Olaszország kisgyerekkel: Rimini

Olaszorszag Rimini kisgyerek

2017 januárjában nyaralási lehetőségeket kerestem. Gondoltam, pár napra elmegyünk Horvátországba, de blogokon nagyon kevés homokos partszaakszról találtam információt. Néha megnéztem Olaszországban Jesolo környékét is az árak miatt, mert ott biztosan tudtam gyerekkori nyaralások maitt, hogy gyerekbarát a part. Hát így indult a mi olaszországi nyaralásunk. És bár Riminről csak hírből hallottam, eszembe sem volt odáig autózni. De akkor mi történt?

 

Szállás : apartman, szálloda, airbnb-n lakás?

Szóval horvát szállások után böngészve, eszembe jutott, hogy a Hugomék pár éve ott nyaraltak apartmanban. Gondoltam nála informálódom, hogy két pici gyerekkel mi volt a taspasztalat. Alig negyed óra kellett hozzá, hogy kitaláljuk, hogy akkor nem külön-külön megyünk nyaralni, hanem együtt. Mert 3+2 gyerekkel ez a legjob megoldás : gyerekek el lesznek együtt és a szülők is szusszanhatnak egy kicsit. És egy újabb negyedóra múlva már asz olaszországi szállásokat bújtuk. Másnap, pedig miután sokkot kaptunk attól, hogy a gyerekkori élményekből szép emlékű Jesoloban a szállások pon tolyanok, mint 20-25 éve. És ezekért is egy vagyont kérnek, a sógorom feldobta Rimini ötletét. Sosem járt ott, de az egyik volt tanára nagyon dícsérte sok-sok ével ezellőtt. Bár apartmant vagy komplett kiadó házat kerestünk, de a trivago-n szállodát talált a sógorom egy fél óra alatt: a part 2 perc sétányira,a városközpont autóval 4-5 peerc,  reggeli az árban, családi szobák és alig pár éve épült, jól karbantartott hotel. Ez volt a Hotel Accademia Riminiben.

Bár nagyon olyat szerettünk volna, ahol egy fedél alatt vagyunk és csak mi vagyunk, de a szálloda fotói gyorsan meggyőztek minket, hogy ez az ideális választás. Ahogy írtam:

  • egy sétáló utca féleség választotta el a parttól
  • reggeli az árban, nem is akármilyen
  • van saját parkolója a szállodának

És hogy ezek miért lettek lényegesek? Egyrészt mert találtunk jó apartmant, de a parttól 5-10 perc autózásnyira. Itt, ha valamit elfelejtettünk, visszasétált valaki a szállodába, de még mosdóba is visszamentünk inkább. A parkolásért nem kellett fizetnünk, ami napi 10-15EUR körül is volt azon a környéken. A szállodában nem kellett külön fizetni a leégkondiért és a végtakarításért, ami sok apartman esetében egészen horribilis összeg volt( légkondi például naponta 15 EUR, végtakarítás 120EUR).  Néhol még kauciót is kértek. Szóval igen, a szálloda drágább volt, de minden költségről tudtunk előre és nem volt meglepetés. Összességében 10%-val volt drágább a szálloda ( 280e Ft volt a 8 nap, 7 éjszaka), de ebben az árban még egy nagyon klassz reggeli is volt és a part hihetetlen közelsége. Ami 5 gyerekkel nem hátrány 🙂

Rimini

Utazás

A gyerek felhozatal a családban ( 9, 7, 3, 1 és 10 hónapos) elég vegyes volt az indulás időpontjában. Abban rögtön egyetértettünk, hogy éjszaka utazunk és ez utólag egy több, mint 10 órás útnál a lehető legjobb döntésünk volt.  Este 9-kor találkoztunk Siófokon és Szlovénián keresztül utaztunk. A kicsik 9 köröl ki is dőltek, nálunk a 3 éves egészen sokáig kuruttyolt a hátsó ülésen, de gond nem volt vele : nézelődött és izgult, hogy vajon milyen lesz a tenger :-). Hajnalban 4 óra körül már Velencénél voltunk. 7 körül mi a tengerparton reggeliztünk, mivel lementünk az autópályáról férj ötletére. Hugomék rögtön Riminibe mentek. ) 9-10 körül érkeztünk a szállodába és az egyik szoba mivel már készen volt, be is pakoltuk az összes holminkat oda és mentünk a strandra. A gyerekek legnagyobb örömére.

Rimini

A szobákat hivatalosan 2 órától lehetett elfoglalni, de így sem kellett fizetnünk, hogy már 10 órától használtuk az egyik szobát.

Írtam már egy hosszabb bejegyzést, hogy mivel érdemes hosszabb autóútra készülni, de ezzel az úttal is megint okosabb lettem:

  • Nem készültem takarókkal a kocsiba, ami jól jött volna. A kicsire elég volt egy pulóver, mert tényleg kicsi volt, de nekem és a nagyobbnak jól jött volna egy takaró. Bár a nagyon utálja, ha takarózni kell, de szerintem neki is jól jött volna.
  • Kispárna volt a nagynál, de lehet, hogy legközelebbre megnézek valami bztonsági övre húzható párnát vagy hasonlót, amit jobban a feje alá tud tenni.

Evéssel és csomagolással kapcsolatban is kiteszek  a blogra egy írást, az is hasznos lehet egy ilyen út előtt.

 

Hazafelé reggeli után, 10 óra körül indultunk és az első lendülettel sikerült kb. 4 órát az autóban tölteni ( kicsik közül akkor még mindenki pelenkás volt), de hogy őszinte  legyek a hazaút elég küzdelmes volt. Túléltük, de a 10 hónaposomhoz folyton hátra kellett forognom. Kevesebbett aludt, mint szokott, semmi nem volt jó neki. Velence után legalább 2 óránként meg kellett állnunk, ez némileg lassította a hazautat.

