Lisszabon gyerekkel

Lisszabon gyerekkel repülőn

Lisszabon gyerekkel

Lisszabon és egyáltalán Portugália nem egy tipikus nyaralási célpont a magyarok körében. Pláne nem gyerekkel. Messze van, valószínűleg emiatt gondoljuk, hogy drága, nem tudunk sokat az országról és emiatt olyan egzotikusnak is tűnik kicsit. De megéri ellátogatni oda, mert nagyon gyerekbarát az ország és rengeteg-rengeteg  látnivaló van.

Miért éppen Portugália és Lisszabon?

Nagy mediterraneum rajongó vagyok, főleg Olaszország a szerelem, mióta 12 évesen először mehettem oda. Azóta megjártam a Földközi-tengert Spanyolországtól Izraelig, Egyiptomtól Görögországig,de valahogy Portugália mindig kimaradt.

Aztán megszületett az első gyermek és a párom  mindig azt mondogatta, hogy gyerekkel már úgysem fogunk nagyon utazgatni, ahogy korábban tettük. Én ezzel sosem értettem egyet és mindig is tervezgettem, hogy hová mehetnénk( most is tervezgetem már a jövő évet két gyerekkel). Aztán jött az ötlet egy TV Paprikás műsorból, hogy Portugália. Először döbbent arc fogadott itthon, hogy miért nem csak egy Horvátországgal próbálkozunk, azt is csak pár napra és majd meglátjuk hogy bírjuk gyerekkel.

Elég sokáig tartott rábeszélni Krisztiánt, hogy Portugália legyen és ne csak 2-3 nap Lisszabon; hogy gyerekkel menjünk és ne nélküle; és hogy 10 nap legalább kell, ha nem több.

Aztán 2016  januárban kiderült, hogy jön a második baba és akkor azt mondta, hogy most menjünk, mert egy gyerekkel könnyebb, mint kettővel ( hogy megváltozik az ember nézőpontja rögtön) és nyáron, 8-9 hónapos terhesen valószínűleg a nagy nyaralás kimarad majd.

Utazástervezés

A repülőjegy foglalás kicsit macerásra sikeredett, mivel 2016 januárjában a TAP, portugál légitársaság bejelentette, hogy megszünteti a közvetlen Budapest-Lisszabon járatot. Amíg ezek közlekedtek, hármunknak a repülőjegy olyan 120-130 ezer Forint körül mozgott, csak a megfelelő napot kellett volna megtalálni.

De a bejelentés után a megmaradt egyszem közvetlen járatot fenntartó Wizzair akkorát emelt az árakon, hogy velük nem akartunk repülni. Csomag nélkül az induló árak olyan 170 ezer Forint körül mozogtak. Aztán mérlegeltünk és rájöttünk, hogy átszállással is mehetünk, ha találunk olyan járatot, ahol maximum 2-3 órát kell várakozni és a jegyár az eredeti elképzelt ár körül mozog.

Bújtuk a Skyscannert esténként, aztán csak sikerült találni egy brüsszeli átszállásos járatot, ahol a várakozási idő Brüsszelben 3 óra és a repülőjegy hármunknak 114 ezer Forint lett végül ( ebben benne volt a csomagfeladás és a Brüsszel-Lisszabon járaton étkezés).

Miután megvolt az indulási dátum és a hazaérkezés napja, lehetett szervezni, hogy hol mennyi időt fogunk tölteni, szállást keresni. Lisszabonra négy napot szántunk, vidéken mindenhol egy-egy éjszakát töltöttünk. De erről majd a vidéki Portugália beszámolóban 🙂

