Játékkonyha, csináld magad!

babakonyha

Amióta tudom, hogy lányom lesz, azóta tudom, hogy babakonyhánk is lesz. A kérdés az volt, hogy mikor és milyen. Nagy Ikea rajongó vagyok, szóval az egyik opció az Ikea-s játékkonyha volt, bár abban biztos voltam, hogy azt egy kicsit fel kell javítani az én ízlésemhez.

Néhány éve egy külföldi blog bejegyzésben láttam egy fa háttámlás szék átalakítását babakonyhává. Ez borzasztóan tetszett, de egy varrógéptalp renoválásán kívül sosem csináltam még semmi csináld magad projektet és nem is volt alapanyagom.

Aztán tavaly valahogy eszembe jutott, hogy van egy ezeréves hokedli otthon szülőknél és az lesz az alapanyag majd. Először elő kellett keríteni, ami nem is olyan egyszerű egy pincés, fészeres családi házban, de meglett.

A lányom második karácsonyára szántam, amikor ő másfél éves volt, de sok heylyen azt olvastam, hogy az ehhez hasonló játákokat 3 éves kor előtt nem ajánlják. Ezen a problémán gyorsan túltettem magam, mert rájöttem, hogy néhány hét alatt nem is tudom megcsinálni. Szóval maradt a terv, hogy akkor majd a kétéves szülinapra lesz ez az ajándék és addig is legalább van időm mindenre.

Ezekre lesz szükség a játékkonyha elkészítéséhez:

  1. hokedli ( nekem volt használt a déditől; de egy sima fa hokedli is megfelel a célnak)
  2. festék ( nekem OBI 2:1-ben festékre esett a választás)
  3. gombok
  4. akasztó
  5. parafa alátét
  6. ragasztó
  7. színes vászon, tépőzár

Ez volt a kiinduló állapot, akkor még nem is sejtettem, hogy ez nem lesz olyan egyszerű, mint gondoltam.

 

Sajnos a kézi csiszolás semmit nem ért, valószínűleg a 80-100 év alatt rákerült több réteg festék miatt. Illetve a fészerben tárolás az elmúlt néhány évben sem tett igazán jót neki, szóval nem volt túl jó állapotban.

A csiszolást végül sikerült családon belül géppel megoldani, ami hihettelen nagy segítség volt. Ezek után kerültem a legközelebbi OBI-ba és ott arra jutottunk, hogy ha le van csiszolva, akkor a legegszerűbb az OBI 2:1-ben festék, ami tökéletesen megfelelt az én igényeimnek: fényes, csillogó felület száradás után.

Két rétegben kellett festnei, lehet hogy még egy harmadikat is elbírt volna, de az elmaradt. Két festés között nekem kellett 24 óra száradás, de ez lehet, hogy csak a párás időnek tudható be.

Festés után kerültek fel a részben Ikeaban, részben OBI-ban vásárolt kiegészítők.

 

A főzőlap a tetején Ikea parafa poháralátét pentart fekete festékkel festve( száradási idő kb. fél óra volt).

A gombok az elején szintén Ikeas gombok és az oldalán található akasztók is onnan származnak. A lábrészhez két opció merült fel: vagy varrok valamit vagy szögekkel készítek hálós tartót. Ez utóbbi nekem bonyolultnak tűnt, de ehhez nem kell varrás.

A varrás rész sem sem bonyolult, de ha nincs valakinek varrógépe, akkor úgy már kicsit problémásabb. Szóval az egy sima vastagabb vászon körbeszegve, a két végén tépőzár, amivel az egészet rögzítettem.  Kb. fél órás munka a méréssel együtt. Az egész titka, hogy jó feszesre készüljön, mert így valóban tart.

 

 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.