Minimálruhatár avagy kevesebb töprengés reggelente a szekrény előtt?

minimalruhatar

Tegye fel a kezét, aki nem járt még úgy, hogy tele a szekrény, de mégsincs mit felvenni vagy te jó ég, mit vegyek ma fel, mert semmi nem passzol semmivel vagy te jó ég, épp erre az alkalomra nincs ruhám, pedig aztán minden másra van.

Szerintem nincs olyan nő, aki ne tépelődött volna még egyszer sem életében ( de inkább többször) reggelente a szekrény, gardrób, tükör előtt állva és jutott volna arra a következtetésre, hogy kidobok mindent és csak egy farmert, szoknyát, pólót, inget tartok meg. Okosok erre mondanák azt, hogy a kevesebb több, tessék minimál ruhatárban, kapszula-gardróbban gondolkodni.

És ahogy telnek az évek, rájöttem, hogy igazuk van. És ezt az érzést a 2 terhességem is csak megerősíti, amikor nem vásároltam teljesen új ruhákat, hanem például a legutóbbi nyári terhességemet 3 szoknyával, 1 nadrággal, 1 legings-szel, 3-4 ruhával és 3-4 felsővel csináltam végig. Ez már az az időszak volt, amikor akkora volt a pocak, hogy el kellett gondolkodnom a kismama ruhákon.

1 farmerszoknyába ruháztam be, de azt is úgy, hogy később is tudjam használni. Ruhákból a dzsörzét, ami követi a test vonalát, preferáltam és így ezeket fel tudom venni majd jövőre is. Felsőkből szereztem be olyat, ami kismama trikó és póló, ami deréknál kap egy plusz gumirozást, de ezeket is tudom majd hordani szülés után is, mert kisméretet vettem. Emiatt, hogy ilyen limitált számban állt rendelkezésemre ruha és az is olyan kombinációban, hogy a pólókat fel tudjam venni a nadrággal és a szoknyákkal is, így reggelente 3 perc alatt megvolt, hogy mit vegyek fel. A végén már tovább tartott az öltözködés, mint az ötletelés 🙂

Szóval, ha belátjuk

 • hogy vannak kedvenc darabjaink és úgy is azokat hordjuk általában, ezért nem kell 38 farmernadrág, elég 2
 • hogy alapszíneinkből összeállított ruhatárral és néhány színes darabbal sokkal jobban kombinálható ruhatárunk lesz
 • hogy gyerek mellett olyan ruhák, cipők kellenek amiket ki tudok használni hétközben az irodában és hétvégén a gyerekkel is ( persze lesz olyan, amiben nem szívesen libbenünk le a játszótérre 🙂  )
 • hogy gyerek mellett egyre kevesebb idő van órákat a szekrény előtt állni
 • hogy iszonyatos mennyi pénzt dobunk ki feleslegesen olyan ruhákra, amikre nincs is szükségünk, nem állnak jól és egyébként is nincs mikor felvenni és nem is vesszük fel, mert kicsi/nagy ránk

akkor a minimálruhatárat nekünk találták ki.

 

A minimálruhatár egyébként az én olvasatomban és egyébként sem azt jelenti, hogy van egy nadrágunk és egy pólónk és állandóan abban lógunk. Egyszerűen egy átgondoltabb, valóban kevesebb ruhadarabot tartalmazó, de egymással sokkal jobban kombinálható ruhatárat képzeljünk el, amit néhány dologgal alkalomtól függően feldobunk. Persze egy-két feltünő darabunk így is lesz illetve ott vannak még a kiegészítők, amelyekkel egy sima kis fekete ruhát is lehet tündöklő csodává tenni hangsúlyos ékszerekkel vagy egszerűen csak a napi szaladgálást intézni benne egy kardigánnal.

kapszula ruhatar
Kapszularuhatár

De hogyan jutunk el a minimál ruhatárig?

Néhány talán nagyon fájdalmas döntést kell meghoznunk, de ezek nélkül nem megy. Pakoljuk ki az összes ruhánkat a szekrényből és darabról-darabra gondoljuk végig a következőket és készítsünk 4 kupacot:

 1. Szeretem ezt a darabot, jól áll és hordom is. MEGTARTOM
 2. Szeretem ezt a darabot, de nem biztos, hogy jól áll. HEZITÁLOK
 3. Szeretem ezt a darabot, de nem igazán hordom( az elmúlt 1 évben nem volt rajtam). HEZITÁLOK
 4. Nem áll jól, nem az én stílusom, csak megvettem. NEM TARTOM MEG – ELAJÁNDÉKOZOM
 5. Nem jó állapotú ruha. NEM TARTOM MEG – KUKA

Szóval lesz négy kupacnyi ruhánk:

 1. Megtartom – jól áll, az én stílusom
 2. Hezitálok – ha már hezitálni kell, akkor az legtöbbször nem a mi stílusunk, színünk, méretünk; csak megvettük , mert hátha majd egyszer….
 3. Elajándékozom – adománybolt, barátok, garázsvásár stb.
 4. Kuka – azok a ruhadarabok, amiket már oda sem ajándékoznánk senkinek és megvarrni, javítani sem lehet. ( Köszi Orsinak a megjegyzést, hogy H&M szokott szervezni akciót és le lehet adni a megunt ruhákat).

