Mesekönyv ajánló 1-2 éves gyerekeknek

mesekönyv 1-2 éves gyerek

Mielőtt gyerekem született, azt gondoltam minden gyerek szereti a mesekönyvet. A mesekönyv jó ajándék, össze lehet bújni mellett elalvás előtt. Aztán rá kellet tjönnöm, hogy ez nem feltétlenül van így . Bár a szülőnek is vastagon benen van a keze a dologban, ha ovis koráig a gyerek még nem látott mesekönyvet, de a gyerek oldaláról is érdemes körbejárni a témát.

Nálunk a nagyobb pár hónapos volt, amikor először könyvet kapott a kezébe és ezzel emlékeim szerint jó egy éves koráig el is volt. Aztán jöttek az oldalanként 1-2 mondatos mesék, de leginkább a képek és az élmény, hogy ez olyan tevékenység, amihez anya és apa majd mindig odaül mellé. Aztán olyan kettő elmúlt, amikor jöttek a 8-10 soros mesék. Persze sokszor még ott is a képek voltak érdekesek és hogy egyáltalán beszéljünk róla. Oldalanként 10-20 kérdés, természetesen minden este megkérdezte ugyanazokat és lelkesen válaszoltunk is. Illetve időnként csaltunk és ha hullafáradtak voltunk, akkor kettőt lapoztunk a könyvben :-). Arról már készült bejegyzés, hogy 2-3 éves kor körül melyek voltak a kedvenc könyveink, de most jöjjön ajánló az 1-2 éves korosztálynak is.

 

Mivel ez a korosztály még aktívan rágja a könyveket ( vannak a műértő gyerekek és a műrágók 🙂 ), érdemes a keménykötéses könyveket vásárolni, beszerezni. Ha nagyon műrágó típus a gyerek, ahogy nálunk egyelőre az 1 éves, akkor beszerezni 1-2 könyvet, amin kiélheti magát. Én erre félretettem a nagyobbtól örökölt, de már rongyosra lapozgatott könyvet.

Véleményem szerint nem kell sok könyv, inkább az, hogy üljünk le a gyerekkel és együtt lapozzunk. Ha az az időszakot átvészeljük és naponta húszszor is megnézzük vele a kedvenc könyvét, akkor egy idő után eljön az az időszak, hogy ellapozgat már egy félórát egyedül is.

Mesekönyv 1-2 éveseknek

 

  1. A török és a tehenek – Móricz Zsigmond. Pásztohy Panka bájos  rajzai miatt vettem meg az első könyvet ebből a sorozatból. Aztán érkezett még az Iciri-piciri és a könyvtárból a Disznók az esőben. Mind a háromnak nagy sikere volt és most a kicsi nyúzza őket és lelkesen figyeli, ahogy a nagy számolja, hogy hány tehénnel is találkozott Mehemmed.
  2. Mackó levelei – Julia Donaldson, Alex Scheffler . Ezeket a könyveket a gyerek az oldalakon található kis ablakok miatt szerette nagyon, amiket lelkesen nyitogatott is. Persze komolyabb igénybevétel esetén ezek leszakadhatnak, de abben az esetben mindig elmesélte, hogyoan is történt az eset :-). Ebben a sorozatban kapható még a Malacbújocska és A róka zoknija is.
  3. Őszi, Tavaszi, Nyári, Téli  böngésző – Rotraut Susanne Berner. Ez már inkább a két mint egyéves korosztály könyve lesz, de ha tetszik a gyereknek, akkor sokáig fogja a család lapozgatni, mert mindig van benne valami felfedezni való. Amikor mi elkezdtük lapozgatni az első böngésző mesekönyvünket, hihetetlen hogyan ragadtak a gyerekre az új szavak.
  4. Szia, Misu! – Rotraut Susanne Berner. A Misu sorozat legkisebbeknek ( 1-3 éves korosztály) szánt darabja. Misuval hétköznapi történetek történnek, amelyekkel átbeszélhetjük a mi kis életünket. Sokszor ekkora gyerekeknél egy-egy szó ismeretének a hiánya a gond, hogy elmeséljen valamit. Ha ezeket a meséket olvassátok, ez a probléma megoldódik!
  5. Kerekítő – Jakabosné Kovács Judit. A nagyon szépen rajzolt könyvecskében ismert és kevésbé ismert mondókák szerepelnek. A szerző ne mrest és leírja azt is, hogyan játszuk ezeket a gyerekkel, ha nem lenne ötletünk. Néhány alkalom után a 2 évesem már képről tudta melyik mondóka következik. A most 1 éves pedig lelkesen simautazik a naggyal. Persze rögtön a lényegre tér és hanyatt dobja magát, de már tudja, hogy valami jó következik, ha a könyv előkerül.
  6. Keress, találj, mesélj! – böngésző könyvek. Ha valaki beleszerelmesedne a böngésző könyvekbe, akkor a sorozat tematikus témákat is feldolgoz ( járművek, nagyjárművek, állatok stb.).
  7. Marikáék háza- Szabó Magda. A Móra Kiadónál megjelent könyvet ismét csak a rajzok miatt vettem meg és állat és tanyakedvelő gyerekeknek jó szívvel ajánlom.
  8. Jó reggelt, gyerekek! – Nemes Nagy Ágnes. A felkeléstől az óvodába, iskolába indulásig kíséri három kisgyerek reggelét a mesekönyv. Csupa olyan dolog történik velük, ami a mi gyerekünkkel is . A lányom kedvenc témája volt hónapokuig, hogy  ” Jaj, a mosdás! Jaj, hideg van! Jaj, a víz! És jaj, a szappan!”
  9. A telhetetlen hernyócska- Eric Carle . Ez nem nálunk volt kedvenc, hanem barátok gyerekeinél és azért ajánlom jó szívvel. Egy iciri-piciri hernyócska története, aki átrágja mindenen magát és végül gyönyörű pillangó lesz.
  10. Boribon könyvek – Marék Veronika. Ha nagyobb testvér már forgatja a Boribonos mesekönyveket, akkor jó tudni, hogy készült ebből 1-3 éves gyerekeknek is “mesekönyv”.

Ez a téma egyébként addig érdekes, hogy mit olvassunk a gyereknek, amíg nincs kistestvér a családban. Amikor a kicsi nálunk megszületett, 5 naposan már esti elalvásnál azt a mesét hallgatta, amit a nagynak olvastunk 🙂

 

Érdemes a Pagony oldalát felkeresni vagy Budapesten, Székesfehérváron, Debrecenben járva az üzletüket, mert mesekönyv témában nagyon felkészült eladók nagyon kedvesen, lekesen segítenek. Leginkább gyerekkel menjünk és együtt nézzünk körbe!

 

Ti mit adtatok először a gyerek kezébe?

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.