Mivel négy éjszakát egy helyen terveztünk tölteni, arra gondoltam nem szállodában, panzióban laknánk, mert az gyerekkel problémás. Este 9 körül ha elalszik, akkor mit csinálunk vele egy szállodai szobában. Illetve az volt a tervem, hogy ne kelljen 12 napra ruhát vinni, hogy jó lenne egy mosási lehetőség Lisszabonban. Jött az ötlet, hogy Airbnb-n keresünk lakást. Kínálat mint a tenger, csak győzzön válogatni az ember. Január legvégén kezdtem a keresgélést és már akkor sok lakás, ami nekünk megfelelt volna( legalább egy külön hálószoba, legyen wifi, mosógép, jó közlekedés), már foglalt volt. Hiába, április vége – május eleje még nem a turistaszezon közepe Portugáliában, de már 20 fok körüli jó idő van, szóval azért mégiscsak sokan utaznak már ilyenkor is oda.

Belém városrészben találtam is megfelelő lakást, bár mindenki azt mondta, aki már járt ott, hogy az nem a belváros, oda ne menjünk, mert ott utazni kell majd kb. 10  percet is, amíg a központba jutunk és hogy hogyan lesznek az esti bulik stb. . Ez van, mi Belém mellett döntöttünk, mi este 11-kor már aludni szerettünk volna és nem bulizni a még nem is 2 éves gyerekünkkel.

Belémben található jóformán minden olyan, amit a lisszaboni képeslapokon lehet látni : Felfedezők emlékműve, Belém torony, Szent Jeromos kolostor és itt lehet a híres Belem de pastist megkóstolni is. Az eredetit. Szóval van legalább 1-1,5 napnyi látnivaló.

Szóval megvolt a szállás, a repülőjegy, már csak az indulás napját kellett megvárni és kitalálni, hogyan keltjük majd a gyereket hajnalban a 6-kor induló repülőgéphez, vigyünk-e babakocsit vagy sem, hogyan fogjuk lekötni átszállásnál 3 órát.  És mindeközben jött a hír indulás előtt néhány héttel, hogy a brüsszeli reptéren robbantottak. Krisztián rögtön telefonált haza, hogy biztos, hogy menni akarunk-e, mert ha most lemondjuk, maximum a repülőjegy árát bukjuk stb. . Anyósom a zyka vírussal és a terhességemmel próbált lebeszélni az utazásról minket ( nem értem miért, amikor 7 hónapos terhesen Londonban csavarogtunk még). De én menni akartam és mentünk is.

Lisszaboni hétvége gyerekkel
Lisszabon gyerekkel

Indulás

Eljött a nagy nap, hajnalban keltünk, gyereket rettegve szedtem ki a kiságyból, attól félve hogy hiszti és sírás vár ránk egész nap. Ehhez képest a hajnali négyórás kelés meg sem kottyant neki . A pelenkázón félálomban csak annyit mondott: menni reptérre. Beért a jó néhány hetes felkészítés a repülésről. Taxi időben érkezett, csomagok száma a minimálisra csökkentve, figyelembe véve hogy a gyereknek vihetünk fel külön kézipoggyászt és babakocsit is a gépre, amivel mi éltünk is. Így egy gurulós bőrönd és egy óriási hátizsák jött velünk ( ami anno még Indiában kezdte a karrierjét velem).

Felszállás, leszállás nagyon jól ment a gyerekkel. Reggeliztünk Brüsszelben a reptéren fél 10 körül, majd kerestünk egy főhadiszállást, ahová le tudtunk telepedni pár órára és váltva szaladgálni a gyerek után. Egy idő után egy hasonszőrű kisgyerek találta meg az én gyerekemet és a mellettünk álló installáción ugrabugráltak. Így időnként mind a ketten tudtunk egyszerre is szusszanni egyet. A pelenkázó nagyon kulturált volt a reptéren, segítőkészek voltak a tejitalhoz szükséges víz melegítésében is az egyik étteremben. Bár játszósarkot nem találtunk, de annyi újdonság volt a reptéren, hogy nem unatkozott és pörgött végig. A beszállásnál Lisszabon felé már kicsit nyűgös volt és felszállás után nemsokkal el is aludt az ölemben. De akkor már majd 8 órája ébren volt és  már nekünk sem kellett sok az alváshoz.

