Padlizsános, mozzarellás polpette

padlizsán mozzarella polpette

Nem ismerek olyat, aki ne szeretné az olasz konyhát. Nekem a tészta-imádatom miatt nagy szerelem bármi, ami olasz,  mióta tudok főzni. Gyors, egyszerű és hihetetlenül finom ételeik vannak. Igaz jó alapanyagokból nem is kell sok, hogy az ember finomat főzzön. A padlizsánnak nemsokára szezonja lesz és ez egy igazi nyári recept. Télen pedig azért kell elkészíteni, hogy visszahozzuk a nyári ízeket, illatokat 🙂

 

Mivel nem eszem húst az egyik kedves ismerősöm küldte, hogy nézzem meg, mert zöldséges és a sajt miatt még fehérje is van benne és biztosan ízlik majd. Ízlik. És ízlik az alapvetően húsevő férjemnek is 🙂

A polpette egyébként húsgombóc bő olajban sütve. Ez a polpette sem húst, sem bő olajat nem lát majd. A polpette de melanzane az úgynevezett szegények konyhája ( cucina povera)népszerű receptje. A szegényeknek nem igazán jutott hús, így abból főztek, ami olcsó és könnyű hozzájutni és azt nagyon jól fűszerezték.

padlizsános mozzarrelás polpette
Olasz ízek

Hozzávalók  a gombócokhoz:

 

  • 2 közepes méretű padlizsán
  • 120 gr mozzarella
  • 7 dkg parmezán
  • 2 db tojás
  • 2-3 gerezd fokhagyma reszelve ( ez ízlés dolga, de három fokhagyma gerezdtől sem lesz erős fokhagyma íze a sütés miatt)
  • friss pertezselyem
  • friss bazsalikom
  • só, bors ízlés szerint
  • 8-10 dkg zsemlemorzsa

 

Hozzávalók a paradicsomszószhoz:

  • Kész, házi paradicsomszósz ( minden nyáron készítek olyan paradicsomszószt, amibe konyhakész – van benne paradicsom, cukkini, bazsalikom, petrezselyem, só, bors, fokhagyma)
  • Ha ez nincs, akkor kb. 1kg paradicsomból sűrű paradicsomszósz készíthető némi só, bors , bazsalikom felhasználásával olyan 1 óra lassú tűzön, fedő nélküli főzéssel. Érdemes beledobni a parmezán héját is, klassz ízt ad majd neki.

 

  1. A padlizsánt apró kockákra vágva hámozatlanul a sütőbe teszem sütőpapíron 180-200 fokra 30 percre sülni, miután kevés olivaolajjal meglocsoltam és megsóztam ( érdemes néha ránézni, nehogy megégjenek az apró kockák)
  2. Ha elkészült, hagyom picit hűlni és minden hozzávalót összekeverek, kivéve a paradicsomszószt és a zsemlemorzsát
  3. Elkezdem adagolni a zsemlemorzsát és akkor elég, ha kézzel jól formázható tésztát kapunk. Ne legyen kemény a tészta, gombócókat tudjunk belőle készíteni. Ennyi tésztából kb. 12-14 kisebb gombóc készíthető.
  4. Majd a gombócokat visszteszem a 180 fokos sütőbe, miután olajjal picit meglocsoltam őket. Kb. 15-20 perc alatt megsülnek.
  5. Ha valaki még szeretné, akkor a paradicsomszósszal együt is pár oerce vissza lehet tenni a sütőbe és tálalható. De össze-sütés nlkül is isteni finom.

Jó étvágyat!

Facebook comments

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.