Óvodakezdés : hasznos ötletek szülőknek

Óvodakezdés mosolygósan

Az első nagyobb elválás a gyerekünktől, amikor óvodába készül. Szeretnénk, ha minél könnyedebben venné az akadályokat a közösségben. És ha szívünkre tesszük a kezünket, mi magunk is szeretnénk az óvodakezdést  könnyen átvészelni, hiszen időnként az ember hall napokig óvoda előtt sírós anyukákról, éjszaka újra ébredős gyerekekről stb. .

Óvodakezdés egyszerűen ?!

Néhány ötlet, hogy mivel lehet az óvodakezdés időszakán könnyedebben átjutni, mint azt sokszor halljuk.

 

  1. Beszéljünk róla! Meséljük el a gyereknek, hogy milyen lesz az óvodában, hogyan zajlanak a napok, mikor megyünk érte, nekünk milyen emlékeink vannak az óvodával kapcsolatban, kinek mi volt az ovis jele a családban stb. . És erről ne csak egyszer beszéljünk, hanem igyekezzünk többször szóbahozni, hogy érezze a gyerek, hogy ez egy természetes történése lesz az ő életének és nem egy spontán döntés, hogy ott kell maradnia az óvodában. Aki esetleg visszamegy dolgozni, az meséljen a munkájáról, hogy tudja a gyerek, hogy anya és apa mit csinál addig, amíg ő az óvodában lesz.
  2. Sétáljunk el néhányszor az óvoda felé! Hasznos lehet, ha a gyerek többször látja az épületet és ha esetleg naponta egyébként is járunk arra, akkor beszélünk is róla, hogy ez az óvoda, ide fogsz majd járni ősztől, itt lesznek új barátaid.
  3. Óvodakezdés előtti látogatás. Óvodakezdés előtt sok óvoda szervez nyíltnapot, játszóházat, lehetőséget a látogatásra. Ezeket mindenképp használjuk ki, mert nemcsak a gyerek találkozhat az új ovis társakkal, de mi is a a leendő csoportársak szüleivel. Első gyerekes anyukák sok jó ötletet hallhatnak a rutinos anyukáktól : mit érdemes megvenni, hol az óvodakezdésre.
  4. Facebook csoport. Több helyen a szülők, óvónénik létrehoznak Facebook oldalt a csoportnak, amelyhez érdemes csatlakozni, mert  hasznos információkat is lehet olvasni  ebédbefizetés ideje, kirándulások dátuma , mit kell vinni és mikorra az óvodába stb. .
  5. Új napirend. Habár az óvoda szeptember 1-én kezdődik, a leendő napirendre már érdemes átállni pár héttel korábban. Szokja meg a gyerek és anyuka is, hogy reggel esetleg korábban kell kelni és egyáltalán mennyi idő kell ahhoz, hogy menetkész állapotba kerüljön a család. Ez igazán több gyerek esetén érdekes, hiszen főleg első ovis gyereknél komoly változást hoz az életünkbe, hogy minden reggel időben oda kell érdni az óvodába. 2-3 hét alatt ki is derülnek a családi rutin gyenge pontjai : a gyereknek a reggeli nem 10 perc, hanem inkább fél óra; öltözködésre is legalább fél óra kell 3 gyerek esetében és nem 5 perc, mint egyedül. Hasznos lehet, ha néhány dolgot, már előző este megcsinálunk, hogy a reggelek gördülékenyeben menjenek. Ehhez jön jól némi tervezés 🙂 . És ne felejtsük el, hogy mindig legyen egy 5-10 perc plusz a tervben, mert bármikor bármi közbe jöhet.
  6. Ne legyen óvodakezdés idején más nagyobb változás a gyerek életében! Ne ilyenkorra időzítsük lehetőleg a költözést, új szobába költöztetést, cumiről leszoktatást és hasonló nagyobb volumenű dolgokat, amelyek felborítják egyébként is az életét alaposan.
  7. Jusson idő a gyerekre! Lehetőleg reggel és délután se ohanva dobjuk be a gyereket az oviból és oviból való elhozás autánra se időzítsünk minden napra tucatnyi programot! Maradjon idő arra, hogy az ő tempójában tudjunk beszélgetni a napról. Rengeteg új élmény éri és a saját gyerekemből kiindulva sok nem si akkor tudatosul benne, hanem csak órákkal később és akkor azokat mindenképp meg akarja anyával és apával osztani.
  8. Beszéljünk a napunkról! Délután, este ne csak az ő napjáról beszéljünk, hanem arról is, hogy mi mit csináltunk nélküle. Egy fontos meetinget, egy kötekedő vevőt a gyerek szintjén is el lehet mesélni. Sok gyereknek fontos, hogy tudják mit csinált a szülő nélküle.
  9. Következetesség. Tervezzük meg előre, hogy körülbelül mikor visszük a gyereket az óvodába és hozzuk el és ehhez próbáljuk is meg tartani magunkat. Egy háromévesnek még nagyon fontos a rendszer és mivel nincs időérzékük, fontos hogy tudják, hogy ha anya uzsonna után jön érte, akkor menjen is érte akkor. Ha mégsem így történik, akkor szóljunk előre a gyereknek, hogy aznap változás lesz.
  10. Kedvencek. Minden gyereknek vannak kedvenc állatkái, takarója, párnája. Időben beszéljük meg vele, hogy melyik lesz az, amit az óvodába majd szeretne magával vinni, hogy otthonosabban érezze magát majd.

Jó óvodakezdést !

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.