Óvodakezdés : mesekönyvek, diafilm és társasjáték

Óvodakezdés mesekönyvvel

Óvodakezdés simán vagy legalábbis egyszerűbben, mint ahogy sok szülőtől halljuk? Bízom benne, hogy van ilyen, ha vesszük az időt és fáradtságot és készülünk a gyerekkel erre a nemcsak neki, de nekünk is elég meghatározó eseményre. Mivel ilyen idősen még képekben gondolkodnak és sokkal könnyebben megértenek bizonyos dolgokat ilyen formán, ezért jó ötlet, ha nem is feltétlenül megveszünk, de legalább kölcsönzünk könyvtárból, barátoktól óvodakezdéssel kapcsolatos könyveket, diákat.

Óvodakezdés könyvekkel

Liane Schneider : Bori óvodába megy

A Barátnőm, Bori sorozat darabja ez a történet, ami elmeséli, hogyan kezdi Bori az óvodát. A sorozat egyébként egy  kislány hétköznapjain keresztül rengeteg a gyerekekkel mindennap megtörtént ( vagy akármikor megtörténhető) történetet, szituációt dolgoz fel : kórházba kerül, fogorvoshoz megy, nagyszülőknél alszik, születésnapja lesz, kerékpárt kap, focizni tanul stb. . A sorozatnak van egyébként fiús verzója is, ahol Bercivel történek hasonló kalandok.

Finy Petra : Az ovi-ügy

Mi esetünkben már a főszereplő kislány, Emma, neve miatt is érdekes volt a könyvtárban, de aztán végül is csak ott lapoztuk át és nem kölcsönöztük ki. A tesó-ügy után a szerző most az óvodakezdés rejtelmeibe vezeti be a kicsiket, viccesen, humorosan. Akinek A tesó-ügy nem tetszett, annak valószínűleg az e könyv sem lesz a kedvence, ezért belelapozás nélkül semmiképp se vigyük haza a csemetének.

 

Bartos Erika : Bogyó és Babóca az óvodában

Még 2 éves volt a lányom, amikor valamelyik rokontól kapta ezt a könyvet ajándékba, úgyhogy a nálunk az óvodakezdésre a felkészülés már elég korán elkezdődött.  Végigveszi Bogyó és Babóca egy napját az óvodában a megérkezéstől a játékon, uzsonnán, délutáni alváson keresztül a hazamenetelig a szokásos Bartos Erika képi világgal. Lehet utálni, szeretni, de ha a gyerek szereti, akkor nagyon hasznos tud lenni ez is, hogy beszéljünk az oviról.

 

Scolar Mini sorozat : Óvodás lettem

Amikor 2 évesen úgy nézett ki, hogy minioviba fog járni a gyerek, akkor kölcsönöztük ezt a könyvet a könyvtárból és nagy szerelem volt nálunk. Kedves rajzokkal végig vezet a könyv egy lehetséges óvodai napon. Nekem kicsit böngésző utánérzésem volt, de mivel azt szeretjük, ezért ez is érdekes könyv volt nekünk.

 

Guido Wandrey : Vidám nyüzsgés az óvodában

Ha már böngésző könyveket említettem az előbb, akkor ez sem hagyható ki a sorból. Egy óvoda egész évét mutatja be a gyerekeknek sok-sok rajzzal néhány jóbarát segítségével, akikkel mindig történik valami.

 

Vadadi Adrienn : Maja barátokra lel

Maja egy nagyon helyes, ábár picit félénk kislány. Ám amikor az óvodáb akierül, kiderül hogy az egészen jó móka és még barátokra is szert tesz majd. Szerintem a rajzok nagyon bájosak benne és a történet is az. És mivel az író óvonéni, azt hiszem kellőképpen járatos is a témában. Van egyébként  a szerzőnek egy másik ovis témájú könyve is, de az nagyobbacska óvodásoknak szól inkább.

 

Janikovszky Éva : Már óvodás vagyok

Nem mai darab, de a könyvtárban szembejött velem és szerintem sok esetben még ma is megállja a helyét. Könyvtárban és esetleg a saját gyerekkori könyvespolcunkon érdemes otthon körbenézni szülőknél, mert lehet hogy megtaláljuk. Érdemes belelapozni, mert az óvodás lét történései nem sokat változtak a  gyerekkorunk óta.

Bartos Erika : Anna és Peti Irány az Óvoda

Amennyiben sikerüla használt könyvpiacon lecsapnunk egy példányra vagy otthon nagyobb unokatestvéreknél lapul egy kötet, akkor jól jöhet ez is óvoakezdés idején. Egyszerű történet és képek és ahogy egy anyuka mesélte, az ő gyereke pont ezt szereti benne valószínűleg. Könnyen érthető és aki a szerző más könyvein szocializálódott, azoknak ez nagyon klassz könyv.

Kajsa Gordan: Kifli kutyaoviba megy

Kikfli ugyanúgy, mint a gyerekek óvodába megy, mivel gazdája munkát kap. A kutyaoviban hasonló történetekkel találkozik, mint a gyerekek az igazi oviban majd. Helyes rajzok és nem túl bonyolult szöveg társul a képekhez.

 

Kormos István : Mese Vackorról

Gyermekkorunk nagy klasszikusa, amikor még nem lehetet válogatni több tucat mesekönyből óvodakezdéskor. Én egy pillanatra a könyvtárban úgy éreztem időutazok, a gyerekek lelkesen nézték a rajzokat, de aztán előkerült valami színesebb könyv és az jobban lekötötte őket. De otthon, nyugodtabb körülmények között érdemes tenni vele egy próbát.

 

 

 Óvodakezdés diafilmmel, társasjátékkal

+1 diafilm Őszinte leszek, ezt még nem láttam, de egyik ismerősünk mesélte, hogy neki megvannak a gyerekkori diafilmjei és volt egy ilyen közöttük. Náéunk nagy szerelem a diafilmezés 2-3 hónapja, lehet hogy ez is érdekes lenne a gyereknek, de talán más, aki hozzájut kipróbálja. Csányi Györgyi : Óvoda az esőerdőben.

+1 társasjáték Ez szerintem főleg azoknak a gyerekeknek jó, akik tavasszal töltik be a hármat és ősszel kezdik az óvodát. Ehhez és más társasjátékokhoz kell egyfajta érettség, ami éppen 3 éves korra szerintem levés gyereknek kell lenni. Bartos Erika Úton az oviba társasjátéka a szokásos képi világgal vezeti el játékosan a kicsiket az oviba.

 

 

Óvodakezdéssel kapcsolatos egyéb bejegyzések :

Mire lesz szükség az óvodában?

Hasznos ötletek szülőknek óvodakezdéshez

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.