Takarítás egyszerűen és gyorsan

takarítás-egyszerűen-gyorsan

Akinek gyereke van, az tudja, hogy elkél néha a segítség, egyrészt hogy gyorsabban menjen a takarítás, kevesebb időt vegyen el a mindennapokból; másrészt pedig sokszor kell olyan megoldás, ami gyerek és anyabarát. Mióta gyerekeim vannak, azóta nincs nálunk tavaszi-őszi nagytakarítás és igazából nincs heti egy-két olyan nap, vagy pár óra, amikor kimondottan takarítanék. Ha lenne heti kétszer néhány órám, akkor azt nem takarítással tölteném. Illetve gyerekek mellett valahogy muszály állandóan pakolni, takarítani stb. . Ezek miatt keresem folyton az okos, ötletes, hasznos megoldásokat.

 

Ez most nem a reklám helye, én ezeket valóban használom és beváltak 🙂

Vixi üvegtisztító kendő

Az elsőt alig egy éve használom, amikor is a lányom összeszedett egy kontakt ekcémát, amikor Lisszabonban végignyalta az  óceánárium frissen takarított üvegfelületeit 2 évesen. A gyerek 3-4 ujjáról  2-3 nap alatt eltűnt  a bőr, a legrosszabb napon még vérzett is. A gyerekorvosunk azt mondta, hogy azért jöhetett ki az ekcéma, mert valószínűleg akkor találkozott a keze először ilyen erős vegyszerrel ( szerencsére 🙂 ), de ezek után az otthoni folytonos tükör és teraszajtó-nyalogatás miatt érzékeny búcsút vettem az alkoholos ablaküveg tisztítótól. Tudom, van nem alkoholos is, de nekem az semmit nem használt; ecettel sem mertem nagyon takarítani, hiszen az sem tenne valószínűleg túl jót neki. De az üveg felületeket meg takarítani kellett valamivel, szinte naponta, úgyhogy kellett valami megoldás.

Az egyik öko/bio webshopban, ahol vásárolni szoktam, rendszeresen feldobta az oldal a vixi kendőt, mint ajánlott terméket ( biztosan valami olyat vásároltam, amivel együtt vették ezt mások). Fél év ajánlgatás után, a kontakt ekcémás ügy után, megnéztem a véleményeket és adtam neki egy próbát. Két kendőt vettem 3500 Ft-ért, ez akciós ár volt.

Ez egy mikroszálas kendő, ami tulajdonképpen magába szívja a koszt az adott felületről a hivatalos leírás szerint. Nem volt még soha mikroszálas kendőm, így azt az állítást, hogy ugyanolyan, mint a többi ilyen kendő, nem tudom cáfolni, vagy alátámasztani. Azt viszont tudom, hogy működik.

Elvileg a sötétkék kendőt bevizezem, felületet áttörlöm, majd utána még a világoskékkel is át kell törölni és kész is a takarítás. Én újabban csak a sötétkékkel törlöm a tükröt, üveget és így is remek a végeredmény.

Előnye:

 • nem kell mellette még takarítószert is használni
 • gyorsan szárad
 • könnyű a súlya
 • könnyű és gyors használni
 • nem karcol, nem hagy semmilyen nyomot
 • környezetbarát (és így gyerekbarát is)

A gyártónak van mindenféle problémára ( általános kendő, felmosó kendő, kozmetikai kendő stb. ) kendője, ezeket még nem próbáltam, ezekről nincs tapasztalatom. A felmosó kendővel kacérkodom, hogy teszek egy próbát.

takarítás-egyszerűen-gyorsan
Te mivel gyorsítod meg a mindennapi házimunkát?

Swiffer – eldobható felmosórongy

Vannak azok a napok, amikor örülök, hogy a porszívózással végzek és a felmosás valahogy nem akar összejönni. Vagy egyszerűen csak a bejárati ajtónál kellene a locs-pocst eltüntetni, a gyerek elúsztatta a fürdőszobát stb. . Ilyenkor olyan macera elővenni a felmosó vödröt, felmosni, a felmosót szárítgatni valahol, vödröt takarítani :  sokkal egyszerűbb elővennem egy swiffer kendőt. A Swifferrel 4-5 éve találkoztam először, amikor kiderült, hogy egy barátoméknak, nincs porszívójuk, csak Swiffert használnak ( csak járólap és laminált parketta van a lakásukban, szőnyeg nincs).