Ok, de mi történik ezután?

Mondhatnánk bátran, hogy OK, de időről időre akkor át kell néznem a ruhatáram, hogy megszabaduljak így a felesleges holmiktól?

Igen, bár ha már a vásárlásnál odafigyelünk néhány dologra, akkor megkímélhetjük magunkat ettől a tortúrától:

 • csak olyat vegyünk meg, ami jól áll ( méret, szín, stílus)
 • azért ne vegyük meg, mert éppen akciós és ez a hülyének is megéri
 • azért se vegyük meg, mert majd ha egyszer lefogyok 8 kilót, akkor ez de jól fog állni
 • azért se vegyük meg, mert Palvin Barbinak olyan jól áll a Vogue címlapján és ebben majd én is úgy fogok biztosan kinézni

Ha úgy érezzük, ez nekünk nehéz és nem is nagyon tudjuk mi áll jól , de fontosnak érezzük, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, mit gondolnak a munkahelyen rólunk stb. , akkor érdemes némi pénzt ölni abba,  hogy egy stílustanácsadó átnézze mi van a szekrényben és segítsen, hogy a jövőben se dobjunk ki vagyonokat feleslegesen az ablakon( 20-30 ezer Forinttól a csillagos ég a határ, ha erre költeni szeretnénk).

Ha ezt nem szeretnénk, de mégis valahogy elindulnánk ebbe az irányba, de inkább egyedül, akkor érdemes ezekre a szavakra keresni a neten:

 • stíluskalauz, stílustanácsadás, color me beautiful, style couch

 

Mi történjen a felesleges ruhadarabokkal?

 1. Érdemes körbenézni az ismerősök között, hogy ki az akinek stílusban, fazonban, színben jó lehet az adott ruhadarab, amennyiben még használható
 2. Mostanság divatos garázsvásárt tartani
 3. Facebook csoportokban, Vaterán, Tesz-veszen is megszabadulhatunk megunt homiainktól
 4. Adományboltok már Magyarországon is léteznek, ahol fillérekért megvásárolhatja más az általunk már kidobásra ítélt ruhát( és nemcsak ruhát vihetünk a boltokba)
 5. Helyi karitasz-szervezeteknek is felajánlhatjuk
 6. Ruhagyűjtő pontok az ország minden pontján léteznek
 7. Gyerekruha esetén jó ötlet megkérdezni/ odaadni a védőnőnek, gyerekorvosnak, aki eljuttatja a rászorulóknak

 

Jó szelektálást és kitartást! Megéri 🙂

Ez is érdekelhet

5 hozzászólás

 1. Dolgozok 4 órában, 2 eves a fiam es ezek mellett van egy rádióműsorom hetente egyszer. Plusz férj es ket kutya. Ha valamire nincs idom, az az öltözködés , de fényes van ra,nehogy csinos legyek es el is varjak tőlem. Szóval nekem nagyon sokat segített egy ilyen tanácsadó: kevesebbet költok ruhára es megfintoltabban vasarolok. Nekem bejött par eve a minimál ruhatar. Barki kacérkodik vele,mvagjon vele!

  1. Én 5 éve kiváncsiságból kerestem meg valakit, aki segített egy csomó dolgot tisztába tenni: mit vegyek fel, mi áll jól stb. . Azóta kevesebb ruhát veszek, bár az is igaz, ehhez kellett az is , hogy időközben gyerekeim lettek és időm nincs vásárolni. Marad a net, ott meg jó ha tudja az ember, hogy mit is akar, nem lehet próbálgatni. És hogy őszinte legyek, mióta kevesebb a ruha, azóta gördülékenyebbek a reggelek. Nincs felesleges tipródás, hogy akkor most mit is veygek fel.

 2. Ez tetszik, bar nem szeretnek ra pénzt kolteni. De nemsokára költözünk, akkor rendet kell tennem , majd ezeket figyelembe veszem. Kerdes meddig bírom ki, hogy ne vásárolják feleslegesen :-). Mert az igaz, hogy van egy csomó felesleges holmim. Neked ez segitett?

  1. Nekem igen! Bár cipőből még mindig sok van :-). A költözés is sokat segitett,most nagyon kegyetlen voltam,hogy mi az, amitől meg kell válnom.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.