Mit tegyünk, ha nem akar a gyerek elég folyadékot inni?

gyerek ivás folyadék

Kezdő szülőként az első meleg napokon szembesültem vele az egy éves gyerekemmel, hogy én értem, hogy inni kell, de  a gyerek  nem. És józan ésszel elég nehezen hatok egy egyévesre. Kénytelen voltam és vagyok kreatívan állni a témához,ha azt akarom , hogy betegség idején vagy egyszerűen csak a nyári melegben eleget igyon.

 

Minek itatni a gyereket?

Minek itatni a gyereket, majd iszik ha kell neki – hallottam már sokszor és egyrészről egyetértek vele és tapasztalom is, ha már nagyon szomjas, iszik is többet. De azt is tudom, hogy így el van napi 1-2 dl folyadékkal, ami viszont kevés és ez látszik a bőrén, azon hogy nyűgös, fáradt, hisztis stb.

Na de mennyi az elég?

Ok, adok én neki, de mennyit is adjak, mennyi az elég – hangzik sokszor a kérdés a játszótéren, ha a téma feljön. Ahány anyuka, annyiféle információval rendelkezünk. Nekem az egyik tápszergyártó/forgalmazó cég hozzátáplálási táblázata van meg és az alapján testsúly kilógrammonként 110 ml kellene meginnia egy nap egy 3 évesnek. Ez 2 éves kor alatt valamivel több.

Az én 3 évesem most 15 kg körül van, szóval valamivel több mint 1,5 litert kellene meginnia.Őszintén szólva én ezt soknak találom, még akkor is, ha beleszámolom a levest, a szendvicshez megevett uborka víztartalmát és mindent, amiben egy cseppnyi víz is lehet.

Másik ajánlás szerint napi fél liter folyadék és ebbe nem számolják bele a levest, tejet semmit. Csak és tisztán a vízfogyasztásra gondolnak.

És akkor ehhez jön a valóság, hogy több ismerőstől hallom : Ha az én 2-3 évesem fél litert megginna egy nap, hát akkor én nagyon boldog lennék.

Érdemes megbeszélni a gyerekorvossal, védőnővel a témát, hogy ki mennyit ajánl és egy valakire hallgatni.

Mit igyon a gyerek?

Vizet. Egy éves korig ajánlják a forralt vizet és utána csapvíz ( ahol iható), ásványvíz. Ahol jó a csapvíz mennyisége ( és ezt többször, több helyen elmondják, hogy Magyarország szerencsés helyzetben van, mert jó minőségű vizeink vannak), ott igyon a gyerek csapvizet. Ásványvíznél jó, ha utánajárunk az ásványianyag tartalomnak, mielőtt a gyereknek adjuk ( vesekőre hajlamos embereknek pl. nem ajánlanak bizonyos ásványvizeket).

És mit ne igyon a gyerek?

 • szénsavas italokat
 • cukros üdítőket
 • gyümölcsleveket  ( Ha ez házi, otthon préselt almalé, akkor higítva OK alkalmanként. Egyébként az üzletben kaphatóak többsége koncentrátumból készül, hozzáadott cukorral vagy valamilyen édesítővel, tartósítószerrel. Ne tévesszen meg senkit, ha nincs a címkén feltüntetve cukor, mert attól még sokféle más módon kerülhet bele édes anyag, amitől a gyereknek nem lesz étvágya, romlanak a fogai).

Nem az alkalmankénti fogyasztással van gond, hanem azzal, hogy nap mint nap a gyerekbe plusz cukor kerül, tartósítószerek, amik tönkre teszik a bélflórát, a fogakat stb. . Őszinte leszek, nálunk a nagyszülőknél is vannak bizonyos szabályok  és a mit igyon a gyerek és ne egyen non-stop édeset ilyen témakörök 🙂

 

Hogyan igyon többet a gyerek?

És akkor a címben felvetett problémára néhány ötlet. Valószínűleg sokan, sokféle megoldással próbálkoznak nyáron melegben vagy amikor a doktornéni/doktorbácsi azzal küldi haza a gyereket : Anyuka, adjon neki sok folyadékot! De ötleteket általában az orvos nem ad.

 1. szívószál – én ezt annyira nem szeretem, mióta tudom, hogy eszméletlen hosszú idő alatt bomlanak le a szívószálak, de ez is egy opció lehet végszükésg esetén
 2. színes műanyag pohár / üveg pohár – nálunk mind a kettő bevezetése néhány napig megdobta a vízfogyasztást
 3. érdekes poharak – pálinkás pohár például a mérete és szép formája miatt érdekes a gyerekeknek
 4. gyere igyunk együtt! – ha látja a gyerek, hogy mi felnőttek is iszunk, akkor mivel szeretnek utánozni, könnyebben rávehetőek az ivásra
 5. koccintsunk – ez főleg már az üvegpoharas időszakban lehet pár napig érdekes
 6. kulacs – érdemes hosszútávra beruházni és hagyni, hogy a gyerek maga válassza ki a kulacsát
 7. motivációs kulacs – kicsit nagyobak dekorálhatják saját maguknak a kulacsukat filccel (. pl. sharpie filc; csak ezér tnem érdemes venni, de dekorálhatunk vele jóformán egyébként bármit)
 8. gyümölcs a kulacsban – néhány napig érdekes lehet, ha különböző színű gyümölcsök úsznak a kulacs, pohár vízében ( dinnye, kivi például)
 9. ízesített vizek – nem az üzletekben kapható vizekre gondolok, hanem otthon, könnyen elkészíthető izesített vizekre – például mentával, citrommal, eperrel
 10. fecskendő – lázas időszakban nálunk többször előkerül a lázcsillapító szirupokhoz kapott fecskendő és bizony negyedóránként, 20 percenként adok a gyereknek 4-5 fecskendőnyi vizet
 11. leves- nyári melegben nem egyszerű a leves téma egy gyereknek, de egy klassz kis gyümölcsleves is segíthet a bajban
 12. smoothie-k – gyerekek szeretik a színes italokat ( bár mi felnőttek is) és  a melegben jól esnek ezek a hűsítők

 

 

 

Barackos smoothie

Hozzávalók :

 • 1,5 csésze tej ( növényi tej a legjobb pl. mandula)
 • 2 csésze őszibarack
 • 1/2 teáskanál vanília kivonat ( ez ki is hagyható)
 • 1 csésze jég

Mindent a turmixgépbe teszünk és jó alaposan összeturmixoljuk. Ha sűrű, akkor tejjel lehet higítani rajta.

 

Erdei gyümölcsös smoothie

Hozzávalók:

 • 2 csésze bogyós gyümölcs
 • 1/2 teáskanál vanília kivonat ( ez ki is hyagyható)
 • 1 csésze natúr joghurt
 • 2 naraancs leve ( Ezzel először tegyünk egy próbát, mert lehet, hogy nem bírja a gyerek gyomra és lehet, hogy a miénk sem. Ebben az esetben egy csésze narancs leve és 1 csésze jég).

Mindent összeturmixolunk és joghurtot adunk még hozzá, ha nagyon sűrű.

 

Ti milyen praktikával veszitek rá, hogy eleget igyon hőségben vagy ha beteg a gyerek?

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.