Mesekönyvek 2-3 éves gyerekeknek

mesekonyv-kisgyerek

2-3 hónapos volt a lányom, amikor az első képeskönyvvel, ami a kezembe akadt, leültünk itthon az egyik fotelbe és elkezdtem neki a képekről mesélni. Azóta folyamatosan mesélünk, hol együtt, hol csak apa, hol csak anya. Lassan 3 éves és annyira jól beért a meséljünk-együtt-tevékenységünk, hogy ha unatkozik, akkor leül egyedül a kanapéra és elővesz egy könyvet nézegetni a képeket vagy most már az 6 hónapos öccsének mesél. Vannak kedvenc mesék és kedvenc mesekönyvek, amelyeket gyakrabban elő kell venni, mint a többit.

Gyerekkoromban 3-4 mesekönyvem volt, de azokat rongyosra olvastam. Nem néztünk annyi tévét,mint a mai gyerekek és nem volt mobiltelefon és tablet, amit olyan könnyű bekapcsolni, hogy nézzen a gyerek mesét. Ma már rengeteg mesekönyből lehet válogatni a gyerekeknek, csak győzzön választani a szülő és persze győzze pénztárcával. A lenti mesekönyv lista az én lassan 3 éves lányom kedvenceit tartalmazza. Mese nélkül nincs alvás és mesélni kell akkor is, ha ébren van. Szóval nagy mesekönyv rajongó :-).

Nálunk egyébként még rendszeres program a könyvtárba-járás is.

Mesekönyvek 2-3 éves gyerekeknek

  1. Böngésző könyvek – 2 éve a szomszédunk jött haza a lányaival orvostól, amikor összefutottunk a liftnél. A kisebbik leányzó szorongatott egy nagyalakú könyvet, amit még Franciarszágban kaptak és nagyon ajánlgattak nekünk is. De hát án nem beszélek franciául! – mondtam én, mire Krisztike kontrázott: Nem is kell, ebben nincs szöveg 🙂 . Ezek után utánanéztem az interneten, hogy mi is az a böngésző könyv és szerelem lett első látásra. Amikor nem sokkal később elkezdtünk könyvtárba járni, örömmel láttam, hogy tudunk is kölcsönözni. A gyerek is imádja. Végigböngésztük már a nyarat, telet és az őszt, illetve sikerült beszereznem egy mini verziót is,ami akár zsebben is elfér. Remek szórakozás autóban, orvosnál várakozva vagy csak úgy itthon, hogy a 3 évesünk bekuckózzon egy takaróval a kanapéra.
  2. Kerekítő könyvek – alig volt pár hónapos a lányom, amikor kerestem a környékünkön valami zenés foglalkozást. Azt olvastam, a zene jót tesz a gyerekeknek, gondoltam kipróbáltuk. Tetszett neki, ahova jártunk és 2-3 hónap után kiderült az is, hogy kerekítőzni járunk. Utánajártam, kiderült vannak könyvek is a móndókákkal, helyes rajzokkal és így már itthon is tudtunk kerekítőzni a gyermek nagy örömére. Ma meg már a 3 éves az 5 hónapos öccséve kerekítőzik lelkesen – sokszor nélkülem, mert bár olvasni nem tud, de a képekről megismeri, melyik mondóka a következő a sorban 🙂
  3. Hóc, hóc katona – azt tanácsolták még kezdő anyukaként, hogy beszéljek sokat a gyerekhez, ez majd jót tesz a beszédfejlődésének. Én így is tettem, de alig jutott eszembe néhány mondóka, versike gyerekkoromból. Az internetről olvasni ezeket meg mégsem volt ugyanaz az élmény olvasni, mint egy könyvből. Így került hát hozzánk egy Hóc,hóc katona kötet és szinte nem volt olyan nap az elmúlt 2,5 évben, hogy ne vettük volna elő.
  4. A török és a tehenek, Iciri-piciri és a többiek – babalátogatók hozták az első kötetet és én meg lelkesen beszereztem a többit, mert annyira tetszett a Móra Kiadó színes, rajzos kötete. A gyerek ma már kívülről fújja a meséket és lelkesen mutogatja a képeket az öccsének.
  5. Misu, a kisnyuszi – Nyúlfarknyi történetek. 2,5 évesen kapta a könyvet, amikor már azt gondoltam, hogy rövidebb, egy oldalas meséket már végre végig tudunk úgy olvasni neki, hogy végig is hallgatja. Szerencsére az első naptól kezdve lekötik a Misuval történt hétköznapi, bájos történetek, amik igazából vele is megtörténnek és megtörténhetnek.
  6. Palkó és apa – ugyanazon megfontolásból vettem a könyvet, mint Misu, a kisnyuszit, de gondoltam ez majd Emit és apát hozza közelebb egymáshoz, ha közös történeteket olvasnak együtt. Palkó és apa mindig valami érdekeset csinálnak együtt ( ahogy sokszor az életben is apukáknak jut a szórakozás a csemetével 🙂  ) : dínókiállítás, különleges fagyit esznek együtt vagy éppen anyát várják haza.
  7. Ravensburger MitMiértHogyan könyvek – gyereknyelven, sok képpel, kinyitható ablakokkal, gyerektémákról gyerekeknek. Nálunk óvoda előtt az Óvodás lettem könyv az egyik kedvenc és a Katicabogár. A gyerek megtudja milyen az óvoda, mi történik ott, miért jó oda járni stb. . De mindenféle témában találhatunk a sorozatban kedvünkre és a gyerek kedvére valót ( Repülőtér, Hajók, Színek, Otthon, Pisilés-fogmosás-öltözködés, Hogyan közlekedj a városban stb. ).
  8. Bori mesekönyvek – Az én barátnőm Bori…..éneklem sokszor én is otthon a gyereknek. Bori főleg a lányok kedvence azt gondolom, hiszen a kíváncsi, cserfes kislánnyal a hasonló kislányok tudnak azonosulni és elképzelni, hogy Bori a barátnőjük fodrászhoz megy, kirándul, kempingezik, állatkertbe megy…. Szóval hasonló hétköznapi dolgok történnek vele is, mint a mi gyerekünkkel.
  9. Bogyó és Babóca mesekönyvek – Bartos Erika könyvei szerintem megkerülhetetlenek ma Magyarországon. Nem állítom, hogy szeretem Bogyó és Babócát, de a gyereknek bejön az a néhány kötet, ami megvan nekünk. Ha ő meg azt akarja este elalvás előtt hallgatni, akkor hajrá, kibírom. Örülök, hogy könyvet vesz a kezébe, szerencsére nem ragadtunk le ennél kizárólagosan. Rövid, könnyen olvasható történetek Bogyóról és Babócáról, akikkel mindig valami érdekes történik az erdőben. Minden oldal képpel illusztrált ( az én szépérzékemet zavarják egy picit a rajzok), ami miatt a gyerek gondolom szereti és szeret is a képekről beszélgetni.
  10. Vidám Mesék – gyerekkorom nagy kedvence és ahogy a könyvtárban nézegette a rajzokat Emi, remélem neki is tetszeni fog. Gyerekkorom meghatározó élménye, hogy olyan házban szeretnék lakni, amit a kakas és a többiek építettek a folyó partra 🙂

 

Nektek milyen könyvek váltak be 2-3 évesen?

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.