Stewardessek mind a két járaton nagyon kedvesen pórbálták lefoglalni a gyereket, de a brüsszeli légitársaság járatán még  felfújható repülő, kártya, rajztábla is jutott a pöttömnek, szóval egy fél óráig volt legalább elfoglaltság. Aztán jött az éneklés, repülős újság átnézése. Aztán az ebédnél megint nyugiban volt, talán egy 10-15 perc volt, amikor már le kellett engednünk a folyosóra randalírozni egy kicsit. Volt is mit felfedezni a gépen 🙂 .

Megérkeztünk Lisszabonba a reptérre, ahol taxit szerezni nagyon könnyű volt és hogy őszinte legyek a 14-15 Euros viteldíjat nem is sokaltam a kb. 20 perces útért Belémbe. Bár angolul nem nagyon beszélt a sofőr, de útközben próbált mindent elmagyarázni kézzel-lábbal, hogy mit látunk. A sportlétesítményeket hál istennek párom magától is felismerte és kommentálta :-).

Már útközben sms-eztünk a lakás tulajdonosával, szóval már várt minket , mire megérkeztünk. Nagyon kedves fiatal pár lakását béreltük négy napra. Férj nagyon jól beszélt angolul, mindet megmutatott a lakásban illetve megnyugtatott, hogy pár perc sétányira laknak, ha gond van, szóljunk és jönnek. És amikor egyszer jönni kellett , mert nem volt mosószer, akkor valóban pár percen belül jöttek is. Lakás nagyon klassz két hálószobás, nappalis, konyhás, fürdős lakás volt, kilátással a folyóra. 5 perc sétányira a helyi piac, busz és villamosmegállók. A Szent Jeromos kolostor pedig kb. 20 perc sétára babakocsival. Ha buszra szálltunk, akkor kb. 10-15 perc buszozás után jutottunk el Lisszabon főterére. Egyszer kipróbáltuk vonattal is az utat, az talán rövidebb egy 5 perccel, de sokkal drágább is. Ráadásul buszra és villamosra tud az ember venni 24 órás jegyet, amit ha valóban kihasznál az ember, sokkal kedvezőbb.

Már első nap délután, érkezés után vettük a babakocsit, gyereket és nekiindultunk Belémet felfedezni. Mivel tudtuk, hogy a kolostorhoz több órára lesz szükség, mire alaposan megnézzük, ezért azt másnapra hagytuk és a Felfedezők emlékművével és a folyóparttal kezdtük az ismerkedést. Illetve próbáltuk kitalálni, hol lehet a közelben olyan bolt, ahol majd tudunk bébiételt, pelenkát, ásványvizet stb. venni.  Elég nehezen , de kiderült, hogy eldugva, de van egy bolt nem messze tőlünk, alig két saroknyira, a Pingo Doce. Ez végigkísérte portugál kiruccanásunkat. Érdemes felkészülni, hogy vagy ici-pici boltocskák vannak, nagyon változó nyitvatartással vagy a reggeli piac és elvétve egy-két nagyobb üzlet. De azokat vadászni kell vidéken és Lisszabonban is.

Bevásárlás

A kisboltok inkább a legszükségesebb napi dolgokat forgalmazzák és elég érdekesen vannak nyitva sokszor ( amikor a tulaj úgy gondolja). Nagyobb élelmiszer vagy vegyesbolt alig-alig van, de a belvárosban is hasonló a helyzet. Hozzá vagyunk szokva Magyarországon, hogy minden sarkon van Tesco, Aldi, Lidl, Spar stb. és ezek majdnem non-stop nyitva vannak. Portugáliában nem ez a helyzet, szóval érdemes előre vásárolni, ha találunk egy nagyobb üzletet nyitva. Vidéken pedig simán autóztunk úgy 1-2 órát, áthaladva tucatnyi településen, hogy semmilyen üzletet nem találtunk vagy ha volt is, nem volt nyitva csütörtökön délután 4 órakor ( ???). Tessék tervezni itt is, nem csak otthon :-).

