Játékok rossz időre

játékötlet esős idő

Mindegy milyen évszak van, rossz idő bármikor előfordulhat, amikor nem tudunk a gyerekekkel kimenni a házból. De nem is kell rossz idő, elég egy 40 fokos kánikula, amikor elég lassan telik az idő odabent. Pláne, ha még nem is tudnak olvasni, tévét nem néznek még stb.. Ilyenkor kell anyának, apának kreatívnak lenni, ha nem akar megőrülni esti alvásidőre.

Sajnos olyan ötleteim nekem sincsenek, amivel a gyereket reggel 8tól este 8ig le lehet kötni, pláne nem egy örökmozgó óvodást. De a lenti játékok arra jók, hogy a gyerekek figyelmét ( és a miénket is ) eltereljék arról az aprócska tényről, hogy ömlik az eső, kint hőség van és nem lehet kimenni vagy már szétszedték egymást a tesóval aznap legalább húszszor.

Nálunk alapvetően nincs gyerekszórakoztatás, időnként kénytelenek egy kicsit feltalálni magukat, hogy legyen ebéd, tudjak egy kicsit takarítani, vasalni. De azért egész napokra nem tudja magát egy 3 és egy 1 éves lekötni. Ilyenkor jön anya és a találjunk ki valamit, jóóóó?

Ilyenkor jön a hancúr a szőnyegen, gyurma, festék, néha nagy besegít a konyhában és kap egy kis maradék tésztát, hogy ott gyurmázzon. De ha már mindent kipróbáltam, akkor még mindig kell lennie a tarsolyban egy-két ötletnek. Egyébként ezek a játékok nem minden nap kerülnek elő és valószínűleg emiatt van még újdonság-varázsuk.

 • Kiugrott a gombóc – ehhez egy takaró és néhány labda kell. A Kiugrott a gombóc kezdetű rövid dalt énekelve kiszórjuk a labdákat a takaróból, amiket utána össze kell gyűjteni a gyereknek, hogy újabb kört tudjunk játszani. Minél több a labda, annál tovább tart egy kör és annál fárasztóbb 🙂jatek rossz idő
 • Péter mondja – itt a feladat az, hogy kövessük Péter, vagyis a feladatot kitaláló személy kéréseit. Először döntsük el ki lesz Péter, majd figyeljük milyen utasításokat ad. Például “Péter mondja, emeld fel a karod”, akkor mindenki felemeli a karját. Ha azt mondja “dugd be a füled”, akkor nem szabad semmit csinálni, mert nem mondta, hogy Péter mondja a mondat elején. Figyeni kell arra is, hogy Péter megtévesztheti úgyis a többieket, hogy nem is azt csinálja, amit mond. Hogy mi a “büntetése”, annak, aki nem követi Péter utasításait, azt mi magunk döntsünk el.
 • Nappali-hoki – ehhez egy seprő és labda vagy bármilyen guruló tárgy kell. Építünk akadálypályát párnákból, székekből és a nappali egyik sarkából kell seprűvel a labdát a nappali másik pontjába eljuttatni. Kicsik is egészen jól tudják játszani, csak ne legyen bonyolult az akadálypálya.
 • Találd meg a párját – Egy nagy papírlapra különböző formájú tárgyakat rajzolunk és a gyereknek meg kell találni a helyét mindennek. Mi lehet a különböző formájú tárgy? Bármi 🙂 : építőkocka, fakanál, karácsonyi sütiforma, gyerekolló . De lehet olyat is készíteni, hogy az építőkocka készletéből kerül a papírra minden forma és minden formát el is kell tudni helyezni.
 • Tornapálya – klasszikus rossz idős játék nálunk, hogy készül egy tornapálya. Nem kell hozzá semmilyen extra felszerelés, csak a meglévő, viszonylag gyerek méretű dolgok : fürdőszobai fellépő, kisszék, nagyszék, sámli, párnák, szivacsok, 2-3 réteg takaró ha nincsen szivacsunk. Kisszékekre és fellépőkre fellépni, egymásra átlépni; nagyszékekeket eldönteni és azokon átmászni; szivacsokon, takarókon bukfencezni; ha több réteg takarónk van vagy vastagabb szivacs, akkor kisszékről, fellépőről azokra ugrálni; ha többféle méretű párnánk van, akkor azokon egyensúlyozva végigmenni; dohányzóasztal alatt, kisasztal alatt kúszni stb.
 • Terepasztal rajzolás – semmi komolyra nem kell gondolni, csak egy nagyobb papír kell hozzá. Szabásminta rajzoláshoz szükséges papírt szoktam én használni, ami papírboltban, nagyobb üzletekben kapható. Valószínűleg egyébként csomagolópapír. Erre rajzolok jóformán egy komplett kisvárost utakkal, épületekkel stb. Ennek egy továbbfejlesztett változata, amit még filcből készítettem néhány hónapja.

  pet palack bowling
  forrás: plainvanillamom
 • Műanyag palack bowling – mióta nincs palackos víz itthon, ezzel gondban vagyok, de igazából bármi mással is helyettesíthető a műanyag palack ( műanyag pohár, . A feladat itt is ugyanaz, mint a bowlingnál.
 • Bújocska – ha elég nagy a lakás és sok a rejtekhely, akkor vagy bújocskázni lehet vagy ennek az egyik változata, hogy én eldugok valamit, amit a gyereknek meg kell keresnie.
 • Zsákom-zsákom – a játék lényege, hogy egy nagyobb zsákba ( akár párnahuzat is jó, csak ne legyen átlátszó ) olyan tárgyakat teszünk, amiket a gyerek is ismer. A feladat, hogy a zsákban lévő tárgyat tapintással felismerje.játék rossz idő
 • Alagút – étkezőasztal, székek, takarók segítségével alagút építése. Vagy szimplán az étkezőasztra került takarókkal kisház ( mi gyerekkorunkban gunyesznak hívtuk) építése.
 • Ragasztószalagos játékok – ragasztószalaggal, szigszalaggal is készíthetünk utakat, ugróiskolát parkettára.

 

De időnként érdemes unatkozni hagyni a gyereket, mert nálunk néha abból sülnek ki a legjobb játékötletek :

 • a kanapé párnáiból készült már nálunk tenger és vonat is
 • kipakolta az összes babakonyhás holmiját, mesekönyveket stb. a kanapéra és boltokat rendezett be, ahol vásárolnunk kellett
 • a konyhaszekrényből néhány fiókban garázdálkodhat a 3 éves is és időnként kipakol belőlük és “felnőtt” babakonyhát játszik, mint anya
 • királylányos napokon papírból készítünk koronát, egy régi ruhámból lesz a királylány ruhajáték rossz idő
 • vagy jönnek a sima üres kartondobozból legyen VALAMI . Volt már bábszínház, bújocska stb.

 

Ti mit csináltok, ha beszorultok a lakásba eső, hideg  vagy hőség miatt?

 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.