Nyaralás otthon – kettesben

nyaralás otthon

Gyerekkel, pláne kisgyerekkel a nyári időszakot bizonyos szempontból nehezebb átvészelni. Amíg korábban gyerek nélkül szinte minden este ki tudtunk mozdulni és jó időben elég nagy igényünk volt erre, gyerekkel már nem annyira rugalmas az ember.

 

Ha nem is érünk haza este 8-9 óra körül, biztosan nem maradunk ki éjfél utánig, ha a gyerek is velünk van. Egyszer-egyszer előfordult már, hogy este  10 körül került ágyba, de minden este nem szeretném ezt eljátszani vele. Nagyszülők vidéken, szóval őket sem tudjuk ugráltatni minden héten, babysittert pedig még nem találtunk olyat, akire este itt merném hagyni.

Szóval valahogy máshogy kell megoldanunk, ha kettesben szeretnénk otthon nyaralni  egy kicsit. Szerencsések vagyunk, mert a gyerek 6-7 hetes korától este 8 körül ágyba került és aludt is. Mostanság, így két éves kor körül ez este fél 9 kürülre tolódott ki és legroszabb esetben is 9 körül már alszik. Szóval az estéink szabadok. De már máshogy kell a közös programokat kitalálni, ha az ember nem mozdulhat ki a lakásból, házból.

 

1.Filmezés

Mivel szeretünk filmeket nézni, nálunk evidens volt az elejétől kezdve a filmnézés. Rákaptunk a sorozatokra például, mert az első néhány hónapban este 10 körül kidőltem én is. Szóval szóba sem jöhettek a 1,5-2-3 órás filmek. És az az igazság, hogy nem csak én voltam fáradt este 10-11 körül :-). Ez a mai napig az egyik legalapvetőbb itthoni szórakozás forma nálunk. Mind a kettőnknek van listája, ki mit szeretne megnézni és abból választunk. Ha egyedül vagyok itthon, akkor jönnek a lányos filmek, amiket biztosan nem nézne meg a párom ( mostanában ilyen a Call the midwife, The good wife sorozatok,). Online rszinte nincs olyan film, ami ne lenne elérhető, természetesen nem az aktuálisan játszott filmek, de néhány hét-hónap csúszással mindent meg lehet találni online. Lehet moziestét szervezni  pattogatott kukoricával, rágcsálnivalóval, akár barátokkal is.

2.Nem a hagyományos vacsorát főzni.

Például, ha szép emlékek kötődnek tengerparti nyárestékhez kis görög tavernákban, akkor érdemes  utánanázni, hogyan lehet autentikus görög vacsorát összedobni. De ha valaki nem igazán nagy mesterszakács, akkor egy görögsaláta, mousaka, tzatziki elkészítése nem igényel nagy előképzettséget. A profik pedig nekigyűrkőzhetnek valami halas receptnek is, görög bort  pedig ma már nagyobb  szupermarketben lehet kapni. De ilyen mintára készülhet olasz, spanyol vacsora is.

3. Pizza-party

Akár rendelni, akár közösen készíteni. Ez kimondottan nagyobb társasággal jó szerintem.

4. Late-night-party

Ez is alapvetően társasági program, de nyáron, amikor az ember bioritmusa megváltozik, még gyerek mellett sem gond hajnalig ébren maradni és nem okoz gondot a reggeli kelés sem. Hívjuk át a barátokat este 10-re egy italra!

5. Fondüzés

Nálunk az extra kategóriába tartozik, mióta a gyerek megszületett a csokifondüzés is. Amíg korábban náhány hetente leültünk fondüzni, addig ez az elmúlt két évben csak kétszer történt meg. Pedig szezonális gyümölcsökből mindig van itthon két-háromféle és jóminőségű étcsoki is mindig elő szokott fordulni a spájzban . Tényleg csak 20 perc összedobni, de nehéz neki ellenálni ( pedig én nem is vagyok édesszájú).

