Meggyes-datolyás gombóc

meggy datolya gomboc

Tavaly az egyik ismerősöm készített Jamie Olivier egyik szakácskönyvéből egy olyan receptet, ami csupa szuperélelmiszert tartalmaz, nagyon egészséges és még finom is. Mindenféle magokbók készített valami egészen fantasztikus dolgot. Egy hátránya van, hogy sok alapanyag kell bele. Ekkor kezdtem el keresni kevesebb összetevős, de hasonló recepteket.

 

Így jött szembe velem a tény, hogy az általam olyan nagyon utált datolya ( nem vagyok édesszájú és a cukrozottan kapható datolyáktól már szinte émelyegtem) sok ilyen recept alapja. Csak szerezni kell hozzá nem cukrozott datolyát, aminek viszont nagyon kellemes íze van. Viszont ez ma már szerencsére megoldható és nem feltétlenül vagyonokért. A Medjool datolya, amire sokan esküsznek, elég drága. Kóstoltam, próbáltam és annyival nem adott hozzá többet, mint egy sima datolya a receptekhez.

 

Az ilyen receptek nagy előnye, hogy könnyen elkészíthető, a gyerekeket is be lehet vonni a “főzésbe”, táplálóak, a válogatós gyerekek is könnyebben fogyasztanak gyümölcsöt így és finomak. Annyira egyszerű, hogy februárban a lányom ovijába egyik délelőtt és a gyerekekkel készíettünk 3 féle ízesítésű gombócot.

Ha valakinek nincs  turmixgépe, az se aggódjon, mert botmixerrel is remekül elkészíthető. Az első pár bekapcsolásnál figyelni kell, mert repülhet a kókuszreszelék mindenfelé, de pár hónapja én is így készítem őket és összeáll a massza.

Hozzávalók ( kb. 20-25 gombóc)

  • 20 dkg datolya ( mag nélkül, cukrozatlan)
  • 35 gr zabpehely
  • 15 darab meggy ( mag nélkül )
  • 75 gr kókuszreszelék
  • 2 kanál cukrozatlan kakaópor, karobpor ( elhagyható)

Elkészítés

  1. A kakaópor kivételével mindent az aprítóba teszünk és addig dolgoztatjuk a gépet, amíg egészen apróra nem vág mindent.
  2. Ha nagyon nem akar összeállni a massza, akkor 1-2 evőkanál vizet vagy meggylevet adhatunk hozzá, de ezt már csak akkor, ha túlvagyunk az első pontos próbálkozáson. A datolyában is van annyi nedvesség és a meggyben is, hogy össze kell állnia a masszának.
  3. Nedves kézzel gombócokat formázunk.
  4. És vagy a kakaóporba vagy kókuszreszelékbe hempergetjük a golyókat – kinek mi az ízlése. Mindkét verzióval nagyon finom.
  5. Hűtőszekrényben 3-4 napig tartható ( ha el nem fogy addig 🙂  ).

 

Nálunk uzsonna-kategóriában fut a fenti recept ( és társai is), főleg most jó időben, amikor nincs nagyon idejük enni a játszótéren, csak pár falatot bekapnak.

 

Jó étvágyat!

Ez is érdekelhet