Mit játsszunk a gyerekkel otthon?

mit játsszunk a gyerekkel otthon

Az a fajta szülő vagyok, aki nem vesz meg mindent a gyereknek. Mesekönyv esetén hajlandó vagyok elcsábulni, de játékot még nem igazán vettünk a gyerekeknek. Ami van itthon, annak a 95%-át kaptuk. Sokat feleslegesen, mert a gyerek játszott vele talán 5 percet. Ezeket szépen el is teszem, némelyiket elajándékoztam stb. . Szóval az a fajta vagyok, aki inkább megcsinálja neki a játékot ( babakonyha, játszószőnyeg, csörgő üres műanyag palackból) illetve kitalál neki elfoglaltságot. Egyrészt olcsóbb is,  illetve azt gondolom szórakoztatóbb is a gyereknek. Csak győzze anya és apa ötletekkel, hogy mit játsszunk a gyerekkelotthon 🙂

Az egész akkor kezdődött, amikor 3-4 éve egy amerikai oldalon láttam, hogy üres fél literes pet palackba anyuka színes kupakokat tett és már készen is volt a csörgő. Ekkor fertőződtem meg ezzel a gondolkodással és ez a szerelem azóta is tart. Azóta keresem a csináld-magad játékötleteket illetve azt, hogy hogyan tudom a gyereket bevonni  hétköznapi tevékenységekbe.

Véleményem szerint sokszor a szülők gondolják túl a játék fogalmát azzal, hogy mindenféle csillogó-villogó kacatot megvesznek a gyereknek. Ami, ha őszintén a szívünkre tesszük a kezünket, néha 5 percig sem köti le őket. Az én gyerekem az a fajta, aki igényli a közös tevékenységeket, akkor meg miért ne vonnám be őt a napi tevékenységekbe.

Mit játsszunk a gyerekkel otthon?

mit játsszunk a gyerekkel otthon
Montessori otthon?
 1. Sütni-főzni.Nem állítom, hogy ez egy anyának is pihentető játék, de mostanság már szívesen eljátszik a lányom akár félórát is egyedül a megmaradt tésztával, amit sodrófával alakítgat mindenféle formára; összekeveri, amit rábízok; pogácsát próbál szaggatni; tölteléket tenni a ravioliba. Illetve azt gondolom, hogy ez nemcsak lányos program lehet ( sosem értem, hogy fiús és lányos játék 🙂 ).
 2. Üres joghurtos, tejfölös dobozokból toronyépítés; ügyesebbek ezekbe a poharakba próbálhatnak bedobni kisebb tárgyakat. Mi eddig a beledobálást egyszer próbáltuk, még nem volt nagy sikerélmény 🙂 . Ha nincs elég joghurtos doboz, akkor remekül megteszi néhány wc papír guriga is.
 3. Szortírozni ugyenezen joghurtos, tefölös poharakba : bab-lencse, színes kupakok, tészták, gombok színek szerint. Ezt érdemes úgy odaadni a gyereknek, amikor mi is a közelben vagyunk. Az én gyerekem 3 évesen még sokszor az új dolgokat mindig a szájába veszi.
 4. Széles szájú üvegbe pakolni a 4. sorban írtakat
 5. Muffinpapírokat a sütőformába tenni. Remekül elszöszmörög, amíg akár a szilikon vagy a papírformákat szétszedegeti. Ha elkészül, akkor összeszedem neki a formákat és újra szépen kipakolgatja őket.
 6. a muffin sütőformába remekül lehet kislabdákat pakolni, szortírozni is
 7. Sepergetés, lapátolás. Ehhez a 2. születésnapra kapott is a gyerek az ő méretére szabott seprűt, lapátot. Ha van türlemem, akkor szórók ki neki babot, lencsét vagy a korábban általa fecnikre tépett papírt szórom szét  és ezt kell összesepergetnie.
 8. Szétválogatni a megszáradt ruhákat ( melyik kié és felismerni mi-micsoda)
 9. Mosást kipakolni, bepakolni.Persze egyesével adogatom neki a ruhákat, amiket vihet a mosógéphez a fürdőből ( nálunk a mosógép a konyhában van, a szennyestároló a fürdőben és így 10-15 ruhával szaladgál is eleget 🙂  ).
 10. Régi képeslapokat 3-4 darabra vágni és kirakóst játszani
 11. Kedvenc mesekönyvből, családi fotóból fénymásolatot készíteni  és azt darabokra vágni és abból kirakózni
 12. Konyhai puzzle –  egy nagyobb papíron körberajzolok néhány konyhai eszközt és meg kell találni az eszköz helyét a papíron, aztán kitaláljuk melyiket mire használja anya
 13. Bevásárlás kipakolásánál segíteni; sikerült már joghurtos üveget összetörni, igaz csak egyszer, de nagyon élvezi, hogy mi hova kerül, mi micsoda.

+1 matatófal – villanykapcsolót és mindenféle dolgot, amivel a gyerekek szívesen csörögnek-szerelnek-matatnak. Nekünk egy nagy matatófalunk van, aminek a 2 oldalára rögzítettünk mindenféle érdekes dolgot. Ha újból kellene ilyet készítenem, már annyival okosabb lennék, hogy több kisebbet csinálnék és nem mindet venném egyszerre elő, így hoszabb időn át érdekes lenne

 

Persze soha, semmi nem kötelező. Ha akar jön és segít, utána mindig megköszönöm neki a segítséget.  Nem szabad, hogy azt érezze, hogy ez muszály!

Saját 3 éves gyerekemen látom, hogy kevés olyan játéka van, ami évek óta leköti. Ilyen a babakonyhája és az építőkockái. De ezek is olyanok, hogy van, hogy napokig hozzájuk sem nyúl. Mielőtt még ilyen tapasztalt szülő lettem volna 🙂 , már akkor tudtam, hogy nem fogok mindenféle szembejövő kacatot megvenni a gyereknek. Sokkal jobban jár mindenki véleményem szerint, ha a szülő kreatív egy kicsit és az otthon fellelhető dolgokból készít a gyereknek “játékot” vagy bevonja bizonyos tevékenységekbe.

Nálatok milyen alternatív játék-ötletek váltak be?

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.