Megnéztem, kipróbáltam és eldöntöttem ez nálunk is kelleni fog az új lakásunkban, ahol egy kisebb szőnyeg van csak, 98%-ban járólap és parketta. Nem használom minden nap, de sürgős esetben nekem nagyon bevált. Van száraz változata, ami kicsit a mikroszálas kendőkhöz hasonlít , mert mint a mágnes vonzza magához a port. A nedves verzió pedig kellő mennyiségű nedvességgel van ahhoz átitatva, hogy a 8-10 nm-s konyhámat szépen felmossa.

Előnye:

 • könnyű és gyors használni ( a fej négy szélén lévő pöcökkel lehet a kendőt rögzíteni)
 • a nedves kendőnek kellemes, citromos illata van ( nem erős szúnyogriasztó illat 🙂 )
 • a fejhez lehet használni a DM-ben kapható nedves kendőt( de az annyira nem jó)

Hátránya:

 • nem túl környezetbarát az egyszer-használható kendők miatt
 • drága a kendő ( 12 db kendő kb. 3000 Ft), viszont ha akció van, akkor érdemes belőle 2-3 dobozzal venni, mert nem megy tönkre otthon
 • morzsákat nem tudja összeszedni egyik kendő sem

Egyébként Magyarországon jelenleg csak a Müller drogériában kapható. Én az első szettet ( felmosó-fej, egy doboz nedves kendő, egy doboz száraz kendő) 6000 Ft-ért vettem.

 

LG Robotporszívó – a takarítás guru

Sokáig nézegettem, hogy ha vennék, milyet vennék és mennyire éri meg és valóban használnám-e eleget takarításhoz, ahhoz, hogy megérje. Persze 2 évig a főnököm is duruzsolt a fülembe, hogy vagy ez vagy bejárónő két gyerek mellett 🙂 . Aztán amikor kiderült, hogy úton van a második pöttöm, akkor már konkrétan márkákat kezdtem nézegetni, de az ára azért visszatartott rendesen. Az élelmiszerboltokban kapható 20-30 ezer Forintos márkáktól ódzkodtam és nem is véletlenül, mert aki kipróbálta azokat, az csak panaszkodott vagy elégedett volt, de azzal a megjegyzéssel, hogy “morzsaporszívó kategória”. Nekem olyan kellettm,ami ennél többet tud, teszi a dolgát magától és még szőnyegre is fel lehet engedni.

Végül is ajándékba kaptam a robotporszívót édesapámtól, aki sejthette ,hogy egy örökmozgó 2 éves mellett terhesen nem túl felemelő az állandó porszívózgatás. És igaza is volt 🙂

Előnye:

 • valóban önállóan porszívózik ( 95%-os hatékonysággal; szóval nem tökéletes)
 • amíg ő porszívózik én tudok mást csinálni ( mesét olvasok, mást takarítok stb.)
 • csendes, így  ha a gyerekeket lefektettem akár  aszomszéd szobában is tud takarítani
 • mivel nálunk állandóan töltőn van, bármikor csak egy gombnyomással indítható

Hátránya:

 • ha azt akarom, hogy tudjon porszívózni, el kell előle pakolni ( gyerekjátokokkal tűzdelt lakásban bizony először rendet kell tenni)
 • minden porszívózás után ki kell takarítani a porgyűjtő edényt
 • bizonyos helyekre nem fér be
 • nem olcsó

Nálunk sokszor miután este elmentek aludni a gyerekek, rendet teszek úgy, hogy reggel csak indítanom kelljen a porszívót. Így amíg a gyerekek  reggeliznek, öltözködnek, addig a porszívó takarítja a lakàs màsik felét. Majd amíg én fozok, gyerekek játszanak, jöhet a másik fele.

Te mivel próbálod megkönnyíteni az életed?

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.