Karácsony a világban: Man-sziget

Man-sziget

 A sziget nem része a Brit Királyságnak ,de a brit koronafüggőségek közé tartozik. Nem része az Európai Unió területének, de a vámterületének igen. A sziget egészen picinek mondható 48 kilométeres hosszával és mindössze maximum 24 kilométeres szélességével( Budapest méretűnek mondható ).  Közutak hossza mindössze 800 km. A szigeten született mind a három Bee Gees tag, de más hírességeknek is otthont ad és adott a sziget.

 

Amikor Réka a szigetre költözött 2 éve férjével, nagyon kíváncsi lettem, mert azon kívül, hogy merre van a sziget, mást nem tudtam róla. Napokig lelkesen olvastuk otthon a szigetről szóló Wikipédia bejegyzéseket, cikkeket. Viszont a hétköznapokról, ünnepekről, szokásokról a legjobban egy ottlakótól lehet tájékozódni. Ahogy a karácsonyról és az adventi készülődésről is.

 

Ahol ti éltek, milyen az időjárás karácsonykor?

Itt a téli hónapok rendkívül esősek és viharosak tudnak lenni, a tenger olykor akkora hullámokat vet (és sárgadinnye méretű köveket hány a partra), hogy a tengerparti sétányt és a mellette lévő 4 sávos utat le is zárják. Most egyébként enyhe az idő, 12 fok körül és napsütéses. A nappalok viszont jóval rövidebbek, mint otthon (hiszen északon vagyunk). Napkelte fél 9-kor, napnyugta délután 4 előtt van.

Mikor állítjátok fel a karácsonyfát? Ott ki hozza az ajándékot a gyerekeknek?

Mi december 24-én állítjuk fel a karácsonyfát, de a helyiek otthonaiban már rég állnak a fák. Sokan már novemberben feldíszítik és kivilágítják a karácsonyfákat – ezen az első évben nagyon meg is rökönyödtem. Aztán gyakorlatilag karácsony után azonnal szemétre kerülnek a fák. Az önkormányzat hirdetményében is az szerepel, hogy a fenyőket december 26 és január 6 között viszik el az utcáról.
Az ajándékokat persze, mint az angoloknál szokás, a Mikulás (többnyire egyszerűen csak ‘Santa’ néven) hozza. Az apróbb édességeket a kandallópárkányra aggatott hatalmas, erre a célra gyártott zoknikba, a nagyobbakat a fa alá. Mikulás napját külön nem ünneplik. Sajnos Jézus születéséről vagy Jézuskáról csak a hívő keresztények beszélnek.

Ott is vannak karácsonyi vásárok? Van különbség a magyar vásárokhoz képest?


Karácsonyi vásárok vannak, de elég szerények, különösen a színvonalas (pl. Vörösmarty téri) budapesti vásárokhoz képest. Itt minden kicsi és kissé falusias jellegű (egy összesen 85000 lakosú országról van szó). Sajnos, nincs korcsolya-pálya, forraltbor, kolbász-sütés és igen kevés a szép kézműves termék. A karácsonyi vásárlást inkább a városban vagy online intézik a helyiek.  Aki pedig megteheti, az átruccan ‘mainland’ UK-be – de ez nem olcsó mulatság a többszáz fontos kompjeggyel számolva.

