Pozsony, Dévény és Vöröskő vára

Pozsonyi óváros

Mi jut eszedbe Szlovákiáról először? Tátra, síelés, túrázás? Vagyis csupa olyan dolog, amit kisgyerekkel nagyon nehéz kipróbálni. Ha igen, akkor érdemes egy látogatást tenni a szomszéd országba, mert nemcsak ezeket kínálja az odalátogatóknak. Pozsony óriási változáson ment át az elmúlt 20 évben, a környéke pedig szebbnél-szebb látnivalókkal büszkélkedhet, amelyek gyerekkel és családdal is élvezhetőek.

 

Budapestről 2 óra alatt eljuthatunk autópályán Pozsonyba. Amennyiben a  határ és Pozsony közötti néhány kilométert nem autópályán tesszük meg (hogy ne kelljen szlovák autópálya matricát vennünk), akkor is valamivel több, mint 2 óra utazás egy pihenővel. Nem is kell feltétlenül egy komolyabb családi vakáció, elég egy szombat-vasárnap felfedezni a környéket.

Ne tévesszen meg senkit Pozsony látképe és a külváros a rengeteg panel épületével és gyárkéményével! A Duna fölé magasodó vár környékét és az óvárost szinte teljesen renoválták az elmúlt 20 évben. Igazi sétálós programot kínál az óváros akár egy egész napra is a családnak. Érdemes az autót vagy a várnál hagyni és onnan lesétálni az óvárosba vagy fordítva. A vár környéki parkolásnál, ha szemfülesek vagyunk, akkor könnyen találhatunk a szomszéd utcákban nem helyi lakosoknak fenntartott parkolóhelyeket. Az óváros felöli részén is sok a helyi lakosoknak fenntartott parkoló (P-Reserve). Munkanapokon általában délután 4 óráig fizetős parkolás van, hétvégén viszont ingyenes a parkolás. Nem érdemes kockáztatni, mert állítólag borsos bírságot szabnak ki a nem-fizető autósokra és elvontatják az autót is.

A várat nehéz eltéveszteni, mivel egy majdnem 90 méter magas dombon magasodik Pozsony fölé. A várban jelenleg a Nemzeti Múzeum található, de a vár udvaráig ingyenesen besétálhatunk és körbenézhetünk. Teljesen jól járható babakocsival, a Duna felöli oldalon füves, fás részen lehet élvezni a nem túl impozáns (panelek stb.) panorámát.

A várból városi busszal, de akár sétálva is (kb. 15 perc) juthatunk le az óvárosba. Gyerekkel szerintem érdemes átparkolni az óvárosba, mert a nap végén még visszababakocsizni, sétálni a dombra. Pláne fáradt gyerekekkel nem egy egyszerű mutatvány.

Az óvárost, néhány épülettől eltekintve gyönyörűen felújították. Babakocsival nagyon jól járható, néhány lépcsőtől eltekintve. Az óvárosi rész teljesen egészében gyalogos övezet, szóval kisebb gyerekkel is praktikus, mert nem kell állandóan figyelni, hogy az autók elé ugrál majd. Mindenféle ízlésnek, pénztárcának megfelelő étterem, kávézó várja a vendégeket. Szűk, sikátoros utcák és széles, fás-árnyákos terek váltogatják egymást. A látnivalók nagy része olyan, amit csak kívülről lehet megnézni (ismert családok egykori palotái, érdekes polgárházak) illetve néhány templom, ami látogatható. Gyerekkel igazán ideális, hiszen amíg szaladgál, addig anya és apa el tudja olvasni a házak falára kihelyezett néhány soros táblát.

Akit komolyabban érdekel a történelem, egy jó útikönyvvel (ezek főleg a Panoráma kiadó régi kiadású útikönyvei) tartalmas sétát tehet a városban, amíg a család apraját lekötik a szökőkutak, látványos szobrok (Kandi, Paparazzi, Napóleon), mutatványosok, tavasztól őszig a kisebb szabadtéri rendezvények.

dévény duna
Dévény és a Duna

Ha már Pozsonyig elutaztunk, semmiképp ne hagyjuk ki Dévény várát a programból. Dévény 11 kilométerre található Pozsonytól Ausztria irányába.  A Duna és a Morva folyók találkozásánál emelték a várat egy mészkősziklára. A vár alatt egy meglehetősen nagy parkoló található éttermekkel és ajándéktárgyakat áruló üzletekkel. Innen egy kacskaringós betonút visz fel a várba. Babakocsival egyébként jól járható, még a vár területe is. Értelemszerűen a toronyba nem tudunk feljutni babakocsival.

Ma már csak a vár romjai tekinthetőek meg, de a panoráma mindenért kárpótolja az embert: alattunk hömpölyög a Duna és a Morva, amerre a szem ellát erdők, csend és nyugalom. Érdemes egyébként 5 óra után a várhoz látogatni, mert akkor már kevesebb a látogató. Ha napközben megyünk, vigyünk takarót és a vár alatt található fás, árnyékos részeken jót lehet a családdal piknikezni, aludni. Maga a várfal óriási területet fog körbe, ahová sem autóval, sem kerékpárral nem lehet már behajtani.

Pozsony környékén több kisebb vár és várrom található még, amit érdemes felfedezni: Borostyánkő, Detrekő, Szakolca,  Berencs vára, Szomolány vára.

Vöröskő vára
Vöröskő vára

Vöröskő vára valamivel több, mint egy óra utazás Pozsonytól autóval. Teljesen épen megmaradt a várkastély, amelyet még az 1200-s években kezdtek építeni. Hatalmas erdők veszik körül a valamivel több, mint 300 méter magasan álló épületet. Senki ne aggódjon, nem kell megmászni ezt a magasságot a családdal, a parkoló szintben van az épülettel, mintegy 15 perc sétára magától a vártól. Ha nem tervezzük a várlátogatást, a vár udvaráig belépőjegy nélkül besétálhatunk, amelyet vétek is lenne kihagyni.

A várat csak vezetéssel lehet látogatni (rövidebb túra: 60 perc; hosszabb túra 75 perc). Babakocsit nem lehet bevinni, de a jegyirodában lehet hagyni zárt teremben. Csak szlovák és angol nyelvű vezetés van, angol nyelvű délelőtt és délután egyszer-egyszer( 11 és 3 óra körül). Lehet csatlakozni a szlovák csoportokhoz, amelyek óránként indulnak általában és lehet kérni magyar nyelvű ismertetőt. A várban van mosdó és büfé is (pogácsa, sütemény kapható).

A várban bútormúzeum van, szépen berendezett szobákkal végigvezetnek minket a vár történetén és ezen keresztül a különböző korszakok bútorstílusain. Meg lehet nézni a reneszánsz korabeli patikát, a sótermet, lovagtermet, várkápolnát. Látogatható a vár alatt húzódó kazamatarendszer is.

 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.