Mit főzzek ma?

Mit főzzek ma?

Mit főzzek ma? Hányszor teszi fel ezt a kérdést egy nő magában élete során és hányszor kérdezi tanácstalanul a családot, hogy ma ugyan mi legyen az ebéd vagy vacsora?  Vannak időszakok, amikor egyszerűen ötletem sincs és még a legegyszerűbb ételek sem jutnak eszembe, aztán pár hét eltelik, akkor meg annyi az ötlet, hogy kevés hozzá a nap és az idő, hogy megfőzzem. És persze mindenki ismeri a válaszokat is ezekre a kérdésekre: főzz, amit gondolsz; főzz, amit te szeretnél; főzz valami finomat; lepj meg minket valami finommal… stb.

 

Az ötlethiányos időszakokban is viszont kell valamit adni a családnak és jó, hogyha anya kreatív, mert hamar az orra alá dörgöli a kedves család, hogy ez már volt múlt héten is. A kérdés, hogy honnan lehet ötleteket szedni.

Ételnapló
Ételnapló

1.Ételnapló

Az ételnapló, tulajdonképpen azoknak az ételeknek  listája, amit gyakran főzünk. Sokszor ennyi is elég, hogy átlendüljünk a holtponton, ha látjuk ezeket leírva. Nem kell túl bonyolult dologra gondolni, elég egy darab papír és már készülhet is a lista.

Nekem van egy receptes füzetem, ahova évek óta beírom a jólbevált, általában alaprecepteket ( palacsinta, nokedli, muffin stb.) . Ez egy ezeréves határidőnapló, de nagyon szeretem mert valami különleges anyaggal van bevonva és ezüst színű. Ennek az utolsó két oldalán vezetem a best of listámat és ezt szedem elő, ha már végképp nincs semmi ötletem.

Aki telefon, tablet vagy egyáltalán online barát ilyen ügyekben, az a telefonja jegyzetei között is vezetheti a listát vagy letölthet színes jegyzet applikációkat a telefonra, tabletre. És kedvére színezheti, csoportosíthatja a listát( húsos, húsmentes ételek, gyors recept stb. kategóriákba). Szóval nem kell túlkomplikálni, maga a lista a lényeg, a többi már rajtunk múlik.

2. Ételrendelős oldalak

Érdemes néha átböngészni ötletszegény időszakokban, hogy az ételrendelős oldalaknak mi a napi, heti kínálata. Rég elfeledett ismerősök jöhetnek szembe és nagyon megkönnyítheti az ötletszerzést, hogy csoportosítva látjuk az ételeket( leves, főétel, főzelék, zöldséges étel, desszert stb.).

3. Éttermek honlapja

Ha van kedvenc éttermünk és főleg ha tudjuk, hogy van szezonális kínálata, mindenképp remek ötlet megnézni a honlapjukat, mert sok esetben ezek naponta, hetente is változnak . Ha nincs kedvenc étterem,  akkor szemezgessünk az internet adta óriási választékból kedvünk szerint vagy egyszerűen nézzük csak meg a postaládánkba dobott szórólapokat vagy a helyi újságokban gyakran hirdető éttermek heti kínálatát.

4. Ötletbörze

Tartsunk otthon a családdal ötletbörzést és kérjünk mindenkitől 5-5 kedvenc ételt. Ez akkor igazán problémás, ha a gyerekek kicsik és még nem beszélnek vagy nem hajlandóak a rántott hús, sült krumli, palacsinta szentháromságon kívül más opciót is megadni, de végül is ez is több mint a semmi. Időnként érdemes nekifutni újra a kedvenc listának, mert mindenkinek változhat az ízlése ( főleg gyerekeknek, ha új közösségbe kerülnek, új barát-barátnő van az oviban ).

5. Gasztroújságok, szakácskönyvek.

Én elég ad-hoc jelleggel, de vásárolok gasztroújságokat. Nyáron valamiért többet, de ennek biztosan van valami pszichológiai magyarázata. Az utóbbi néhány évben rászoktam, hogy időről-időre előveszem őket ( nincs sok, kb. 30 újságom van, ezek nagyrésze pedig elég tematikus: grillezős, nyári, téli receptek stb.). Szóval előveszem a szezonális újságokat és újra átnézem őket, mert sokszor ami elsőre nem tetszett, az most egy-két év távlatából már nagyon klassz receptnek tűnik. hiába, változik az ízlésünk.

Szakácskönyvből szintén nincs itthon sok, jól megválogatom melyiket veszem meg.  De ezekben ha van olyan recept, amit többször, szívesen elkészítettem már és a család is szívesen ette, akkor azokat színes post-itekkel bejelöltem és könnyebben átlapozom a könyvet, ha nagyon keresek valami ötletet.

 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.