Csináld magad: játszószőnyeg varrás nélkül

hordozhato-jatszószonyeg-varras-nelkül

Az előző csináld magad projeknél kaptam olyan visszajelzést, hogy “Klassz az ülőke, de nem tudok varrni. Meg lehet csinálni varrás nélkül is?”.  Ahhoz kellett varrógép, ehhez a hordozható játszószőnyeg projekthez most nincs szükség sem varrógépre, sem extra kézügyességre. Csak 1,5-2 óra szabadidőre és ötletekre. De akár a csemetével együtt is elkészíthetjük a játszószőnyeget 🙂

Az én verzióm  60×60 cm méretben készült, hogy valóban könnyen hordozható játszószőnyeg legyen a végeredmény.

Hogy miért filcből készült a játszószőnyeg??

Mert nem kell tisztázni a szélét, nem kezd el majd foszlani néhány napos használat után; strapabíró anyag; rengeteg színben létezik; a legapróbb pici darabkát is fel lehet használni belőle( maradékot nem kidobni! 🙂  ) és jól ragasztható.

Amire szükég lesz  a játszószőnyeghez:

 • filc anyag, lehetőleg gyapjúfilc ( Az  alapja nálam gyapjúfilc ,mert az volt még itthon,  de készülhet vékonyabb verzióból és akkor  olcsóbb is, viszont talán nem annyira tartós).
  • sötétkék filc az alapnak
  • 30 cm széles filc az utaknak ( ez barkácsfilc is lehet már, én még ezt is méterben vettem, meret szebben néznek ki a hosszabb utak egy darab anyagból kivágva)
  • zöld, piros, kék , rózsaszín, lila barkácsfilc lapok ( 20x30cm méretben vettem kb. 180 Ft-ért a Fabtextil-nél), de kreatívboltokban, méteráru-boltokban is lehet venni. A színeket mindenki maga dönti el, hogy mennyit használ.
 • textilragasztó
 • textilfilc, de ez nem feltétlenül szükséges
 • cikk-cakk olló, de ez nem feltétlenül szükséges

Filc anyagra kb. 3000 Ft-ot költöttem. A ragasztó 1200 Ft, de a tubusnak az egyharmada sem fogyott el, szóval jó lesz még máshoz is 🙂

Elkészítés

Az elkészítés nagyrésze a formák kivágásával telik, ahhoz kell némi türelem.

 • Vágjuk ki az alapot.
 • Majd következő lépésben körben az  utakat és rendezzük el őket az alapon. Ezzel a nehzén túl vagyunk 🙂
 • Következő lépésben azt kell kitalálni, hogy melyik részre mit szeretnénk tenni és és kezdődhet az aprólékos vagdosás.

Igazából körök, téglalapok, háromszögek alkotják a játszószőnyeg nagyrészét.

Hogy a hegyekkel, dombokkal gyorsabban haladjak egy téglalapból készítettem őket, egymás inverzeit felhasználva. Így egy vágással két hegy is keletkezett.

 

A füves rész a játszószőnyeg közepén egy kisebb téglalapból készült : a filc anyagot egyik oldaláról bevágtam néhány miliméterenként.

A benzinkút töltőjéhez, a virágokhoz, bokrokhoz   maradék filcdarabot használtam fel. Ahogy írtam korábban is, a maradék pici anyagdarabokat ne dobjuk el, mert később  máshoz is remekül lehet használni. De itt is a kisebb dolgokat itt is jól fel lehet használni.

A feliratok textilfilccel készültek. Nekem Ikea-s csomagom van, de nem is szükséges venni feltétlenül ilyet. Ki lehet próbálni egy kisebb darabon a hagyományos filcet is. Mivel mosva nem lesz, valószínűleg az is tökéletesen működik a feliratok és az utak elválasztó vonalainal.

hordozhato-jatszoszonyeg
Hordozható játszószőnyeg

Érdemes ragasztás után  pár órával végignézni, hogy minden alkatrész rendesen odatapadt-e az alaphoz, mert a kisebbek hajlamosak önálló életet élni 🙂

Ezek után már csak a kreativitásunkon múlik, hogy milyen alkatrészek kerülnek fel még az alapra : alagút, közlekedési táblák stb. .

 

Jó munkát!

 

Ha elkészítetted a saját verziódat, oszd meg a Kétpöttöm Facebook csoportban!

 

 

 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.