudunk művelni rend terén.

  Mióta két gyerekem van, azóta a takarítás egésze így működik.Két szoptatás és a naggyal való játék között ha van fél órám, akkor már boldog vagyok. De leginkább egyelőre csak 15-20 szabad perceim vannak két, három óránként. Azokat okosan kell beosztanom.

 4.  Egyensúly  család-munka-háztartás-saját magunk között.

  Talán a legnehezebb azt megtanulni, hogy mi a fontos a saját életünkben és hogy saját magunkra is kell időt szánnunk. Nem lehet és nem is szabad mindig a fontossági lista végén kullognunk, mert előbb-utóbb ez a mártír magatartás megbosszulja önmagát.  Hosszútávon érdemes végiggondolni, hogy melyek azok a dolgok, amelyek valóban fontosak az életünkben és amelyekre majd 20-30-40 év múlva is valóban emlékezni fogunk. Lehet, hogy akkor  és ott egy excel tábla befejezése tűnik borzasztóan fontosnak és sürgősnek, de a mindeközben az iskolában tartott balett bemutató, ahol a lányunk is fellép, valószínűleg hosszútávon mélyebb benyomást fog tenni ránk. Lehet mindig arra hivatkozni, hogy nélkülünk megáll a cég, ahol dolgozunk vagy mindig mindennek gyönyörűen vasaltnak kell lennie a gyereken, de tegyük a szívünket a kezünkre és legalább magunkkal szemben legyünk őszinték: tényleg leáll a cég, ha azt az excel táblát csak reggel küldöm el; ne adj isten reggel korábban majd bemegyek az irodába és befejezem akkor? Valóban kell, hogy a gyerek nek minden ruhája mindig vasalt legyen a játszótéren is? Ahogy a háztartási teendők sem gondolom, hogy fontosabbak, mint az, hogy leüljek a gyerekkel iskola után 10 percet játszani. Persze tudom, vacsorát is adni kell a családnak, de jó és okos tervezéssel ki lehet hasítani a napból azokat a 10 perceket, amelyekben minőségi időt is tudunk szentelni a családnak, barátoknak stb. .

  De az egyéni fontossági sorrendet mindenkinek magának kell felállítania és persze lesznek helyzetek, amikor ezeket egy-egy váratlan esemény majd felülírja,de ha ez rendszeresen megtörténik, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy valóban az a fontos nekünk, amit a külvilág felé kommunikálunk vagy vannak fontosabb dolgok is az életünkben, amelyekkel nem vagyunk hajlandóak szembenézni.

 

Én személy szerint azt gondolom, hogy inkább ússzon a lakás egy kicsit, de leviszem a gyerekem a játszótérre. Mióta gyerekünk van, nincs tökéletes rend a lakásban. Sosincs :-).  Kettővel pedig pláne nem lesz, de a gyerekem lehetőség szerint legyen kiegyensúlyozott és ne abban nőjjön fel, hogy anyának mindig a mosás, vasalás stb. volt az első.

 

A másik nagyon fontos dolog, hogy tudjunk nemet mondani. Nehéz, de a saját érdekünkben meg kell tennünk. És ha nem is mindig nemet kell mondani, de legalább állítsunk fel fontossági sorrendet a feladatokban és nyugodtan osszunk le néhány dolgot a családtagoknak is. Nem mindig anyának kell a pékségbe járnia stb. .

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.