Rizsfelfújt, a nagyi klasszikusa

Rizskoch alias rizsfelfújt

Rizsfelfújt, rizskoch, rizskó neveken ha rákeres az ember lánya a google-ben, számtalan receptet talál. Nekem a nagyi krémes, puha verziója van meg, csak egy jó lekvár vagy csokoládé krém kell hozzá( ahogy anno a menzán kaptuk) és a család imádni fogja.Gyerekkorom egyik klasszikusa, amikor apai nagyanyámnál családi ebédek voltak. Könnyű, puha, krémes és csak úgy eteti magát. Ráadásul könnyen el is készíthető, nagyon egyszerű a recept.

Hozzávalók:

25 dkg rizs
2 dl viz
1 l tej
Fél citrom reszelt héja ( bio citrom ; a többi kezelt citromról képtelenség lemosni a vegyszereket)
1 rúd vanília
5 dkg vaj
5 db tojás
3 ek eritrit

Elkészítés

  1. A rizst átmossuk es a vízzel együtt feltesszük főni. Ha a vízet magába szívta a  rizs, akkor apránként adagolva ( egyszerre kb. 2 dl) hozzáöntjük a tejet és kislángon időnként kavarunk rajta egyet.  Beledobjuk a vanília rudat (vagy a vaníliás cukrot ha nincs vanília otthon) es a citrom héját. A cukrot csak a legvégén adjuk hozza.
  2. A rizst megfőzzük és kb. 5 dkg vajat adunk hozza, amit alaposan elkeverünk es megvárjuk, amíg langyosra hűl.
  3. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját belekeverjük a már langyosra hűlt rizsbe. A tojásfehérjét  kemény habbá verjük és óvatosan hozzákeverjük a rizshez.
  4. Egy magasabb falú tepsit vagy jénai tálat  kivajazunk és ebbe öntjük bele az elkészült keveréket.
  5. Ha szeretnénk kiadagolni, mert vendégeket várunk, akkor muffin formában is ki lehet sütni, de akkor már az elejétől kezdve alacsonyabb hőffokon, hogy ne száradjon ki.
  6. Közepesen meleg sütőben aranybarnára sütjük ( elso 10 perc 180 fok, utana 150-160 fok, amíg aranybarna nem lesz).
Facebook comments

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.