Man sziget
Man-sziget
Ott mit esznek karácsonykor az emberek hagyományosan? Ti az ottani ételeket készítitek vagy valami itthoni, magyar fogást?
Itt a hagyományos angol menü a szokás: főételnek sült pulyka (ha valaki nem szereti, akkor sonka), előételnek pástétom (pl szarvas, őz vagy sertésmájból).
A fűszerekkel nagyon fukarul bánnak, inkább natúr ízűek a húsok és mellé mártásokat kínálnak. Az én magyar ízlésemnek az angol étel mindig olyannak tűnik, mintha kivonták volna belőle az ízeket. (Egyébként az itt kapható zöldségnek-gyümölcsnek valóban nincs olyan finom íze, mint a magyarnak – vagy egyáltalán nincs íze, sajnos.)
Illetve szigetország lévén sokan tengeri halakat és herkentyűket is esznek, habár ez nem annyira hagyományos karácsonyi étek.
Az ünnepi asztalról természetesen itt sem hiányozhat a sütemény. Ez hagyományosan ‘puding’ – amit manapság már boltban vesznek, nem sok háziasszony áll neki a hosszadalmas elkészítésnek, gőzölésnek. De semmiképp nem gondoljuk, hogy ez a magyar puding fogalmával azonos. Az angol karácsonyi pudigot talán a gyümölcskenyérhez tudnám hasonlítani, de a sok aszalt gyümölcs helyett főképp csak (többféle) mazsola van benne, a tésztája pedig nem olyan finom és nem is édes, mint egy jó gyümölcskenyéré. Ha valami finom karácsonyi sütire vágyunk, akkor a ‘mince pie’-t érdemesebb megkóstolni. Ez linzertészta megtöltve édes, kissé szirupos mazsolás töltelékkel. Az egyes tenyérnyi darabok tetejére is linzertészta kerül, így sütik meg a mini-pitéket.
Mi sült halat fogunk enni, krumplisalátával és előtte sváb módra borlevest. Meg sütök mákos és diós pozsonyi kiflit, zserbót, mézeskalácsot. Pihenés képpen gyümölcssalátát. Karácsony napjaira pedig székelykáposzta készül.
A klíma nem angolos a szigeten. Sokkal több napsütés van, mint Angliában szokás. Itt nincs állandó köd meg eső. Itt fordul meg a Golf-áramlat, emiatt különlegesen jó a klíma (az angol szigetekhez képest – nyáron a csúcs 22 fok körül van). Rengeteg a virág mindenütt, még decemberben is virágzó bokrok és pálmafák vannak a tengerparti sétányon meg a kertekben. A helyiek angolul beszélnek, a manx nyelvet kevesen használják. Bár nem tartozik Angliához, ezer szállal kötődik hozzá. 

 

Mivel töltitek az ünnepet? Egyáltalan melyik nap ott ‘AZ’ ünnep?

Mi mindent magyar módon teszünk, Szenteste, azaz 24-én ünnepelünk, aztán éjféli misére megyünk, az itt is nagyon szép. Hála Istennek vannak katolikus templomok is, nem csak anglikánok.
A helyiek viszont, ahogy az angolok, karácsony első napján, vagyis 25-én ünnepelnek. A 24-ét barátokkal töltik, otthon vagy pubokban – ami gyakorlatilag az angolok nappalija. Az is igaz, hogy a pub inkább kisvendéglő – szórakozóhely jellegű, sokszor élő zenével, egyszerű (de ilyenkor ünnepibb) ételekkel, nagy, jó kedvű társasággal. Úgyhogy 24-ére sok család és baráti társaság foglal asztalt jó előre (már elkeltek), noha a karácsonyi vacsorának itt is magasabb ára van, mint egyébként. Sok ember van ilyenkor az utcákon is, de főképp sokat esznek-isznak, mulatnak. A karácsony egyáltalán nem olyan csendes, családi ünnep, mint nálunk.

 Magyarországon a tv-ben a szokásos karácsonyi filmeket adják ( Csokoláde, Love Actually stb.). Ott is vannak klasszikus tv műsorok, filmek, ami nélkül nem karácsony a karácsony?

 

Mi szinte egyáltalán nem nézünk TV-t (nincs is tévénk), ha  nagy ritkán mégis nézünk valamit a neten, az valamelyik magyar  adó. De a kollégáimat megkérdezve, azt mondták, itt is jellemzően ugyanazok a karácsonyi filmek mennek évről évre.

Hogyan töltitek a szilvesztert? Barátokkal, kis vagy nagy társasággal?
Mit esztek szilveszterkor? Vannak-e hagyományos szilveszteri/ újévi ételek?

 

A szilveszter itt is hasonló, mint nálunk, evés-ivás, mulatozás. Habár tipikus szilveszteri ételeket, szokásokat nem tudtak mondani a helyi ismerőseim. Csak egy ír hölgy számolt be róla, hogy náluk Belfast-ban a tradíció szerint éjfél után az első vendégnek, aki belép a házba sötét hajúnak kell lennie, a kezében pedig egy darab szenet kell hoznia. Ez talán összefüggésbe hozható a mi szerencsehozó kéményseprőnkkel.