Piac alig egy saroknyira volt tőlünk, oda kétszer-háromszor is lementünk. Április végén már olyan epret ettünk ott, hogy a szavunk ellállt. Péksüteménytől kezdve a helyi sajtokig, friss gyümölcstől a halig, ruháig meindent lehet kapni. És az idős nénik, bácsik nem rettenek meg az angolul beszélőktől, próbálkoznak ők is vagy ha nem megy, akkor jön a toll és a papír.

Lisszabon gyerekkel Airbnb
Lisszabon gyerekkel. Szállás : Airbnb

Felfedezők emlékműve

Bár már este keveredtünk az emlékműhöz, de még éppen fel lehetett menni a tetejére. Nem magaslaton helyezkedik el, de szép a kilátás odaföntről is. Bár ugyanazt láthatjuk lentről is, ha őszinték szeretnénk lenni :-). De az élmény, hogy mekkora maga az emlékmű és milyen páratlan kilátás nyílik a belváros felé a folyón és az óceán felé, megfizethetetlen.

Az emlékműtől 5 perc sétára található Belém másik nevezetessége a Szent Jeromos kolostor és az óceánfelé haladva tovább a parton egy 10-15 perces sétára a Belém torony. Mind a kettő igen előkelő helyen szerepel a látnivalók listáján Lisszabonban, kár lenne őket kihagyni a programból.

Az emlékmű mellett található( kívülről elég puccosnak tűnő  étteremben ettük az egyik legjobb és ha jól emlékszem legdrágább fagyit Portugáliában 🙂 ).

Szent Jeromos kolostor

Olyan gigantikus méretekkel rendelkezik, hogy érdemes rászánni legalább egy fél napot, hogy alaposan körbejárjuk a kolostort. Kiemelt jelentőségének megfelelően szép kis sor is szokott kígyózni a bejárat előtt, de ez ne tántorítson el senkit, mert gyorsan be lehet jutni. Illetve talán itt szembesültünk azzal először, hogy babakocsival, kisgyerekkel milyen jól állnak az emberhez a portugálok. Amikor észrevett minket a sorban egy helyben dolgozó, azonnal mutatta az utat, hogy hogyan tudunk gyerekkel könnyebben és gyorsabban bejutni az épületbe. Velünk egyidőben egyébként még két másik család kisgyerekkel jut be gyorsabban a múzeumba, szóval nem csak egyszeri csodáról volt szó 🙂

A monumentális épületet több, mint 100 éven át építették és ennek következményeként többen rajtahagyták az épületen kéznyomukat. A nagy kerengő, de tulajdonképpen az egész épület igen gazdagon diszített. Érdemes a kerengő felső folyosóján oszlopról oszlopra végignézni a vízköpőket, faragásokat, mert elképzelhetetlen milyen sokféleképpen lehet egy épületet diszíteni. Amíg mi felnőttek elnézelődtünk, addig kétévesünk örömmel fedezte fel a kisebb-nagyobb átjárókat és vidáman szaladgált a vadidegenek között. A végén alig bírtuk rábeszélni, hogy haladjunk tovább.

A hosszú évszázadok alatt több királyt és királynőt helyeztek itt örök nyugalomra, de 2007-ben például az épületben írták alá a Lisszaboni szerződést is. Vasco de Gama és a portugál irodalom kimelekedő alakja, Luis de Camoes is itt nyugszik.

Az épületet egyébként a Belém toronnyal együtt a 80-as években felvették az Unesco világörökségi listájára.

Lehet vásárolni kombinált jegyet is, ami használható a Belém toronyba is. Szóval ha egy egész napot töltünk Belémben, érvényes kombinált jegyet választani.

