Miskolcon gyerekkel

Miskolci vadaspark  fotó forrása: miskkolczoo.hu

Nem is gondoltam volna, amíg 6 évvel ezelőtt először nem jártam volna Miskolcon, hogy mennyiféle program lehetőség van  a városban és környékén.  És ezek közül mennyi olyan, ami kisgyerekkel is élvezetes. Sokszor azért félnek szülők egy-egy hoszabb-rövidebb utazástól, mert nincs olyan lehetőség a környéken, ahová gyerekkel is el lehetne menni néhány órára családi utazás keretében, vagy akár az egész család, nemcsak a gyerek érzi jól magát. Miskolcon ilyen gondunk nem lehet! Néhány látnivalótól eltekintve a város és a környék is leginkább a családbarát látnivalókban bővelkedik.

Miskolc Diósgyőri vár
Diósgyőri vár

Diósgyőri vár

A néhány éve felújított Diósgyőri vár igazi családi program. Kislovagok és leendő hercegnők és természetesen szüleik is élvezni fogják az élvezetes és interaktív vezetést a várban. A látogatás tervezésekor érdemes felkeresni a vár honlapját, ahol például a várblog keretében érdekes rövid történetekkel ismerkedhetnek meg az odalátogatók. Kosztümös idegenvezetők kalauzolják végig  a látogatókat a váron (a vezetések félóránként indulnak a várudvarról és körülbelül 40 percig tartanak, egy lépcsősoron kell a babakocsit feljuttatni csak) miközben  rengeteg lebilincselő történettel szolgálnak a kisebb nagyobb vendégeknek is. Óvodás és iskolás csoportoknak külön program keretében kincskeresést is szerveznek a vár dolgozói.  Amennyiben családdal látogatunk a várba, még akkor is rengeteg érdekes program vár minket. Nyaranta esténként rendszeresen koncertek, színházi előadások várják a felnőtteket. Illetve szerveznek kisebb –nagyobb rendezvényeket is az év során: hagyományőrző rendezvények, a várárokban sólymász és íjász programok, népzenei rendezvények, díjugrató versenyek stb. .  A vár teraszán várja a vendégeket a várkávézó, rossz időben természetesen fűtött helyiségbe költözik a kávézó. A vártól 10 perc sétányira pedig a város egyik, ha nem a legnépszerűbb cukrászdája vár mindenkit süteményekkel és fagylaltokkal.

Lillafüred
Lillafüred, Hámori-tó

Lillafüredi Állami Erdei Vasút

A Diósgyőr városkaputól induló és a Lillafüreden keresztül egészen Garadnáig közlekedő kisvasút vonal pazar élmény nemcsak gyerekeknek, de felnőtteknek is. A teljes vonalon körülbelül egy óra alatt végighaladó erdei vasút első része Miskolc utolsó utcái között robog el, mielőtt megkezdődik az erdős vonatozás. Jó időben, hétvégenként érdemes a 9 és 10 óra körül induló vonatokkal utazni, mert népszerű járat ez, főleg a Lillafüredig tartó szakasz. De túrázok, gyerekkel, családdal utazók is szívesen mennek el a végállomásig, ahonnan például tanösvény indul egy pisztrángos telep érintésével. Lillafüreden a gyönyörűen felújított Palota Szálló előtti teraszos kertekben, vízesésben és magában a tóban is gyönyörködhetünk kisebb-nagyobb séta során. A tó mellett száraz időben akár babakocsizni is lehet, a szálloda előtt pedig játszóteret is kialakítottak a felújítás során. Ezen kívül érdekes lehet még az édesvízi mészkőben kialakult Anna-barlang; a Pele ház, amely ma a Bükk élővilágát mutatja be, de korábban Hermann Ottó háza volt vagy a Kohászati Múzeum vagy egy családi csónakázás a tavon.

Miskolci vadaspark
Miksolci Vadaspark lakója

Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Elődjét, a királyi vadasparkot még Nagy Lajos király alapította a XIV. században. A mai állatkert a város szélén, a Csanyik-völgyben található, közvetlenül a Bükki Nemzeti Park mellett. A parkhoz a legegyszerűbb eljutni autóval, de a városi buszok közül is néhánynak van megállója az állatkertnél. Babakocsival teljesen jól járható száraz időben az állatkert. Az park részt vesz az augusztus végén megrendezésre kerülő állatkertek éjszakáján és egész évben várja remek programokkal a gyerekeket: látványetetések, botanikai tanösvény, díjtalan csoportvezetések, amelyek keretében hozzáértők élvezetes tematikus foglalkozásokat vezetnek. De ha csak végigsétálunk a parkon vezetés nélkül, az is igen klassz élményt nyújt az egész családnak, mivel nagyon családias hangulatú az egész állatkert.

 

 

Ez az írásom, ahogy több más is, olvasható a KidsOasis oldalán.

 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.