Olaszországban az autópályák mellett vagy nagyon modern benzinkutak, nagyon kulturált éttermekkel-mosdókkal, pelenkázókkal vannak vagy még az a verzió, ami 20-25 éve is volt, hogy pottyantós WC. Én nem vagyok pottyantós WC párti, ezért elég erős volt a nyomás, hogy hol álljunk meg :-). A hazautat talán annyiban módosítanám, hogy maradtam volna még pár órát a strandon, hogy mindenki fáradjon és csak akkor indulni vagy egészen estig várni. Rááadasul mindez augusztus első hetében volt, szóval még meleg is volt, azt is nehezen viseltük, hiába volt légkondi a kocsiban. Viszont így, hogy  keddtől-keddig volt szállásunk, a hazafelé út hétközben abszolút nem volt nagy forgalommal tarkított. Végig tudtunk napközben is normál autópálya tempóban haladni, egy helyen volt egy baleset vagy torlódás, de akkor sem vitt le minket az autópályáról a WAZE.

Rimini

Rimini egy télen nagyon nyugodt, csendes kisváros, de nyaranta igazán izgő-mozgó nyaralóhely lesz belőle. Kellőképpen messze van itthonról, úgy hogy magyar szót nem is igazán hallottunk ( Velence ezért volt meglepő, hogy pár nap után minden irányból magyar szót hallottunk 🙂 ).Vannak bulisabb részei, mi a város közepén, a halász csatorna egyik oldalán szálltunk meg. Ami azt is jelentette, hogy egy több kilométer hosszú strandszakasz végén voltunk. Őszinte leszek, gyerekekkel ez volt a legideálisabb, mert nem volt tömeg, egyedül el mertem engedni a 3 évesemet a tengerbe, kezet mosni stb.., mert könnyű volt kiszúrni, hogy merre jár a lila bikinijében. A part végig homokos, lassan mélyül. A gyerekek tudták, hogy egyedül maximum a part melletti vízben lehet játszani egyedül. Beljebb csak felnőttel mehetnek.

Rimini strand

A parton tulajdonképpen fizetős strandok vannak, végig egymás után.  Egymás mellett katonás rendben a csíkos napernyők, mindegyik alatt 2 nyugággyal. A mi szakaszunkon napi 15EUR-ba került egy napernyő. Ez egy olcsóbb szakasz volt, voltak részek, ahol 20-25 EUR-t kell fizetni.  Tudtuk, hogy egy nap majd Velencébe megyünk, arra a napra nem fizettünk.  Az egy hét alatt a napernyőket csak mi használhattuk. A strandon volt hideg és melegvizes zuhany, játszótér, vizimentő, WC-k, öltözők és tisztaság volt. Elsőre mellbevágónak tűnt a heti összeg, de napközben jó volt a 35 fokos melegben az árnyékba húzodni.

Rimini piac

Az óváros, mert hogy Rimini ókori emlékekkel is büszkélkedhet, babakocsival kb. 25 perc sétányira volt a szállodától. Autóval kb. 5 perc volt. Az egykori római időkben épült kő hídon ma már autók közlekednek, de nekem iszonyatosan nagy élmény volt ilyenen sétálni. Az óváros másik végén áll a diadalív, amit nem érdemes kihagyni. Ami nagyon jópofa, hogy a belváros bizonyos pontjain táblákkal jelzik, hogyan nézett ki a város 2000 évvel ezelőtt. A hídon átérve, alig pár perc sétányira sétálóövezetet érünk el kis kávézókkal, éttermekkel, üzletekkel és az elmaradhatatlan piaccal. Senkit ne tévesszen meg, a piac előtt az utcán ruhákat stb. is árulnak, de friss kenyér, tengeri herkentyűk és finom gyümölcsök, sajtok a fedett piacon várnak minket.

Rimini diadalív
Diadalív (kép forrása: pixabay)

Érdemes este is bemenni a belvárosba, nagyon szép akkor is kivilágítva  és sokkal csendesebb, nyugodtabb, mint napközben. Gyerekek klasszul szaladgálhattak, nem kellett a tömegben vadászni őket.

Üzletben is lehet vásárolni, amire szükségünk lehet ( víz, gyümölcsök stb. ). CONAD nevű üzletlánc kiseb és nagyobb üzeletei vannak szerte a városban. Pelenkákból láttam olyat, amit nálunk is lehet kapni. Bébiétellel viszont érdemes itthonról készülni. Több üzletben is jártunk és ott bébiétel címszó alatt gyümölcspép vagy húspép volt maximum kapható. Húspép egyébként olyan, amit nem lehet közvetlenül a ygereknek adni, hanem otthon késztíthető belőle az ember valamit. Végül is kiderült, hogy patikában kell tejpépet és klasszikus, üveges bébiételt beszerezni. Pedig még bababoltba is bementünk, de ott kézzel-lábbal elmondta a hölgy, ott bizony csak babakocsi, ruha és ilyesmik kaphatóak. De a kisebb patikákban nem is tartanak, a nagyobbakban pedig az itthon megszokott árnál magasabb árra számítsunk. Mi végül is az egyik szomszéd kisvárosban kirándultunk és ott egy nagy patikában tudtunk venni tejpépet és bébiételt ( HIPP-et sikerült venni illetve Plasmon márkájút. Gyerekeknek ízlett a Plasmon is 🙂  ).

 

A folytatásban San Marino, középkori kisvárosok, Velence és amit még Rimini környékén lehet csinálni 🙂

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.