Karácsony a világban: New Jersey

amerikai karácsony

 Santa Claus, Boxing Day, Black Friday, pulyka, hatalmas fényfüzérek mindenhol  – ha az év végi ünnepekről hallunk, akkor ezek jutnak eszébe általában az embernek Amerikáról. De milyen az ünnep egy ottélő szemével a hétköznapokban?

 

Anikó és férje 9 évig éltek New Jerseyben 3 gyermekükkel. Néhány hónapja költöztek vissza Magyarországra. Anikóval egy faluban nőttünk fel, egy suliba – egy osztályba jártunk. Előttem ült az iskolapadban évekig. Szóval ha jól számolom, vagy ezer éve ismerjük egymást.

 

New Jersey az Egyesült Államok keleti partján fekszik, New Yorktól délre. Nevét az angol Csatorna-szigetek legnagyobbikáról, Jersey-ről kapta. Földrajzi elhelyezkedése miatt ( közel van New York, Washington, Philadelphia, Boston és Baltimore) igen magas az itt élők száma.

Amerikába az 1600-s években érkezett meg Sintaklaus holland telepesek segítségével, de az amerikai karácsonyi kultúra része csak az 1800-s években lett. A hagyomány szerint a karácsony is azóta jelentős ünnep az Államokban, amióta egy Washington Irving novellában feltűnt az ünnep az 19. század elején.

Mára pedig töretlen népszerűségnek örvend, még akkor is, ha nem katolikus vallású az ember. Nehezen tudja kivonni magát az ember a már ősszel elkezdődő karácsonyi örületből. Az üzleteket már sokszor októberben feldíszitik, Hálaadás után megindul a vásárlási roham Black Friday-s akciókkal, majd  egész decemberben giga fényárban úszik az ország.

 

Ahol ti éltetetek, milyen az időjárás karácsonykor?

Az időjárás ugyanaz mint itthon. Talán többször esik a hó,és kicsit szelesebb.

Mikor állítjátok fel a karácsonyfát? Ott ki hozza az ajándékot a gyerekeknek?

A karácsonyfát és a karácsonyi dekorációt is a hálaadás utáni hétvégén díszítettük fel.Ott a Santa hozza az ajándékot a gyerekeknek 25-én reggel, december 24. nem ünnep.

Ott is vannak karácsonyi vásárok? Van különbség a magyar vásárokhoz képest?

Ott nem igazán vannak karácsonyi vásárok,inkább az iskolákon belül tartják meg,de az utcákon nem láttam még…viszont a Télapó végigmegy a városon…és állítanak fát a központban,és ilyenkor ott gyűlik össze rengeteg ember ünnepelni.

karacsony-amerika

Ott mit esznek karácsonykor az emberek hagyományosan? Ti az ottani ételeket készítitek vagy valami itthoni, magyar fogást?

Az amerikaiak majdnem ugyanazokat az ételeket eszik karácsonykor mint hálaadáskor : sült pulyka ,áfonya mártással,különböző töltelékek…zöldségköretek…édesburgonya…kelbimbó…és tojáslikőrt isznak, házi készítesűt. Mindezt december 25-én. Ott nincs szenteste,általaban mindenki dolgozik 24-én. Akkor vannak a karácsonyi céges bulik általában.

Mi mindig halat főztünk szenteste és másnap kacsát sütöttem krumplipürével és lilakáposztával….és persze a töltöttkáposzta sem maradhat el! Mi általában 24-én otthon voltunk a gyerekekkel és  mindig becsempésztünk pár dobozt a Jézuskátol is,amit a magyar nagyszülők jézuskája hozott,aztán néztünk filmet,társasoztunk vagy kártyáztunk.

Magyarországon a tv-ben a szokásos karácsonyi filmeket adják ( Csokoláde, Love Actually stb.). Ott is vannak klasszikus tv műsorok, filmek, ami nélkül nem karácsony a karácsony?

December elején elkezdik vetíteni a karácsonyi filmeket,igazából a csapból is az folyik,így ott nincs olyan,hogy csak karácsonykor,hanem egész hónapban ezek mennek a tv-ben.

Hogyan töltitek a szilvesztert? Barátokkal, kis vagy nagy társasággal?
Mit esztek szilveszterkor? Vannak-e hagyományos szilveszteri/ újévi ételek?

Szilveszterkor ugyanúgy van mint itthon,barátok összejönnek,vagy a szomszédok. Mivel a gyerekek kicsik nálunk, nem nagyon jartunk el,inkább velük ünnepeltünk otthon. Nálunk mindig volt csirke szilveszterkor,aztán lencsefőzelek, meg csülök újévkor, meg pogácsa.

 

Neked személy szerint


…..mi hiányzik/hiányzott itthonról a legjobban?

Nekem a szaloncukor hiányzott a legjobban,bár a magyar hentesnél még lehetett venni azt is 🙂 …és a gubakifli!!!

…..mi volt a legnagyobb,legmeglepőbb különbség az itthoni ünnephez kepest?

Ami nekem nagyon meglepő volt,hogy már szeptemberben mindenhol a karácsonyi dolgokat árulják,ami szerintem teljesen elveszi azt  a varázslatos érzést,amit normálisan decemberben kellene átélnünk,hogy közeleg a karácsony és mindenki izgatottan készülődik.

 …..mi az ami ( karácsonyi szokás, hagyomány)  onnan hazahoznál?

Talán azt a szokást hazahoznám,hogy mindenki szépen feldíszíti a házakat és az egész város gyönyörű.

 

 

Igazából nekünk a család fele magyar ott kint is,szóval mindig megtaláltuk a módját,hogy megőrizzük a magyar hagyományokat is.

 Fotók forrása: Tamaskó Anikó, Pinterest

 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.