Belém torony

Ha találkoztunk már lisszaboni képeslappal, akkor a tornyot már messziről felismerjük. Bár valószínűleg más közegben képzeljük el. A torony anno erődnek épült szép kis erkélyekkel, tornyocskákkal. Az évszázadok alatt a tornyot vámházként, börtönként is használták.

Ha van időnk, üljünk le a parton a toronnyal szemben, picit messzebb a tömegektől  és élvezzük egy kicsit a kilátást, a víz morajlását. Ha az az első napunk a városban, lesz még bőven látnivalóban részünk ( egyébként a gyerek meg klasszul tud aludni a babakocsiban itt a fák alatt vagy a vízparton 🙂 ).

 

Ha valakinek van ideje, akkor van még más múzeum is Belémben( Nemzeti Régészeti Múzeum, Hintómúzeum például , de ha csak egy hétvégére utazunk, akkor a ezzel a fenti három látnivalóval Belémet már ki is pipálhatjuk.

Irány a belváros ! Folytatás a következő bejegyzésben…

 

Hasznos tudnivalók Lisszabonban:

 1. Lisszabon macskakővel burkolt utcáit ( mindenhol az van) elég nehéz, de nem lehetetlen babakocsival bejárni. Könnyű, esernyőre csukható babakocsink legyen, amit könnyű villamosra, buszra feltenni.
 2. Ha találunk pékséget, szupermarketet nyitva, ne halogassuk a bevásárlást, mert nem egyszerű másikat találni.
 3. Érdemes napi tömegközlekedési jegy esetén olyan programokat egy napra szervezni, amihez kell villamos, busz : vár, Sé katedrális pl. ahol lefelé könnyen bóklászunk az utcákon, de felfelé elég nehéz haladni, főleg babakocsival
 4. Mindenféle éttermet találunk Lisszabonban és vannak utcák, amelyekben egymás-hegyén hátán vannak az éttermek, kávézók. Viszont van, amelyik bezár délután és csak estefelé nyit ki, van ahol csak készpénzt fogadnak el – nézzünk jól körbe!

 

 

 

Ez is érdekelhet

5 hozzászólás

 1. Mi meg sosem mertünk elindulni a 3 evesunkkel sehova, de ezt olvasva megnyugodtam, hogy másnak sem olyan egyszeru ez, de megoldható. Lisszabon nekunk messze van, de egy Horvátországgal szerintem meg próbálkozunk 🙂

  1. Egyszer mindent el kell kezdeni :-). Jövőre mi is próbálkozunk reményeim szerint tengerparttal, majd várlak vissza a véleményeddel Renáta!

 2. Szia Judit!
  Tavasszal ugyanez a tervünk, a lakáshoz van esetleg linked? Nálunk 1,5 éves lesz akkor a gyerkőc 🙂 Illetve érdekelne még, hogy hogyan töltöttétek el a többi napot, köszi! Andi

  1. Kedves Andi! Igen, van linkem a lakáshoz 🙂 :https://www.airbnb.com.au/rooms/10231212 Írtam is, hogy ez Belém és a városközpont között van. Belém központ babakocsival kb. 15-20 perc séta ( nehezitett palya a macskkövek miatt), a városközpont meg kb. 15 perc tömegközlekedéssel. Most készül a Portó és Portóból Lisszabonba rész, jövőhéten szeretném feltenni a blogra. Ha tudok valamiben segíteni, szólj nyugodtan! Üdv, Judit

 3. Kedves Judit! Köszönöm, hogy válaszoltál! Várom a történet folytatását! A macskakő a barátunk 🙂 – Dombos, kiépítetlen utcán, vagy macskakövön sétáltunk mindig. A sima úton unatkozik :D. Persze ezt eddig nagy kerekű babakocsival tettük, de legfeljebb utazik a hátunkon majd! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.