A pezsgő és prosecco meg a koktél nagy divat. Éjfélkor pedig eléneklik az Old Lang Syne-t (magyarul is ismert: Régi, régi dal címen).

 

 

Neked személy szerint

…..mi volt a legnagyobb,legmeglepőbb különbség az itthoni ünnephez kepest?

Az egyik hogy már novemberben sok feldíszített karácsonyfát láttam. A másik, hogy valóban óriási árleszállítások és akciók vannak már novemberben
…..mi hiányzik/hiányzott itthonról a legjobban?
A család. A hajnali roráte misék. Az egész karácsonyi hangulat: a hó, a kézműves vásárok, a vacogós forraltborozás a barátokkal.
 …..mi az ami ( karácsonyi szokás, hagyomány)  onnan hazahoznál?
A templom és a karácsonyi énekek, ünneplés vidámabb, fesztelenebb hangulatát a szigorú magyar komolysághoz képest (ez egész évben jellemző)
 ….mi a kedvenc ottani karácsonyi/szilveszteri ételed?
Finom tengeri halakból itt óriási a választék, nálunk is az kerül majd az ünnepi asztalra. (A helyi specialitás egy ízletes füstölt hal: a Kipper).

További érdekességek:

  • Népszerű a fővárosban, Douglas-ben a karácsonyi fények felkapcsolása. Ez november utolsó csütörtökén (az idén 24-én) történik. Ilyenkor sok család kivonul a főutcára, ahol gyerekprogramok, zene, éneklés után a polgármester ünnepélyesen felkapcsolja a karácsonyi fényeket, amik addig sötéten csüngtek a városka felett. Valóban szép a kivilágított város. A Douglas-öböl félköríve már messziről ragyog, a komppal érkezőket gyönyörködtetve. A téli estében olyan, mint egy arany nyaklánc sötétkék bársonyruhán.
  • November utolsó péntekén (Black Friday) beindul a vásárlási láz: minden kereskedő jelentős árleszállításokkal és akciókkal csalogatja a vevőket( ez az ami már Magyarországon is van november végén – blog szerz.)
  • A következő hétvégéken, azaz adventben egészen karácsonyig fel-felbukkan egy-egy Manx népviseletbe öltözött tánccsoport, jókedvű zenére ropva vagy egy dudás-banda, karácsonyi és egyéb népszerű dalokat játszva. Gyakorlatilag úgy néznek ki, mint a skót dudások, de a manx férfi hagyományos öltözékének (a kilt-nek) saját színei vannak: világoskék alapon sárga, lila, zöld és fehér színű kockás szövetből készül.
  • Ami még nagyon tetszik nekem, az évről évre megrendezett betlehem-kiállítás a Douglas-i katolikus templomban. Ide mindenki elhozhatja a betlehemét, amit otthon a fa alá tesz. Ez azért különleges, mert a világ minden tájáról kerülnek ide szebbnél-szebb darabok. Olajfából kézzel faragott, kukorica csuhéjból készült, kerámia, zenélő, puzzle-ként összerakható, banánhéjból font afrikai miniatűr, sőt, még házilag kötött nagyobb darabok is vannak, a gyerekek örömére – mert ezzel játszanak is. És persze mindegyikük kedvence ‘Baby Jesus’.
  • Szintén különbség a két kultúra, a magyar és az angol karácsony között, hogy míg mi szaloncukrot aggatunk a fára, addig ők egy szaloncukor alakú, de jóval nagyobb (kb 20 centis) dobozzal kedveskednek egymásnak- ez a ‘Christmas cracker’. A két végét megfogja két ember és megrántja, ekkor pukkan egyet (erre utal a ‘cracker’ vagyis pukkanó, reccsenő elnevezés) és kihullik belőle a meglepetés. Tartalma egy papírból készült korona, egy-két szellemes találós kérdés és valami apróbb játék, kulcstartó, gyűrű, stb.).

 Ha ezek után kedvet kaptok angolt tanulni a szigeten, keressétek Rékát ( Angoltanár Réka)  a Facebookon! Réka ugyanis angoltanár és a szigetre költözve sem  adta fel, hogy a magyarul beszélőket jól megtanítsa angolul.

Képek forrása: www.bbc.co.uk; www.tripadvisor.com, www.pinterest.com

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.