Mit tudjon egy 3 éves gyerek, mielőtt óvodába megy?

mit tudjon egy 3 éves gyerek

Éppen oviba készül a 3 éves gyerekem, emiatt meglátogattunk néhány óvodát. Beszélgetve az óvónénikkel és hallgatva a többi szülőt, úgy gondoltam, hogy másnak is érdekes és tanulságos lehet a lenti lista, hogy mit is érdemes tudnia egy óvodába készülő gyereknek. Nem, nem kell tudni 20-ig számolni, 3 nyelven beszélni és autótvezetni 🙂 . Az óvónénik ahogy látom, már a hétköznapi apróságoknak is örülnek, ha tudja a 3 éves gyerek.

Sok dolog számomra viccesnek tűnt, de óvónéni biztosított róla, hogy főleg az utóbbi időben a szülők mindenféle fejlesztésekre, nyelvórákra hordják már az akár 2 éveseket, ahelyett hogy az alapvető képességek elsajátítására lehetőséget biztosítanának nekik otthon. Mert a legtöbb dolog a lenti listából sokszor azért nem megy a gyerekeknek, mert anya mindent mengcsinál helyettük vagy mert állandóan rohannak és sosincs 10 perc arra, hogy a 3 éves megpróbálja egyedül felvenni a cipőjét. Ha meg sem próbálja, akkor hogyan is sikerülne neki?

Mit tudjon egy 3 éves gyerek?

  1. Tudjon pohárból inni a gyerek. Nem, nem cumisüvegből, kulacsból, vagy pohárból  de csak szívószállal vagy csak úgy, hogy anya fogja neki a poharat. Tudjon önállóan pohárból inni! Persze balesetek mindig lesznek ( leönti magát, félrenyel stb.), de ne az óvodában lásson először poharat és tudja is egyedül majd használni!
  2. Mindennapi tevékenységek : ajtó kinyitása, becsukása; lépcsőhasználat. Tipikusan az olyan dolgok, amiktől az első gyerekes szülők általában óvják a csemetéjüket, mert összetöri magát, odacsukja a kezét az ajtóhoz stb. . 2 éves volt  a lányom, amikor a helyi játszótéren már a nagyoknak épített csúszdához felmászott. Egyik anyuka megkérdezte, hogy hány éves, mert ő 4 évesen még nem engedi a fiát felmenni a lépcsőn. Azt hiszem ilyenekre gondolt az óvónéni.
  3. Mindennek meg van a saját helye. Tudja, hogy bizonyos dolgokat adott helyre teszünk mindig vissza. Sokkal könnyebb lesz az élete a szülőknek, ha a gyerek már otthon megszokja, hogy a kabátját mindig ugyanoda teszi vissza. Az óvodában, amikor 30 ugyanolyan kabát közül kell apukának kiválasztani, hogy melyik az ő lurkója kabátja, hálás lenne, ha a 3 éves gyereke tudná, hogy a saját ruháját a saját ovis jeléhez tegye vissza.
  4. Ismerje a szavak felnőtt megfelelőjét. Nagyon vicces történeteket mesélt az óvónéni az egyik helyen, hogy az újonnan érkező 3 éves gyerekek mit és milyen néven ismernek 🙂 Minden évben van, akinek gondot okoz az, hogyha az óvónéni azt mondja “Üljetek le az asztalhoz!! és nem azt mondja ” Csüccs le a popódra!”.
  5. Orrfújás. Ez az egyik kedvenc és azt hiszem a leggyakrabban előforduló probléma, hogy van aki még 3 évesen is csak az orrporszívót  ismeri. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek milyen változatos és vicces néven illetik az orrváladékot. Nyilvánvalóan, ha állandóan folyik a gyerek orra vagy nagyon sűrű váladék jön ki az orrból, akkor a gyerek egyébként is valószínűleg otthon marad. Ebben az esetben nem az óvónéninek kell orrot fújnia, de egy sztenderd, sima hétköznapon egy esés utáni orrfújás is sok kisgyereknél okoz gondot.
  6. Önálló öltözködés. Természetesen az óvónénik, dadusok segítenek, főleg télen, amikor sok cipzár stb. van a ruhákon, de 3 évesen legalább a nadrágot, pólót, pulóvert illene a gyerekeknek tudnia már felvenni egyedül.
  7. Önálló étkezés. Még iskoláskorban is elő fog fordulni, hogy a gyerek az aznapi menüvel a pólóján tér haza, nyugtatott meg pár napja a saját hugom 🙂 De óvónéni is hangsúlyozta, hogy nem arról van szó, hogy késsel vágjon a gyerek vagy ismerje a halkést például, de 3 éves gyereket már ne etessünk otthon, hanem tudjon egyedül étkezni.

+1  A gyerek tanulja meg elmondani, hogy mi a baj, ahelyett hogy üvölt vagy sír.

 

Egészen jól állunk a 3 éves gyerekemmel, nálunk az utolsó +1 pont a problémás 🙂 Azt mondja néhány ismerősünk, hogy azért sír, mert lány  és majd kinövi – remélem is!

Szóval akinek van még némi elmaradás és úgy érzi, hogy jó lenne megkönnyíteni a saját 3 éves gyereke életét ovikezdésre és így a sajátját is, annak még egy egész nyár a rendelkezésére áll. Hajrá!

 

 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.