 

nyaralás otthon
Nyaralás otthon kettesben – legyünk kreatívak!

6. Terasz

Nagy szívfájdalmam, hogy Magyarországon az emberek nem használják a teraszokat, erkélyeket. Tizenéve Rómában láttam, hogy fél négyzetméteres erkélyeken is kint van egy cserép virág, egy szék és élvezik a tavaszi napsütést. Nálunk a nagyobb teraszokat, erkélyeket inkább beépítik vagy teletömik az emberek használaton kívüli holmikkal, ahelyett hogy egy talpalatnyi zöldet teremtenének maguknak. Korábban csak egy francia erkélyem volt, de néhány muskátli stb. minden évben került ki. Most, hogy van egy 8 nm-s teraszunk, ez a földi paradicsom :-). Bár igazán megszenvedek vele, mert déli fekvésű és 11-től nyáron nagyon süti a nap és állandóa tezstelés megy, hogy melyik növény bírja ezt a klímát. De kint szoktunk időnként vacsorázni, naplemente után pedig igazán klassz  hűsölni a virágokkal, hangulatvilágítással, paddal feldobott teraszon. És romantikázni borral, limonádéval esetleg.

Ha elég nagy a terasz, szomszédot, barátokat is át lehet hívni egy italra.  A gyereket pedig nem ébreszti fel a lakásból szűrődő beszélgetés.

7. Társasozás

Társasozni leginkább gyerekkel szoktak a felnőttek, pedig jó néha látni, hogy mozdítja ki a másikat a komfortzónából a versenyzés. Igazán meglepő reakciókat lehet látni, pedig már azt hisszük ismerjük a másikat. Nálunk egyelőre Gazdálkodj okosan van csak retro változatban itthon, de vicces ezzel is játszani. De tervezem, hogy bővítem a készletet, hiszen ez remek szórakozás télen is, nagyobb társasággal szintén.

 

Kedves ismerősöknél kártya parti van rendszeresen. Anyuka gyerekeket két parti között leteszi aludni, addig nyilván kicsit csendesebb beszélgetés folyik, de aztán véresen komolyan lehet venni a játékot és elnyerni a többiektől minél több gyufaszálat. De ugyanez társasjátékkal is remekül összehozza az embereket.

8. Szalonnasütés

Ha valakinek van a teraszon módja és elég hely, vagy van esetleg kertje, akkor a klasszikus szalonnasütés stb. is remek ötlet. Ne sanyargassuk a szomszédot, hívjuk át őt is akár!

Őszintén szólva minden olyan ötlet nagyon jó, ami kimozdít a hétköznapok rutinjából esetleg előhozza belőlünk újra a gyereket ( aludjunk a teraszon, tartsunk pizsama-partyt, nézzük a csillagokat) és némi spontaneitást visz az életünkbe. A legtöbb családban a program szervező a nő, merjünk újítani, legyünk kreatívak. Lehet, hogy nem úgy sül el a dolog, ahogy terveztük, de legalább megpróbáluk. De azt gondolom, hogy egy napi 8-10 órát dolgozó apukában is felmerül az igény, hogy de jó volt az a gyerek előtt, amikor beülhettünk egy filmre, vacsorázhattunk bárhol, andaloghattunk a parkban, ihattunk egy sört a barátokkal közösen amikor csak akartunk.

 

Ezek az igények gyerekkel is megvannak, csak a körülmények változtak egy kicsit. De lemondani nem kell róluk, csak most már tervezni is kell!

 

Ez is érdekelhet

1 hozzászólás

  1. Vicces, mi rengeteget tarsasozunk, mióta megszülettek az ikreink. Illetve kártyázunk, egy parti lejatszhato 10-20 perc alatt. Es igen, nalunk is volt mar late-night party tavaly nyaron, amikor megszülettek a gyerekek. Korulvelul az volt az az idősav, amikor tudtunk par értelmes mondatot váltani egymással 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.