Shea habkrém alias whipped-cream

sheavaj krém sheahab

Az igazi cím az lenne, hogy shea mindenre-krém. Mert minden száraz, érdes felülettel csodát művel. Állítólag még hajpakolásnak is jó, bár én azt még nem próbáltam. Angol szakirodalomban whipped-cream néven ismert.

 

Nemrég az Aromaterápia bejegyzés kapcsán írt valaki, hogy jó-jó, hogy csináld magad kozmetikum, de ő még sosem próbálta és nem is merné és egyébként is venni kell hozzá csomó mindent. Ez a krém pont arról szól, hogy nem kell és nagyon gyorsan és egyszerűen elkészül. És csodákat művel a kiszáradt, érdes kezekkel, az orrfújástól piros orrokkal és száraz, berepedezett sarkakkal is.

 

Az ehhez még mérni sem kell és pontos mérleg sem kell : én személy szerint ránézésre szoktam a hozzávalókat beletenni és összekeverni. De ha valaki pontos receptet szeretne, akkor fele shea vaj és fele olaj összetétellel nem téved.

Hogy milyen olaj? Nekem általában sárgabarack olaj, mandulaolaj és avokádó vagy szőlőmagolaj szokott itthon lenni.

A sárgabarckmagolajat azért szeretem, mert csodákat művel a bőr vízháztartásával és könnyen felszívódik és nem mitteszerképző. A mandulaolaj egy bármira kenhető ( a kezem, arcom nagyon jól tolerálja, de száraz időben a hajvégekre is kerül belőle), nagyon könnyen felszívódó és szintén szereti a száraz, érzékeny bőr. A szőlőmagolaj az érzékeny, ekcémára hajlamos bőrrel csodákat művel. Az avokádoolaj pedig remek antioxidáns és érzékeny bőrre nagyon jól használható, de ugyanakkor már mitesszerképző.

Hozzávalók -shea habkrém

Szóval a sheavaj adja  a krém egyik részét( 50%), a másikat pedig  a fenti olajok valamelyike vagy keveréke ( 50%) szokta adni.

Elkészítés -shea habkrém

Kétféle elkészítési mód létezik.

  1. Szobahőmérsékleten annyira megpuhul a sheavaj, hogy villával összetörve, az adot tolajjal összekeverve , egy kézimixerrel lassan krémesre tudjuk keverni. Szerintem ennek az egyik trukkje az, hogy ne az összes sheavajat tegyük a tálba egyszerre, hanem 3-4 részletben keverjük össze a többi alapanyaggal. Nekem szoba hőmérskeleten is inkább egy nagyobb tömbben marad a shea és ha elkezdem habverővel szétnyomkodni az üvegtálamban, akkor csak úgy repülnek a darabok belőle szanaszét a konyhában. Ebben az esetben szerintem kitartás kell a készítéshez és nekem sosem volt még olyan, hogy ne maradtak volna benne apró-pici sheavaj csomók. Ami nem gond, maximum egy picit ront az élvezeti értékén, de attól ugyanolyan jó a bőrnek.
  2. Legutóbb picit vízgőz fölé tettem a sheavajat, hogy valóban megpuhuljon és utána kezdtem összekeverni a többi olajjal. Mivel lassan hűl vissza , érdemes két keverés között a hűtőbe tenni pár percre a tálat. Majd ha kicsit megdermed, de mégis puha még, akkor a keverőfejjel átmenni rajta. Szép, egységes krémet kapunk ezzel a megoldással.
  3. Ha valaki nagyon szeretne illóolajat tenni bele, akkor a végén tudja azt belekeverni. De szerintem teljesen felesleges és ha ilyen natúr marad, akkor valóban mindenre kenhető ( arc, test, kisbaba).

 

 

 

A címoldali kép a crafts.tutsplus.com oldalról származik.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.