Prága gyerekkel

prága gyerekkel

Prága az egyik legkedveltebb hosszúhétvégés program a magyarok körében. Márciustól októberig magyarok ezrei látogatják meg Prágát: barátokkal sörözni, várost nézni vagy romantikázni a Károly-hídon. De mi van akkor, ha nekünk már gyerekünk van. Vajon akkor is érdemes felkerekedni a családdal? Mit lehet majd ott kezdeni egy kisgyerekkel vagy totyogóval vagy az unatkozó tizenévesünkkel?

 

  1. Autóval is könnyen elérhető. Budapestről 5 óra autózás, bár tudom ez gyerekekkel nem mindig egyszerű. De végig autópályán, jó tempóban lehet haladni. Repülővel is gyorsan elérhető, ott sajnos a reptéri várakozás lehet bosszantó. Illetve vonattal és busszal is letudható a táv, bár kisgyerekkel a buszozás nem annyira kényelmes.
  2. Viszonylag kicsi. Más európai fővárosokhoz képest viszonylag kicsi. A lakossága valamivel több, mint 1 millió fő. Bár a turisták nagyon szeretik, és sokan is látogatnak ide az év minden időszakában, de a Károly-hídtól eltekintve nincs nyomasztó érzése az embernek, hogy megfulladok a tömegtől.
  3. Rengeteg park. Gyerekkel utazva megtanultam, hogy az ő igényeikre is figyelni kell, ezért óhatatlanul keresem már utazások előtt a játszótereket, parkokat. Prága ezekkel nagyon jól el van látva. A telefonunkra letöltött applikációval a város bármely pontján azonnal tudhatjuk, merre van a következő játszótér, ha a csemeténk a saját közegében futkosna egy kicsit végre. A legnagyobb zöld, a vároldalon található Petrin hegy, amelyre siklóval is felkapaszkodhatunk akár, de kellemes sétával a várnegyedbe is feljuthatunk.
  4. Kompakt óváros. Ami gyerekekkel valljuk be őszintén nagyon fontos, hogy szinte minden egy helyen van. Tömegközlekedni sem kell feltétlenül, ha nagyon szeretünk sétálni. Az óváros a Károly-híd köré rendeződik és innen tulajdonképpen egy bő fél órás sétával minden elérhető, minden irányba. Persze a várdombra itt is fel kell kapaszkodni, de tömegközlekedéssel ez is kiküszöbölhető.
  5. Gyerekbarát ételek. Gombóc, kolbász, rétes, kürtőskalács – nincs olyan gyerek, aki ne szeretné legalább az egyiket az előző felsorolásból. És ezek minden étterem kínálatában ott vannak és a város minden pontján érezhetjük a fahéjas, porcukros illatokat. A szülőknek persze ott egy jópofa sör. És mindez nagyon baráti árakon, Prága egyáltalán nem drága.
  6. Programok, látnivalók bármilyen időben. Mindegy, hogy nyári forróság vagy hűvös tavaszi vagy őszi idő van, program és látnivaló mindig akad. Jó időben lehet piacozni, parkba menni, állatkertbe menni, siklóval a Petrin hegyre menni, bobozni. Hidegben vagy rossz időben korcsolyázni, játékmúzeumot látogatni, miniatűrmúzeumba bekukkantani. Kicsit nagyobbakkal már egy komplett történelem órán is részt vehetünk és nagyon élvezetes formában, hiszen igazán beleszippanthatunk a középkori város életébe a szűk sikátorokban, reneszánsz palotákban, interaktív kiállításokon.
  7. Gyerekbarát tömegközlekedés. Bár ahogy írtam az óvárosban jóformán minden sétatávolságra van egymástól, azért gyerekkel számolni kell a ténnyel, hogy nem mindig akar vagy tud annyit sétálni, mint a szülők. Ilyenkor jön jól az óvárost is sűrűn átszövő villamos és metróhálózat. Többnyire új, alacsonypadlós villamosok közlekednek a városban, amelyekre még babakocsival is könnyű felszállni.
  8. Biztonságos. Az óvárosi részen sok a gyalogos övezet és a forgalom-csökkentett utca. Így bizonyos részein a városnak igazán szabadjára lehet engedni a gyereket, hogy a galambok után szaladgáljon vagy felfedezze magának a formabontó köztéri alkotásokat.
  9. Vizes programok. A várost ketté szelő Moldva remek hajókirándulásokat kínál a családoknak, de akár vizibiciklit is lehet bérelni, hogy azzal fedezze fel a család a látnivalókat. Nyugodt, csendesebb részein lehet hattyúkat és kacsákat is etetni a rakpartról. Nagy előnye a prágai Moldva partnak, hogy nem autósok használják, hanem inkább gyalogosoknak van fenntartva. Így alvóidőben érdemes a babakocsival a rakpart felé kanyarodni, és amíg a gyerek pihen egy kicsit, mi is szusszanhatunk egyet és gyönyörködhetünk a panorámában.
  10. Klasszikus gyerekes programok. Kisgyerekekkel kihagyhatatlan a Prágai Állatkert, amelyet a világ legjobbjai közt tartanak számon. Fényszínházba vagy akár bábszínházba is mehetünk. De akár kerékpárt bérelve gyereküléssel, két keréken is felfedezhetjük a várost.

Ez is érdekelhet