Külföldi vagy belföldi nyaralás?

kölföld vagy belföld

Egy olyan kérdés, ami eléggé megosztja az embereket. Pláne, ha még számításba vesszük azt a tényt, hogy ez a belföldi vagy külföldi vakáció családdal történik, akkor még inkább megosztó a téma. Gyerekkel egyáltalán minek is utazni, úgysem fog emlékezni semmire; csakis belföldre menjetek, hiszen minek utaznátok sokat, itthon is ugyanazt látjátok; csak is tengerhez menjetek, hiszen ott egész nyáron garantált a jó idő – hangzik a sok vélemény a családi nyaralás tervezésekor családtól, barátoktól, ismerősöktől. Mindenki esküszik a maga igazára, szempontjaira és tapasztalataira. De vajon melyek is ezek a szempontok?

  • Ár 

Szakemberek szerint, ha szálláskategóriákat hasonlítunk össze (magyar panzió – külföldi panzió; 3 csillagos magyar szálloda – 3 csillagos külföldi szálloda), akkor a magyar árak alacsonyabbak. Természetesen, amikor konkrét szállásokat,szolgáltatásokat nézünk, és hogy a tenger csak 3 perc séta, akkor azt hiszem, keveseket érdekel a hivatalos statisztika. Érdemes azt megnézni szállásfoglalás előtt, hogy lehet, hogy a szállás igazán jó áron lesz a családnak, de milyen költsége van az odajutásnak, az étkezéseknek például egy külföldi családi vakáció esetében.

  • Árfolyam

Na igen, az állandó matekozás külföldön, hogy akkor most a 1,2 € sok egy gombóc fagylaltért vagy sem? Igaz, hogy nyaraláson vagyunk, és  úgy tervez az ember, ha már ott van, akkor minden beleférjen, de csak dolgoznak az agytekervények, hogy akkor ez most otthon mennyibe is kerülne. Ilyen gondunk belföldön biztosan nem lesz!

  • Belföldön egyszerűbb

Sokan gondolják, hogy itthon csak egyszerűbb utazni, hiszen betegség esetén csak besétálok egy patikába és segítséget kérek magyarul; nem kell útlevél igényléssel bajlódni és azzal sem, mit kezdjünk a gyerekkel egy hosszú utazás során.

  • Távolság

Tény és való, hogy családdal, gyerekkel utazni hosszabb időt néha nagyon kimerítő tud lenni. Ma már repülővel ezek a távolságok is könnyen legyőzhetőek. Ha őszinték akarunk lenni magunkkal, nem mindenki áldoz a drága idejéből arra, hogy 2-2 napot töltsön oda és visszautazással  egy egzotikus helyre a két hetes szabadságából. Magyarország két legtávolabbi pontja valamivel több, mint 500 km távolságra van egymástól. Ez autóval 4-5 óra, ami családdal is viszonylag könnyen bevállalható.

Belföldön még vonattal és busszal is könnyebben utazik pár órát az ember családdal, mint tizenórákat az olasz, spanyol partokig.

  • Kedvezmények

Sokan a fizetésük egy részét cafeteriaban kapják és kár lenne veszni hagyni ezeket az összegeket, amiből szálláshelyet, étkezést, belépőt, de akár még masszázst is fizethetünk. Egy-két szállásközvetítő oldal ajánlatainak követésével komoly tízezreket tudunk spórolni a családnak. De akár már egy is könnyebben összeszed a család, ha rendszeresen például ugyanabba a balatoni szállodában szállunk meg a családi vakáció idején. Ha külföldre utazik a család, ilyen törzsutas kedvezményt talán csak gyakori repüléssel lehet összeszedni. Nem valószínű, hogy minden évben ugyanabba a szállodába megyünk például Görögországban

  • Nyelvtudás

Az tény, hogy nyelvtudás nélkül nehéz elindulni külföldre és ilyen esetben csak jobb lenne belföldön maradni, de szervezett utakkal, ahol magyar a telepített idegenvezető és minden gondunkat, problémánkat intézi, ez is kiküszöbölhető. Bár e közben az is igaz, hogy a Balaton parton könnyebben elengedjük a gyereket egy lángost venni egyedül, mert hát csak megérteti magát a magyar árussal.

 

  • Van mit megnézni

Sokaknak az a véleménye, hogy „ismerd meg hazádat, és csak utána a világot”. Amivel egyet is értek, hogy mind a kettőt látni kell  –  annyi módosítással, hogy lehet párhuzamosan is csinálni a kettőt.  Rengeteg látnivaló, gyönyörű hely van belföldön, de ugyanez igaz külföldre is. Ma már sokan utaznak úgy, főleg ha gyerekük van, hogy többször rövidebb időre. Mi például többször mozdulunk ki  belföldre 1-2 éjszakára és időnként egy-egy hosszabbra külföldre.

 

  • De mi lesz a tengerrel?

Igen, ez jogos kérdés! Tengert nem találunk belföldön és 3000 méter magas hegyeket sem és alpesi legelőket és idilli francia falvakat sem. De van helyettük sok minden más, ami a maga nemében páratlan: Balaton, Tisza-tó, Fertő-tó, Duna, Tisza, Szentendre, Hollókő, füzéri vár, keszthelyi Festetics kastély, fertődi Eszterházy kastély, Gödöllő, Esztergom, Tata, Sopron,Kőszeg, Gyula, Kalocsa, Veszprém, Pannonhalma, Baja, Szenna, hajósi pincefalu, Mecsek, Aggtelek, Ják, Grábóc, Zsámbék, Majk ,Hévíz, Sárvár…

 

Ti hogyan döntitek el, hol nyaraltok?

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.